Schrijfster Heide Boonen en illustrator Gerda Dendooven in de prijzen

DuivelshandenJeugdauteur Heide Boonen heeft voor haar boek Duivelshanden de Boekenleeuw gekregen. De Boekenleeuw is een onderscheiding die elk jaar wordt toegekend aan een Vlaamse auteur van kinder- en jeugdboeken. De winnaar krijgt 2.480 € en een gouden Boekenleeuw-speld. Heide Boonen is met hetzelfde boek overigens nog in de running voor de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs, die op 23 maart wordt uitgereikt.
   De jury van de Boekenleeuw prees Duivelshanden, een boek over pesterijen onder kinderen, onder meer om de "korte, eenvoudige, haast ritmische zinnen die het boek ook al voor tien- en elfjarigen leesbaar maken en het zijn scherpte geven: sobere, heldere bewoordingen in plaats van oeverloze uiteenzettingen en gefilosofeer. De auteur veroordeelt niet en praat niets goed; dat maakt wat zij schrijft des te echter."
   Behalve een Boekenleeuw werd er gisteren ook een Boekenpauw voor het best geïllustreerde knder- en jeugdboek uitgereikt. Die prijs, eveneens goed voor 2.480 €, gaat dit jaar naar Gerda Dendooven voor haar bijdrage aan Meneer Papier gaat uit wandelen, een verhaal van Elvis Peeters. Meneer Papier gaat uit wandelen is het verhaal van een man die met een schaar en een stapel oude kranten zijn dromen verbeeldt. Dendooven, die al twee Boekenpauwen en een Gouden Uil op haar schouw had staan, is volgens de jury "iemand die alles kan, een allrounder en een persoonlijkheid. Iemand die het eigenlijk niet nodig heeft om in de schijnwerpers te worden gezet. Ze staat er al jaren in." De jury liet zich daar evenwel niet door leiden en koos naar eigen zeggen voor "het boek met de sterkste interactie tussen tekst en beeld, het resultaat van een nauwe samenwerking tussen auteur en illustrator".
   Traditiegetrouw waren er gisteren ook nog drie Boekenwelpen - eervolle vermeldingen voor kinder- en jeugdboeken - en twee Boekenpluimen - eervolle vermeldingen voor illustratoren - te verdienen.
   De Boekenwelpen gingen naar Ed Franck voor Tinka, Ron Langenus voor De geheimen en Anne Provoost voor De Arkvaarders.
   Boekenpluimen waren er voor Carll Cneut, illustrator van Roodgeelzwartwit van Brigitte Minne en Isabelle Vandenabeele, die Kind van Geert de Kockere illustreerde.

JdPTerugCopyright ©  De  Morgen                     5 maart 2002.