Op ontdekkingsreis

KuifjeFans van Kuifje kunnen dezer dagen hun hartje ophalen. De jonge reporter en zijn witte terriër Bobby zijn alomtegenwoordig. Wie ook de allerkleinsten wil laten meegenieten, kan zijn gading vinden in de nieuwe kartonboekenreeks Kuifje in actie. Er zijn vier delen: Ik ontdek letters, Ik ontdek telwoorden, Ik ontdek dieren en Ik ontdek vervoermiddelen. De klassieke themaboekjes dus op zijn Kuifjes. Bij elke nieuwe letter of elk woord kun je de bladzijde openklappen en komen twee of meer vakjes van een stripverhaal te voorschijn. Zo eindigt de krab in het telboek aan de neus van Bobby, en in het dierenboek aan de tenen van respectievelijk Jansen en Janssen. Bij het woordje 'lama' aait de kapitein vriendelijk over de kop van het beest, maar als je de bladzijde openklapt wordt hij door de lama volgespuugd tot hij lekt. Nogal wat situaties zijn leuk, maar voor kleuters wordt er net iets te veel geknokt en lijkt het wel of je met een vervoermiddel alleen maar ongelukken kunt veroorzaken. Veel van de 'eerste woordjes' zijn ook ver gezocht. Zo is het me niet duidelijk waarom een kleuter al moet weten wat een tank of een riksja is. Aan de letters X en Y hebben de samenstellers zich dan weer niet gewaagd. Deze letters zijn in het klein mee op de pagina Z opgenomen. Omdat het boek anders te dik werd? Omdat woorden met deze letters in het rijke aanbod Kuifje-strips niet voorkomen? Dat is niet meteen duidelijk. Het resultaat is wel een onvolledig alfabet. Afgezien van deze slordigheden zijn de Kuifje-kleuterboekjes natuurlijk precies wat je er van kunt verwachten: de uitvergroting van een reeks fragmenten uit de vele avonturen van de kleine held. Een buil meer of minder mag de pret niet drukken.
Goedemorgen Kareltje   Opstaan en slapengaan. Ook daarover zijn al ontelbare kleuterboekjes geschreven. Rotraut Suzanne Berner waagt zich in haar nieuwste boekjes aan het thema op een prettige manier. Goedemorgen Kareltje begint lekker onder de dekens. Mama konijn komt de kamer van Kareltje binnen en ziet alleen een bobbel op het bed. Welterusten KareltjeVoorzichtig trekt zij aan de deken en ziet een voor een de knuffeldieren van Kareltje verschijnen. "Weet jij waar Kareltje is?", is telkens haar vraag. De dieren knorren of zuchten even en draaien zich nog eens om. Maar dan komt zoon Kareltje klaarwakker tevoorschijn.
    De prenten van Berner zijn vrolijk en een beetje naïef, vol bloemetjes en vogeltjes, streepjes en noppen. Ze werkt met fijne stiftlijntjes die ze inkleurt met potlood. In Welterusten Kareltje is papa aan de beurt. Hij moet een plan bedenken om Kareltje onder de wol te krijgen.
Zomaar was je geboren   De grootste ontdekkingsreis maak je voor je geboorte. Dat is de stelling van Imme Dros, die samen met illustrator Harrie Geelen een poëtisch wiegelied in prentenboekvorm heeft geschreven: Zomaar was je geboren. "Vroeger was je een zeeman. Vroeger had je een zee. Waar die zee naartoe ging, nam hij jou met zich mee." De zeeman voelt zich lekker, en deint mee op de wiegende golven. Maar dan wordt de zee te klein, "tot er nergens meer plaats was om een zeeman te zijn." Op zoek naar rivieren, meren of oceaan komt de zeeman bij noodweer op de begane grond terecht. Gedaan is het zachte wiegen, tot groot verdriet van de reiziger: "Niemand kan het begrijpen, niemand weet hoe het voelt. Niemand die je hoort huilen weet nog wat je bedoelt." Het komt allemaal weer goed, want elke zeeman wordt toch eens een landrot, en zee is er genoeg op de wereld. En als dat allemaal geen uitkomst biedt, is er nog altijd de zee van de taal. Letters en woorden, kranten en boeken genoeg om een leven lang op te drijven en te surfen...

Kathy Lindekens


Hergé
Kuifje in actie
Moulinsart, 675 fr.en 425 fr.
kleuters.

Rotraut Suzanne Berner
Welterusten Kareltje, Goedemorgen Kareltje
Querido, Amsterdam, 240 fr.
kleuters.

Imme Dros, Harrie Geelen
Zomaar was je geboren
Querido, Amsterdam, 482 fr.
kleuters.


TerugCopyright ©  De  Morgen                     10 oktober 2001.