Meer spanning, alstublieft, maar niet te veel angst

Noodkreet uit de sneeuwThrillers voor kinderen; ze bestaan, maar niet vaak in onversneden vorm. Kinderen zijn een dubbelzinnig lezerspubliek voor dit soort genre: ze houden van spanning, maar te angstaanjagend mag het toch ook niet zijn, want daar schrikken ze van. Om die reden krijgen thrillers vaak ook nog een behoorlijke portie sciencefiction, griezel of humor. Griezelverhalen kun je horror voor kinderen noemen, met de bekende ingrediënten: zombies, grafzerken, volle maan, vleermuizen, spoken en heksen. Ook 'fantasy' verzacht het angstgehalte van een echte thriller.
   Elzenga, de Nederlandse uitgeverij die onder anderen 'griezelkunstenaar' Paul van Loon onderdak biedt, is specialist in het genre. Ware onvervalste thrillers voor kinderen vind je in de reeks 'Gevaar!', met namen als René Appel en Thomas Ross, gereputeerde auteurs van thrillers voor volwassenen. Heel vaak zijn overblijfselen uit de Oudheid de aanleiding voor zo'n spannend verhaal (een hunebed dat vandaag de dag nog gebruikt wordt, bijvoorbeeld). Ofwel gaat het al helemaal de SF-toer op, met een verhaal waarin de computer de hoofdrol speelt. Virtuele werkelijkheid wordt echt, of nét echt, de lezer wordt binnengeleid in een schemerzone die extra spannend kan worden. Zo ook in twee merkwaardige, recent verschenen boekjes van Elzenga, geschreven door X, een dertienjarige jongen die na een atoomontploffing in Siberië ronddoolt en via z'n kleine portable pc in het geheim contact heeft met Richard, een kinderboekenuitgever in ziekteverlof. Niet onaardige, vlot geschreven boekjes van korte adem, die wellicht heel wat leesluie kinderen over de streep kunnen trekken. Maar bij alle uitgaven van Elzenga stel ik me steeds opnieuw de vraag of het niet wat mooier kan. Tomas Ross, René Appel en Jack Didden zijn verdienstelijke auteurs, allemaal Gouden Strop-winnaars (de prijs voor de beste Nederlandse misdaadroman voor volwassenen), en toch slaagt de uitgeverij erin hun kinderboeken een groot pulpgehalte aan te smeren, alleen al door de onaantrekkelijke omslag.
   De echt grote meesters in de misdaadromans en thrillers voor kinderen zijn Britten. Roald Dahl durfde nu en dan het genre aan, en Anthony Horowitz wisselt detectives af met zeer verdienstelijke misdaadverhalen, zoals onlangs nog Bolbliksem, een 'verhaal in James Bond-stijl', en Bangelijk, een verzameling korte, mysterieuze verhalen. Bijna allemaal schrijven zij ook voor volwassenen. Dahl schreef ooit You only live twice en nog wat andere scenario's voor James Bond-films, Horowitz bewerkte Agatha Christies boeken voor tv.
Engelse cover van Bloedtij   Een ander Brits fenomeen is Melvin Burgess, die een tijdje geleden in opspraak kwam met z'n boeken voor jongeren. Voor zijn tweede boek, Bloedtij, moest de auteur verantwoording afleggen. Want het toont de duisterste kant van de mens: verkrachting, moord, bloeddorstige wraaknemingen, drugs en incest. Herhaaldelijk wordt hem in de pers gevraagd waarom hij denkt dat tieners zo graag over de donkere kant van het bestaan zouden lezen. Boeken voor jonge mensen moeten opwindend zijn, stelt hij, zo opwindend mogelijk, onverschillig over welk onderwerp ze gaan. Verder heeft hij er het volster vertrouwen in dat jongeren perfect de grens tussen fictie en het echte leven onderscheiden. Burgess is erg blij met de zogenaamde volwassenwording van het kinderboek. In principe kunnen alle onderwerpen aan bod komen, dus ook seks, drugs en geweld, zolang je er ernstig mee omspringt.
   Bloedtij speelt zich af in het toekomstige Londen. Machtswellustelingen zaaien er onheil, afschuwelijke proefbuismonsters lopen er rond, mensonterende oorlogen barsten uit en armoede en wantrouwen zijn algemeen.
Engelse cover van De windzinger van Aramanth   Thrillers voor jongeren en kinderen spelen zich liefst af in een agstaanjagende wereld. De angst zit niet alleen in het hoofd, de omgeving helpt een handje. Sciencefiction of andere buitenwerkelijke werelden zijn heel vaak de setting. Zo ook bij de trilogie die William Nicholson aan het schrijven is over de denkbeeldige stad Aramanth. Nicholson is debutant in het genre; voorheen schreef hij scripts voor grote films als Nell en Gladiator. Op Amazon.com wordt hij aangekondigd als mogelijke concurrent van J.K.Rowling, de schrijfster van Harry Potter, maar het eerste deel, De windzinger van Aramanth, is alvast geen hoogvlieger. Alles speelt zich af in een soort van Brave New World met nogal wat Big Brothers. Potsierlijke Examinators in rode toga's zorgen voor de onberispelijke opvoeding en discipline van kinderen en jongeren. Het wemelt van de ordehandhavers, grenzen en verboden handelingen, en in die gekortwiekte vrijheid woont een rebelse familie die het erg moeilijk krijgt. Dit is je reinste SF van het mindere soort: het boek lijdt aan overdaad en tekort aan subtiliteit.
   Wanneer het thrillerelement onverhoeds binnensluipt, is het nog het best te verteren. Bijvoorbeeld in de adolescentenromans van de Amerikaanse Carolyn Coman. Hoewel niet bedoeld als thrillers, zijn Wat Jimmy die nacht zag en Oorlogje spelen bloedstollende verhalen, met een erg geloofwaardige en voelbare lijfelijkheid en beangstigende spanning. Goede thriller lees je niet meteen af aan de achterflap. Echt spannend is het pas als je onverwachts verrast wordt.

Belle Kuijken


X
Noodkreet uit de sneeuw
Verdwenen in de nacht

Elzenga.
vanaf 11 jaar.

Anthony Horowitz
Bolbliksem
Bangelijk

Facet
vanaf 12 jaar.

Melvin Burgess
Bloedtij
Gottmer
vanaf 14 jaar.

William Nicholson
De windzinger van Aramanth
Gottmer
vanaf 10 jaar.

Carolyn Coman
Wat Jimmy die nacht zag
Oorlogje spelen

Querido
vanaf 15 jaar.


TerugCopyright ©  De  Morgen                     6 juni 2001.