De brug, de oom en Adri

Wouter Klootwijk - ill. Philip Hopman
(Leopold - 699 fr.), 7j +

De brug, de oom en Adri    Deze heerlijk dikke voorleesturf brengt de drie eerder verschenen boeken over Wim, Martje en Adri bijeen. In 1991 verscheen "De brug van Adri", in 1993 volgde "Het erf van de oom van Adri" en "Op reis met de oom van Adri" kwam in 1995 uit. Doordat deze drie, alom bejubelde, banden bijeen zitten, kan je mooi volgen doe de vriendschap tussen de drie kinderen evolueert. Je leert Adri kennen, die altijd onder de brug bij de waterkant te vinden is en je leert Martje en Wim kennen, die al vriendjes waren. De vriendschap tussen de drie gebeurt spontaan en heel snel en van dan af zijn ze altijd sámen onder de brug te vinden.
   In het leven van Adri, Wim en Martje lijkt het wel altijd vakantie, maar... vakantie kan ook knap lastig zijn! Zo moeten ze elke dag nieuwe avonturen verzinnen, het ene al spannender dan het andere. Het zijn zeker geen doetjes, dit drietal, en ze zijn ook niet op hun mondje(s) gevallen. Zo proberen ze op een keer Adri te redden van eenzame opsluiting omdat hij een lelijk woord tegen z'n moeder gezegd zou hebben. Als echte advocaten pleiten ze dat er geen lelijke woorden bestaan "alleen lelijke mensen en lelijke tulpen".
   De zinnen zijn kort en de taal sprankelend. Elk hoofdstuk kan los van het andere bestaan en duurt hooguit vijf minuten, een echt voorleesboek dus. Als Martje, Adri en Wim al niet de favorieten van de kinderen zijn, dan worden ze het nu zeker. Het boek is mooi uitgegeven en Philip Hopman maakte heel veel sfeervolle pentekeningen. Kinderen hebben nood aan avonturen en dit boek staat er gewoon bol van!

Ingrid Antheunis


TerugCopyright ©  De Viervoeter                      december 2000.