Woutertje Pieterse Prijs voor 'Broere' van
Bart Moeyaert

Broere    De Woutertje Pieterse Prijs, een onderscheiding voor kinder- en jeugdboeken waaraan, behalve veel eer, ook een som van 25.000 gulden (circa 450.000 frank) verbonden is, gaat dit jaar naar Broere, een autobiografischeverhalenbundel van Bart Moeyaert. Na Anne Provoost in 1995 (Vallen) is Moeyaert de tweede Vlaamse auteur die de prestigieuze prijs in ontvangst mocht nemen.
    De jury, aangevoerd door hoogleraar Nederlandse letterkunde Frits van Oostrom, koos Broere uit een recordaantal van 127 inzendingen, "van poezelige plaatwerken tot en met paperbacks waarin minstens de helft van het maatschappelijk leed van hedendaags Nederland is ingenaaid".
    Het niveau van de inzendingen was naar verluidt relatief hoog. De jury prees in het bijzonder de inzendingen uit Vlaanderen. De waardering voor Vlaamse jeugdboeken werd niet alleen onderstreept door een Vlaamse winnaar, er was ook een "eervolle vermelding" voor Wachten op Matroos van illustrator Ingrid Godon en schrijver André Sollie, een boek dat eerder deze week al bekroond werd met een Boekenpauw.
    Na "een lastige afweging" werd uiteindelijk besloten om de prijs aan Broere toe te kennen, volgens de jury "een hartverwarmende bundel verhalen" waarin Moeyaert de valkuilen van het autobiografische genre met verve wist te omzeilen. "De auteur (houdt) ruimschoots afstand tot het werkelijk gebeurde; hij kiest, geeft vorm, stroomlijnt, structureert, stileert, vergroot uit, interpreteert, reflecteert. (...) De gebeurtenissen zijn op zich niet bijzonder. Het is de pen van de auteur die ze bijzonder maakt: droog, met een weldadig milde ironie en vaak in prachtig beeldende zinnen; ontroerend, maar zonder een greintje sentiment of barokke overdaad", aldus de jury. Lof was er ook voor Moeyaerts "beschrijvende stijl". "In ons tijdperk van de flitsende dialoog-met-modewoorden en snelle spanningsopbouw moet je dat maar durven, en kunnen, zonder belegen te zijn."
    Bart Moeyaert (°1964) ontving tot nu toe onder meer de Prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury, drie Boekenleeuwen, drie Boekenwelpen, een Zilveren Griffel en de Duitse Jugendliteraturpreis. Andere titels van zijn hand zijn onder meer Duet met valse noten, Blote handen en Het is de liefde die we niet begrijpen.

Jeroen de Preter

Bart Moeyaert
Broere
Querido, Amsterdam/Antwerpen, 127 p., 570 fr.
vanaf 12 jaar.TerugCopyright ©  De  Morgen                     10 maart 2001.<plaintext>