JeugdboekenweekVan 11 tot 25 maart (2001) loopt de jeugdboekenweek. Naar aanleiding daarvan portretteert Annemie Leysen enkele illustratoren. Nooit eerder verschenen er zo veel prachtig uitgegeven, kunstig 'verluchte' boeken voor kinderen als de voorbije jaren. Prentenboeken worden almaar meer een eigen genre binnen de (kinder)literatuur. Ze zijn veel meer dan een praatje bij een plaatje of omgekeerd.

Meer dan plaatjes bij praatjes

Vijf illustratoren geportretteerd : Rotraut Suzanne Berner

Mijn vader    De Duitse illustratrice Rotraut Susanne Berner (53) raakte in ons taalgebied bekend met de meesterlijke tekeningen die ze maakte bij Mijn Vader van Toon Tellegen. Haar bizarre, geestige tekenstijl past perfect bij de al even ongewone verbeelding van Tellegen. De lange slungelachtige vader torent hoog uit boven het adorerende zoontje. Een zielsgenoot vond ze ook in Jürg Schubiger, met zijn surrealistische kijk op de wereld in Het meisje en het geluk en Toen de wereld nog jong was. Rommelig aandoende composities, vreemde perpectieven, een soms absurde vermenging van fictie en realiteit geven in haar illustraties een raadselachtig en poetisch beeldvan het kinderlijke universum. "Illustreren is niet zomaar een verpakking maken voor verhalen", zegt ze in een interview. Steeds wil ze zich het tekstmateriaal van anderen eigen maken, om het vervolgens naar haar eigen hand te zetten en het een nieuwe dimensie te geven. Haar tekenstijl is vrolijk en kleurig. Het ene beeld roept bij haar meteen een ander op, zo lijkt het wel. Illustratie van Rotraut Suzanne BernerZo krijgt de kleine jufferige fee-met-brilletje meteen een lampenkap als jurk mee, terwijl ze in Als ik eens een wens mocht doen uit het nachtlampje van haar beschermeling tevoorschijn komt. Dat associatieve maakt haar tekenwerk bijzonder ritmisch en zwierig. Ook in Sprookjestijd, een bewerking in stripvorm van een aantal bekende sprookjes, is dat het geval. In dat boek laat ze de tijd onbestemd, al laat ze zich in 'Roodkapje' wel even verleiden tot een drastische actualisering met landschappen vol auto's en vliegtuigen.
   De kinderen die ze tekent zijn aandoenlijk in hun mimiek en houdingen. Voor Haas en hond, een geestige familiesaga over hardnekkige vooroordelen, schreef Rotraut Susanne Berner zelf het geestige verhaal. De absurde woordspelingen vormen hier een ideale verwoording van wat op de grappige blauw-gele prenten te zien is. Vrolijk vakmanschap in woord en beeld.

Bibliografie (Onvolledig )

Petroesjka's lakschoentjes, (Vita Andersen), Querido.
Als ik eens een wens mocht doen...
, (Frans Hohler), 2000, Querido.
De fis, (Hanna Johansen), Querido.
Het doeterniettoepak, (Sylvia Plath), Querido.
De prinses komt om vier uur, (Wolfdietrich Schnurre), Querido.
Vader, moeder, ik en zij, (Jürg Schubiger), Querido.
Mijn vader, (Toon Tellegen), Querido.
Haas en hond, 1998, Querido.
Sprookjestijd, 1998, Querido.
De telduivel, (Hans Magnus Enzenberger ), De Bezige Bij.

Annemie Leysen

Vijf illustratoren geportretteerd:
Kitty Crowther
Kristien Aertssen
Wolf Erlbruch
Klaas Verplancke


TerugCopyright ©  De  Morgen                     7 maart 2001.



<plaintext>