Anna in de wolken

Kitty Crowther
(Querido - 48 p. - 550 fr.), 4j +

Anna in de wolken    Het boek gaat over Anna die op een ster woont. Met haar toverkoffertje gaat ze in het heelal rondkijken. Bij het wolkvolkje (De wollukkers) maakt ze kennis met hun gemene koningin, die Anna haar koffertje afneemt. Uiteindelijk wordt ze door de lieve koning geholpen.
   Bij moeder die op de maan woont, haalt Anna maanzaadjes die licht geven en zo helpt ze de Wollukkers van de duisternis af.
   Het verhaaltje komt zelf ook vrij duister over. Een aantal sprongen en verbanden zijn me niet onmiddellijk duidelijk. Toch drukt het de pret niet, want er is veel ruimte om zelf te fantaseren. Ook de illustraties helpen daar zeker bij. Ze zijn veel minder "af" en liefelijk dan in "Mijn vriend Jim" en vragen nog een eigen invulling. Beide boeken zijn heel verzorgd uitgegeven met mooi, glad, crèmekleurig papier.

Ingrid Antheunis


TerugCopyright ©  De Viervoeter                      december 2000.

Snoeshaan

Sven Nordqvist
(Davidsfonds/Infodok - 500 fr.), 5j +


Lezertje    Opa Pettson wil z'n kippen een pleziertje doen en neemt een haan voor hen mee. Iedereen is opgetogen over de nieuwe aanwinst, behalve Findus de poes. Findus is jaloers op alle aandacht die die snoeshaan krijgt. Na hem op allerlei manieren het zwijgen op te leggen, of dat toch te proberen, krijgt Findus de haan toch zo ver dat hij het erf verlaat. Findus kan eindelijk victorie kraaien! De haan heeft echter waardig afscheid genomen van z'n vriendinnen, wat betekent dat Findus binnenkort voor kraamzorg zal mogen spelen.
   Voor alle Pettson-fans is dit weer smullen!
   Vele kleine nevenverhaaltjes en figuurtjes, heerlijke, landelijke illustraties, Findus' expressieve snuit en Pettson die altijd alles probeert goed te maken. Dit is een reeks die nooit verveelt.

Ingrid Antheunis


TerugCopyright ©  De Viervoeter                      december 2000.

Dries en Dries

Alice Jetten
(Querido - 32 p. - 399 fr.), 4j +


Dries en Dries    Dries en Dries zijn twee vrienden, ze lijken ook op mekaar, dus misschien zijn ze wel een tweeling? Ze trekken er op uit en beleven allerlei kleine avontuurtjes: kamperen, kuilen graven, lezen, zwemmen, indiaantje spelen, stenen verzamelen en nog veel meer. De avonturen worden weergegeven door drie kleine plaatjes en beslaan telkens één bladzijde.
   Daaronder staat tekst die soms klinkt alsof hij uit de mond van de jongens zelf komt, zo eenvoudig klinkt hij. Soms is de taal wat "krom", wat dan weer de originaliteit ten goede komt. Dit boekje lijkt me erg leuke vertekstof voor wie met kinderen wil werken rond eigen teksten, ook in de kleuterklas. De tekenstijl is zo simpel en naïef, dat het niemand zal afschrikken om ook zelf aan de slag te gaan.

Ingrid Antheunis


TerugCopyright ©  De Viervoeter                      december 2000.

<plaintext>