Vroem vroem... boem

Marita  de Sterck - Ingrid Godon 
(Querido - 559 fr.), 2½j +

Vroem, vroem... boem    Kinderen die het loopfietsen onder de knie hebben zijn een gevaar in huis. Zelf herinner ik me een voorval met een gigantische cactus met vervaarIijke doornen. Pijnlijk! Gelukkig blijft het onschuldiger in dit prentenboekje.
    Maja's voeten rennen er voortdurend vandoor. Ze racet door het huis als een wervelwind en alles in haar omgeving moet eraan geloven! Gelukkig hebben mama en papa veel begrip voor hun energieke dochter en verzorgen ze met liefde de schrammen en builen die Maja oploopt.
    Elke dubbele bladzijde geeft een nieuwe situatie weer waar Maja in terecht is gekomen. Zo maken we kennis met haar knuffelkonijn, met de keldertrap, de postbode, buurtkinderen, broer Simon en mama's bromfiets. De meeste prenten zijn getekend vanuit het oogpunt van de kleine Maja. Dat levert dus veel benen, voeten en tafelpoten op. Wat een prettig alternatief is voor de perspectieven die we gewoonlijk te zien krijgen.
    Tegen een sober grijze of lichtbruine achtergrond krijgt de wereld van Maja vorm. Ingrid Godon gebruikt daarvoor een warm kleurenpalet in gouache en pastelkrijt hetgeen resulteert in een verzorgd en aantrekkelijk boek dat (loop)fietsmaniakken een hart onder de riem zal steken!
Ingrid Antheunis
Overzicht boekbesprekingCopyright © De Viervoeter                     juni  2000.

Baf!

Nick Butterworth 
(Gottmer - 490 fr.), 4j +

Baf!    Op een nacht komt er een vreemdeling het bos binnengeslopen. Niemand weet wat voor dier het is, maar ze zijn er het allemaal over eens dat het een lelijkerd is. De rust van het bos wordt nogmaals verstoord wanneer een onheilspellend "BAF! BAF! BAF!" tussen de bomen galmt. Gerrit, een klein aapje, neemt het initiatief om alle dieren op te trommelen en een confrontatie met het monster aan te gaan. Ook de kleine vreemdeling gaat mee. Wanneer die het draakachtige wezen ziet, roept hij verrast en blij "mama".
De hereniging ontroert de ganse dierenpopulatie. Het voorstel om bij hen te blijven wordt echter overschaduwd door een nieuw "BAF! BAF! BAF!"
    Heel mooi prentenboek in zachte bruintinten en met grote, duidelijke platen waarop allerlei boswezens te zien zijn. De dierensnuiten zijn zeer expressief weergegeven en ook de sfeer in het bos is goed voelbaar. Dit lijkt mij een heerlijk boek om gezellig bij weg te griezelen!
Ingrid Antheunis
Overzicht boekbesprekingCopyright © De Viervoeter                     juni  2000.

Mijn tuin, mijn tuin

Daan Remmerts de Vries - Ted van Lieshout 
(Querido - 550 fr.), 5j +

Mijn tuin, mijn tuin    Piet en Poezelien bekvechten met elkaar over hun respectievelijke tuin. Elk vindt zijn tuin natuurlijk het mooist. Wanneer ze samen op stap gaan, zie je dat ze het eigenlijk over dezelfde tuin hebben. Mooi is de toelichting vanuit kinder- en poezenoogpunt. Zo ga je als het ware de tuin intenser ontdekken.
    Die visuele ontdekkingstocht wordt bijzonder in beeld gebracht door de techniek van Daan Remmerts de Vries. Hij gebruikt een combinatie van collage en geschilderde figuren. Vooral de spichtige Poezelien met haar blauwe kop is een leuke vondst. De illustraties komen op het eerste gezicht wat bevreemdend over, maar je voelt je snel thuis in dat drukke, barokke wereldje van kleuren, krullen en frutsels.
    De tekst is op rijm geschreven, heel gevat en geestig. De prenten werken zeker inspirerend voor eigen kunstzinnige creaties. Bekroond met de Zilveren Griffel 1997.
Ingrid Antheunis


Overzicht boekbesprekingCopyright © De Viervoeter                     juni 2000.