Kaapse raasdonders

Het Annie M.G.Schmidt kookboek
Louise Bos, Roos Voorsluis - ill. Fiep Westendorp
(Querido - 595 fr.), 9j +

Kaapse raasdonders    Er wordt wat afgesmikkeld in de verhalen van Schmidt. Genoeg lekkers om er een kookboek van te maken vonden de uitbaatsters van het Amsterdamse kinderkookcafé. Ze plozen Otje, Jip en Janneke, Tante Patent, Ibbeltje, Floddertje en Pluk van de Petteflet uit en vonden de merkwaardigste gerechten. Maar hoe maak je hasselbramenjam, holletje-staart, fletse flenzen of zoute prieters en prutters? Blijkbaar boden hun jarenlange ervaring in het kinderkookcafé en hun eigen fantasie genoeg inspiratie om 30 eenvoudige recepten te bedenken bij die paar vreemde heerlijkheden en het merendeel gewonere gerechten. Het resultaat als kookboek is niet echt verrassend, maar het is wel een heerlijk blader- en leesboek geworden. Bij elk recept krijg je het fragment uit het verhaal waar het gerecht in voorkomt, zodat je op die manier een soort bloemlezing krijgt van het lekkerste wat Schmidt ons heeft voorgeschoteld: haar fantastische, eigenzinnige verhalen. Echt zin om te gaan koken kreeg ik dus niet, wel om een paar van die verhalen te herlezen. De illustraties van Fiep Westendorp mochten natuurlijk niet ontbreken en ze maken er meteen ook een aantrekkelijk kijkboek van. Voor de Schmidtfans is dit natuurlijk een hebbeding.
Ingrid Antheunis


TerugCopyright ©  De Viervoeter                      juni 2000.

Het boerenbeestenboek

Ditte Merle - ill. Alex de Wolf
(Van Reemst - fr.), 9j +


Het boerenbeestenboek    Is het leven op een boerderij leuk voor de beesten die er leven? Een vraag die misschien nooit beantwoord zal worden, maar na het lezen van dit boek weten we toch al wat meer. Dit boek gaat dus over boerenbeesten: geiten, varkens, eenden, paarden, ganzen, katten en honden, kippen, konijnen, struisvogels, koeien, kalkoenen, schapen en dan nog wat exotische dieren.
    Op een onderhoudende manier krijg je wetenswaardigheden voorgeschoteld, het ene al meer voor de hand liggend dan het andere. Onder aan sommige bladzijden krijg je (in een ander lettertype) een "sterk" verhaal over zo'n boerenbeest. Het leest allemaal heel vlot en ik betrapte mezelf er op dat ik degene die in de buurt was wel eens overviel met een "hé, wist je dat...", wat natuurlijk een goed teken is voor een informatief boek.
    De stijl is laconiek grappig en soms gaar Ditte Merle de Midas Dekkers-toer op. De vele schilderijtjes tussen de tekstgedeelten zijn sfeervol en maken dat het ook een aangenaam kijkboek geworden is. Wat de kafttekst vermeldt zal in elk geval waar zijn voor menig kind: hierna kijk je anders naar je melk, je kippenboutje, je schoenen en naar alles wat op een boerderij gebeurt.

Ingrid Antheunis


TerugCopyright ©  De Viervoeter                      juni 2000.