Een palm op de Veluwe

Trude de Jong - ill. Georgien Overwater
(Leopold - 550 fr.), 9j +

Een palm op de Veluwe    Nog een eenzaam kind. Dit kind komt uit Australië en zoekt in Nederland een pleeggezin. Gijs is het soort van knuffelbeerman dat zich voor pleegvader opgeeft na wat aanporring van een bazige zus. Ervaring met kinderen heeft hij niet want z'n vriendin gaf de voorkeur aan een carrière boven een kind en liet hem dan ook zitten toen hij er over begon.
    Gijs is bomenspecialist, woont ver van de bewoonde wereld en zorgde tot nu toe voornamelijk voor zijn paard Rossweisse. Hij vindt dit pleegvader-zijn zo opwindend en spannend dat hij er een dagboek over bijhoudt. Via dit dagboek volgen we de schuchtere toenaderingspogingen van Gijs tot Lily. Het is meteen duidelijk dat Lily een heel eigenzinnige kijk heeft op opvoeden en gelukkig zijn. Ze maakt de arme Gijs haast gek door te weigeren hem bij zijn naam te noemen, door fanatiek te blijven doorzeuren over een springconcours waaraan ze wil deelnemen met Rossweisse (ze kan nauwelijks paardrijden) en door overal het zinnetje "Can a fish swim?" ertussen te gooien - vooral wanneer ze ergens haar gelijk wil halen. De goede bedoelingen van Gijs rijgen zich als een reeks blunders aan elkaar en hij begint erg aan zijn pleegvaderschap te twijfelen.
    Het lezen over deze resem blunders is natuurlijk heel grappig en ontspannend, toch vergeet Trude de Jong niet om oprechte gevoelens te laten weerklinken waardoor het boek de kolderbrigade overstijgt. De vele zwartwitillustraties van Georgien Overwater maken het lezen niet alleen aangenamer, maar vertolken mooi de wanhoop en vreugde van Gijs en zijn pleegdochter Lily.
Ingrid Antheunis


TerugCopyright ©  De Viervoeter                      maart 2000.

Pol en Lot - De poort

Selma Noort
(Leopold - 599 fr.), 9j +


De poort    Pol en z'n moeder Lot zijn onafscheidelijk, ze hebben niets anders op deze wereld. Door allerlei tegenslagen hebben ze geen inkomen en geen huis. Via Bram, de eigenaar van een schoenenopslagplaats, hebben ze hebben onderdak gevonden in het kantoortje boven in die loods. Als tegenprestatie speelt Pol voor alarm wanneer er inbrekers komen. Onverwachts krijgt moeder dan toch een echt baantje: in het brugwachtershuisje bij de tolpoort mag ze een publiek toilet openhouden. Hun leven verandert van dan af grondig want ze leren allerlei leuke mensen kennen: Sonja en haar vader, de oliebollenbakker, Gloria van de woonboot en Celestine, de oude dame die in het huis op het kerkhof woont. Samen met Sonja komt Pol trouwens een dievenbende op het spoor...
    Het verhaal speelt zich af in de periode tussen kerst en oudejaar, wat natuurlijk voor sfeervolle tafereeltjes zorgt. Het is ook het eerste boek dat ik gelezen heb waarin de eeuwwisseling een rol in het verhaal krijgt. En jammer genoeg is dat ook de enige zwakke schakel. Het verhaal van meester Prikkebeen, de tolpoortwachter die zijn taak aan Pol wil overdragen, komt er pas helemaal op het einde bij. Het mysterieuze en magische einde zal voor veel kinderen verwarrend overkomen. Het leek mij alsof Selma Noort een alibi nodig had om Pol en zijn moeder in die tolpoort te laten wonen. Dat was nodig omdat dit het eerste boek over Pol en Lot is en die tolpoort wordt de vaste uitvalsbasis voor verdere avonturen. Het had eleganter gekund.
    Verder valt er op dit heerlijk ontspannende boek niets aan te merken, ik las het met veel plezier. Veel heeft het verhaal niet om het lijf, maar meer hoeft het voor mij ook niet te zijn. Mooi is de relatie tussen moeder en zoon en het plezier waarmee elk klein extraatje ontvangen wordt, zonder zielig over te komen. Alles verloopt ook zo vanzelfsprekend, zoals dat alleen in een boek kan, heerlijk!

Ingrid Antheunis


TerugCopyright ©  De Viervoeter                      maart 2000.