Mijn beer

Jaak Dreesen - ill.Annemie Heymans
(Averbode - 395 fr.), 7j +

Mijn  beer    Teun en Simon, twee broers, zijn aan het strandjutten. In de branding vinden ze een knuffelbeer. Na een woest watergevecht loopt Teun met de beer naar huis. Voor Simon blijven alleen wat glasscherven en een eind touw over. Teun en de beer worden onafscheidelijk en Simon wordt steeds jaloerser. Hij verzint vreselijke vervloekingen, maar legt zich uiteindelijk bij de zaak neer. Tot het lot hem een handje helpt. Een wijze visser weet de twee jongens tenslotte te verzoenen. Een warm en herkenbaar verhaal over winnen en verliezen. Het Salomonsoordeel dat de visser treft zal de meeste kinderen waarschijnlijk versteld doen staan. Een verhaal dat zich uitstekend leent tot voorlezen en napraten. Met prachtige stilleventjes van Annemie Heymans.
Ingrid Antheunis


TerugCopyright ©  De Viervoeter                      juni 2000.

De reus in de maan

Diverse auteurs
(Van Holkema & Warendorf - 795 fr.), 6-8j


De reus in de maan    Een echt cadeauboek! Kunnen lezen is op zich al een ongelooflijk geschenk en als je dat dan nog in zo'n prachtig boek kan doen, is het helemaal fijn. Dit boek gaat trouwens heel lang mee. Het prikkelt je nieuwsgierigheid zodat je iets hebt om naar uit te kijken. Wat heeft dit boek nu te bieden?
    Het eerste verhaal is een soort strip met zes vakjes. Er wordt heel weinig in gesproken, maar toch is het bijzonder grappig (AVI 1). Het laatste verhaal is een prentenverhaal over een haastige haas en een kippige kip (AVI 6). Daartussen barst het van de prachtigste verhalen, raadsels en grapjes en wat meer is, ze zijn allemaal om ter mooist geïllustreerd. Ik was bijzonder blij toen ik "Aap en Beer" van Wim Hofman in het boek zag staan. Dit pareltje verscheen in 1984 als een apart boekje en werd onmiddellijk bekroond met een Griffel en een Penseel. Het is een boekje dat ik graag cadeau gaf aan beginnende lezertjes, maar jammer genoeg verdween het uit de handel. En nu zijn Aap en Beer terug. Met aangepaste, gekleurde illustraties nog wel. Alweer een generatie die dit duo kan leren kennen.
    Een andere favoriet is "Het kastje van opa", een fragment uit het boek "De O van opa". De manier waarop Imme Dros over de gevoelens van Jim schrijft, is om kippenvel van te krijgen. De expressieve schilderijtjes van Harrie Geelen horen trouwens bij het mooiste uit het boek.
    Een inspirerend, boeiend, lief, gek en vooral mooi boek voor de spannende tijd dat kinderen leren lezen!

Ingrid Antheunis


TerugCopyright ©  De Viervoeter                      juni 2000.