Opnieuw een Boekenleeuw voor Bart Moeyaert

Boekenpauw mag gaan pronken in de tuin van Carll Cneut

Het is de liefde die we niet begrijpen, het jongste boek van auteur Bart Moeyaert, krijgt dit jaar de Boekenleeuw. Die bekroning is niet zo verrassend, aangezien het boek door recensenten beladen werd met superlatieven, maar aan de andere kant toch wel opmerkelijk omdat Moeyaerts boek zich eigenlijk richt tot volwassenen en adolescenten. Voor de auteur is het intussen de zoveelste prijs die hij in de wacht sleept. De Boekenpauw mag een plekje opzoeken in de tuin van Carll Cneut, illustrator van het boek Willy van Geert De Kockere.

Het is de liefde die we niet begrijpenMet elk nieuw boek dat Bart Moeyaert schrijft, valt hij wel ergens in de prijzen, of blijkt hij in ieder geval een serieuze kanshebber te zijn geweest. De Boekenleeuw, die 100.000 frank waard is, sleepte hij al eens in 1992 en in 1996 in de wacht. De jury van de Boekenleeuw 2000 heeft, zo staat in het verslag, gekozen voor een boek met de meeste intrinsieke literaire kwaliteiten. "Een bijzonder mooi en emotionerend verhaal dat, net als zijn onderwerp, de liefde, niet zo eenvoudig te begrijpen is." Eigenlijk bevat Het is de liefde die we niet begrijpen drie verhalen die samen een roman vormen. Een meisje doet een relaas over drie episodes uit het leven van haar familie. De moeder heeft al verschillende minnaars versleten maar nooit de liefde gevonden, en vanwege al die minnaars is er vaak ruzie met de zoon, Alex. Wanneer hij het huis uitgaat en gaat samenleven met een man, ervaart het vertellende meisje dat als een groot gemis.
   "Met dit boek heeft Bart Moeyaert de kille Vlaamse velden en benauwende dorpen achter zich gelaten. In een setting die doet denken aan Amerikaanse road-movies en aan Britse sociale drama's zet hij mensen bij elkaar in een ingewikkeld web van relaties en gevoelens", schreef Annemie Leysen in de recensie. "Zoals eerder al in Blote handen en Wespennest laat Bart Moeyaert veel aan de aandachtige lezer over. Woorden moeten worden gewikt en gewogen, geheimen zitten tussen de regels, niets wordt helemaal uitgesproken. Moeyaert laat in filmische beelden met een wisselend ritme en in flarden van dialogen dingen raden of vermoeden." Het boek werd uitgegeven bij Querido.
Van de sneeuwman die niet smelten wou   Er werden ook drie Boekenwelpen (eervolle vermeldingen) toegekend, aan respectievelijk Annemie Berebrouckx voor De oma van Jules (Leopold), Henri Van Daele voor Van de sneeuwman die niet smelten wou (Averbode) en Katharina Smeyers voor Schapenvellen en ganzenveren, een informatief werk over de geschiedenis van het middeleeuwse boek (Davidsfonds/Infodok). Het beste boek in vertaling was volgens de jury De veerpont van James Moloney, vertaald door Bea de Koster (Houtekiet). De veerpont
   De Boekenpauw is weggelegd voor Carll Cneut, die Willy van Geert De Kockere (De Eenhoorn) illustreerde. "Van cover tot achterblad zijn de artistieke kwaliteit en perfecte vormgeving van het boek voelbaar. De illustrator verrast de lezer met originele composities of gedurfde kadrages en laat op een uiterst gedoseerde manier het uitgespaarde wit van het papier in elke tekening weer meespelen." Voor het eerst heeft de Boekenpauw ook kleinere broertjes, of liever: Boekenpluimen. Illustratie uit: De verliefde prinsGerda Dendooven krijgt zo'n eervolle vermelding voor haar illustraties in De verliefde prins van Ron Langenus (Davidsfonds/Infodok) en Leo Timmers voor de zijne in Blij met mij (Clavis).
   De bekendmaking van de prijzen gebeurde tijdens de persconferentie van de Jeugdboekenweek, die dit jaar plaatsvindt tussen 15 maart en 2 april en in het teken staar van 'f/leest'. Voor het openingsfeest moet u dit jaar naar Antwerpen, de thuishaven van organisator Villa Kakalbont (het vroegere Centrum voor Jeugdliteratuur).
Info Jeugdboekenweek: 03/202.83.67
Anne Brumagne

TerugCopyright ©  De  Morgen                     2 maart 2000.



<plaintext>