Feest!

Uit: Wilde LucretiaEr wordt weer druk afgeteld voor de jaarlijkse Kinderboekenweek. Die begint over enkele weken met veel toeters en bellen in het Antwerpse stadscentrum, waar in de omgeving van HETPALEIS het Kinderboekenfeest wordt gevierd. 'Feest' is het thema dit jaar, en de boeken daarover stromen binnen.
   Masker op! van de Brusselse docent en illustrator Dominique Maes is een carnavalboek voor kleuters. Net als in zijn vorige boek, Hoedje af!, wordt er gewerkt met halve pagina's die omhooggeklapt worden. Een kleuterjongetje zet telkens een ander masker op. Draai je de pagina om, dan zie je wat hij met zo'n masker kan doen. Als soldaat maakt hij zijn vriendinnetje bang. Als ze zijn clownsmasker ziet gaat ze lachen. Een leeuwenmasker brult om avontuur. En Pierrot geeft haar een droom cadeau. Maar zonder masker kun je kussen... Ik val niet echt voor de prenten van Dominique Maes, onder meer omdat zijn kindergezichtjes iets van oude mannetjes hebben. Maar het concept is voor kleuters best leuk.
   Het indianenfeest en andere verhalen is een bundel met drie verhalen voor prille lezers. Het eerste deel, 'Het indianenfeest' van Els Rooijers, is een origineel verhaal over een vader-en-zoon-feest dat vreselijk uit de hand loopt. Paul is met zijn vader naar de indianen gaan kijken in het museum voor volkenkunde. Bij de totempaal van de Kwakiutl-indianen leert Paul van zijn pa dat hun opperhoofd Niesend Hert beroemd werd door zijn Potlach-feesten. Thuis maken ze samen een wigwam en een kampvuur. Ze besluiten een indianenfeest te geven. Om de een of andere duistere reden blijken niet de vrienden van Paul, maar drie tennisvrienden van vader op te duiken. Ze trekken hun shirt uit en met de gravel die aan hun schoenen hangt, schilderen ze strepen op hun dikke lijf. Voortaan zijn ze Hongerig Zwijn, Brullende Pad en Rode Walrus. Vader gaat zo op in zijn rol van opperhoofd Niesend Hert dat hij in een gevaarlijke trance komt en aan iedereen wil  laten zien hoe rijk hij wel is. Hij gooit een porseleinen servies op de grond en trekt met zijn creditcard naar de stad om kaviaar en een bontjas te kopen. Dappere Windhond Paul vindt in zijn indianenboek de enige remedie: hij moet het masker van de god Pot-Pot uit het museum gaan stelen om de trance te breken... Het verhaal is grappig en spannend en laat zien hoe grote dikke mannen ook nog kleine jongens zijn. De strip-achtige tekeningen van Klaas Verplancke sluiten hierbij goed aan.
   Uitgeverij Zwijsen is blijkbaar goed geïnspireerd wat feesten betreft, want ze levert nog twee feestboekjes aan. Alles mag op kinderdag van Arend van Dam verzoent op een knappe manier verschillende culturen in een basisschool. Het verhaal begint met een hinkelspel, waarin Paulien en haar Turkse vriendinnetje Semra elkaar uitleggen hoe hinkelen zoal kan. In Turkije wordt er op blote voeten gehinkeld en wordt het steentje tussen de tenen meegenomen. Paulien mag, na het verzinnen van een smoes ("Het is kinderdag"), van haar pa bij Semra blijven eten. Dat is niet zo moeilijk: "Eigenlijk vindt mijn vader het wel leuk om mij te verwennen. Dan denkt hij dat hij de leukste vader van de wereld is." Van Semra's vader leren de meisjes dat er in Turkije echt een Kinderdag is, op 23 april. Ze besluiten die heel bijzondere dag in te voegen op school: "Er bestaat bij ons helemaal geen dag voor kinderen. Alleen maar een moederdag en een vaderdag." Na wat aarzeling krijgen ze zowel de juffen en meesters als de ouders mee. Het wordt een feest met Turkse liedjes, Marokkaanse dans, Pakistaans koken en foto's uit alle landen. Ook de burgemeester laat zich niet onbetuigd. Er wordt prompt een kindergemeenteraad gehouden. En dan duikt zelfs de cameraploeg op van het Kindernieuws! Het verhaal is hier en daar wat langdradig - de voorbereidingen van zo'n feest nemen duidelijk veel tijd in beslag - maar het aardige is dat in de marge hiervan heel wat informatie wordt gegeven over de Turkse gewoonten en geschiedenis van Semra's familie. Ook de gretigheid waarmee Paulien en haar klasgenootjes omgaan met al die nieuwe indrukken is knap beschreven.
Een wild feest   Een brutaal verhaal is Een wild feest van Daan Remmerts de Vries, voor kinderen van een jaar of acht, Paul is jarig en nodigt zijn hele klas uit voor een geheim feest in de schuur bij zijn huis. Een feest met bier en sigaretten en zo, lekker stoer doen. Alleen staat hij voor het praktisch probleem dat hij clandestien de hele boel moet regelen. Samen met enkele vrienden halen ze de stokoude oma van Niek uit het tehuis voor een wandeling. In de supermarkt stoppen ze haar jas vol flessen frisdrank en pakken zoutjes. Meet een heel dikke oma raken ze heelhuids voorbij de kassa. Bier en sigaretten vindt hij thuis, want ouders laten dat soort spul natuurlijk rondslingeren. Wanneer ook de muziekinstallatie in de schuur staat, kunnen de vrienden komen. Ze proberen alles uit en vinden het maar niks. Maar als het feest goed en wel aan de gang is, worden ze natuurlijk betrapt... Educatief gezien is dit uiteraard niet meteen een voor de hand liggende aanrader. De vereniging van verontruste ouders moet zich hier dan ook ver vandaan houden. Maar het ligt er zo dik bovenop dat het gewoon een grappig, wild boek is.
Wilde Lucretia   Wild is ook het verjaardagsprentenboek van Babette Cole, Wilde Lucretia. Lucretia Crum is een ongemanierd klein monster. Ze spuugt, laat boeren en winden, vloekt en weigert te eten. Enfin, zoals al haar leeftijdsgenootjes als ze nog niet door de opvoedingsmachine zijn gegaan. Uitproberen wat shockeert. Haar vader, die een gekke geleerde is, doet een stuk of wat uitvindingen om haar gedrag te keren, maar niets helpt. Haar verjaardagsfeest is een ware ramp, want ook al haar vrienden zijn met het virus aangestoken. Gelukkig weten haar ouders wel raad. Ze organiseren de grote monstertruc! Dit is een typisch Babette Cole boek: knettergek, chaotisch en recht voor z'n raap. Warm aanbevolen voor verjaardagen en andere feesten.
Kathy Lindekens

Dominique Maes
Masker op!
Clavis, Hasselt, 28 p., 485 fr.

Els Rooijers, Paul van Loon en Dick King-Smith
Het indianenfeest en andere verhalen
Zwijsen, Tilburg, 149 p., 300 fr.

Arend van Dam
Alles mag op kinderdag
Zwijsen, Tilburg, 78 p., 330 fr.

Daan Remmerts de Vries
Een wild feest
Zwijsen, Tilburg, 53 p., 290 fr.

Babette Cole
Wilde Lucretia
Davidsfonds/Infodok, Leuven, 36 p., 495 fr.

TerugCopyright ©  De  Morgen                     23 februari 2000.



<plaintext>