Rare kronkels

   Schrijvers van kinderboeken voor de allerjongsten moeten een rare nonkel onder de hersenpan hebben, want ze mogen uitsluitend over trivialiteiten schrijven, bovendien met bijna geen woorden, op de koop toe met redeneervermogen nul. Het moet niet simpel zijn (het doen) en toch weer wel (het resultaat).
   Cressida Cowell, die wellicht een huilebalk van een kind heeft of had (of er bij de buren een bezig hoorde in de klankkast van hun huis), weet door die huilebalk meteen wat - groot woord - het thema van haar volgende boek zal zijn, namelijk een huilebalk van een kind en een paar dieren die zich afvragen wat ze moeten doen met de boe-boe baby. De dieren proberen niet van alles, want dan wordt het boek te lang, maar slechts vier dingen en het is de opdracht van de schrijf ster die met vanzelfsprekendheid te selecteren. Dat worden dus - u had het zelf kunnen bedenken - de boe-boe baby eten geven, de boe-boe baby in bad stoppen, de boe-boe baby tot spel bewegen en de boe-boe baby naar zijn bed verbannen.
Einde. De boe-boe baby slaapt en gezien hij geen twee dingen tegelijk kan doen, huilt hij niet meer. Voilà, het boek is af en Ingrid Godon zorgt voor tekeningen, waarin ook zij behoorlijk moet simplificeren, maar het lukt, waarschijnlijk dankzij een rare nonkel onder hersenpan.
Zeven zachte knuffelberen   Nog voor de jongere lezertjes onder ons levert het samenwerkingsverband van Davidsfonds/Infodok en uitgeverij Hillen een aantal producties van Bette Westera die schrijft en Sylvia Weve, Yvonne Jagtenberg en Mark Janssen die illustreren.Ik vind jou lief
   Die dames en die heer schudden - dat is mijn indruk althans - uit de brede mouw: ik heb hier drie van hun boekjes liggen en ze hebben er nog wel meer geschud. Seriewerk? Misschien. Maar in elk geval wel kwalitatief. Wat doet een heks?Alle verhaaltjes worden verteld in zinnen die als bij toeval gaan rijmen, wat op grote souplesse wijst die niet vanzelfsprekend is.
   Bovendien zijn ze lichtvoetig en niet moraliserend, wat op een moderniteit wijst die ook al niet vanzelfsprekend is. Ook de illustraties zijn pareltjes. Vooral Mark Janssen slaagt er in het boekje Wat doet een heks? in de heksfiguur vormen te geven die gegarandeerd stevig voedsel zullen zijn voor ons aller kinderfantasie.
Een opa om nooit te vergeten   Nog meer Bette Westera vind je in een groot prentenboek vol kinderverdriet en weemoed naar alweer een archetypische figuur, namelijk de opa, die door zijn kleinkinderen ook niet bij zijn manifeste fysieke dood als echt dood kan worden beschouwd. In Een opa om nooit te vergeten is de opa dood en gekist en begraven, terwijl de herinneringen aan hem leven en groeien en in de wereld van het kind opnieuw werkelijkheid worden. Een ontroerend boekje vol aandoenlijke details.
  Als ik eens een wens mocht doen... En dan een sprookje. Opvallend is dat sprookjes zelden behoefte hebben aan illustraties. Een klassieke Andersen is wellicht beter af zonder. Maar aan het moderne of gemoderniseerde sprookje Als ik eens een wens mocht doen... - een variatie op de klassieke dingen met de drie wensen en het uiteraard lompe kiezen van de mens die onnozelweg niet weet wat de beste voor hem is - zijn illustraties toegevoegd. Rotraut Susanne Berner heeft ze een bewust oudbakken cachet meegegeven. De personages zijn stijf en houterig, hun vestimentaire outfit is van de jaren stilletjes, hun kapsels horen thuis bij antiquairs. Zo hoort het bij sprookjes. Gewijzigd is alleen de setting waarin het zich afspeelt, namelijk die van een burgergezinnetje met school en toetsen en slechte uitslagen en geen vriendjes en meer dagelijkse dingen van nu.
Meester Max voor altijd   Ten slotte een boek vol lettertjes en met weinig tekeningen, voor groteren dus. Daarin treedt Rindert Kromhouts'  Meester Max alweer op en wie op 30 augustus de school niet ziet zitten en 'm al knijpt van de schrik, kan in extremis nog Meester Max voor altijd lezen of laten lezen en merken dat het allemaal wel mee zal vallen. O, laat alle scholen toch vol meester Maxen zitten.
Bert Van Molle



Cressida Cowell
Ingrid Godon (ill.)
Wat moeten we doen met de boe-boe baby?
Leopold, Amsterdam, 28 p., 499 fr.
vanaf 4 jaar.

Bette Westera
Sylvia Weve (ill.)
Zeven zachte knuffelberen
Hillen/Davidsfonds-Infodok, Amsterdam/Leuven, 18 p., 345 fr.
vanaf 4 jaar.

Bette Westera
Yvonne Jagtenberg (ill.)
Ik vind jou lief
Hillen/Davidsfonds-Infodok, Amsterdam/Leuven, 18 p., 345 fr.
vanaf 4 jaar.

Bette Westera
Mark Janssen (ill.)
Wat doet een heks?
Hillen/Davidsfonds-Infodok, Amsterdam/Leuven, 20 p., 345 fr.
vanaf 4 jaar.

Bette Westera
Harmen van Straaten (ill.)
Een opa om nooit te vergeten
Hillen/Davidsfonds-Infodok, Amsterdam/Leuven, 26 p., 495 fr.
vanaf 4 jaar.

Franz Hohler
Rotraut Suzanne Berner (ill.)
Als ik eens een wens mocht doen...
Querido, Amsterdam, 31 p., 500 fr.
vanaf 4 jaar.

Rindert Kromhout
Sylvia Weve (ill.)
Meester Max voor altijd
Leopold, Amsterdam, 96 p., 550 fr.
vanaf 4 jaar.




TerugCopyright ©  De  Morgen                     2 augustus 2000.



<plaintext>