Kleine koning December

Axel Hacke - ill. Michael Sowa
(Querido - 399 fr.)

Kleine koning December   In de wereld waar de Kleine Koning vandaan komt, achter de muur, word je oud geboren en word je steeds kleiner, totdat je verdwenen bent. Bij de geboorte weet en ken je alles wat je nodig hebt: lezen, schrijven, computeren,... Hoe ouder (en kleiner) je wordt, hoe meer je vergeet. Maar dan breekt ook de heerlijke kindertijd aan: lekker thuis blijven, bang zijn voor de schaduw onder je bed, dromen als je naar de wolken kijkt en je teddybeer een pak rammel geven.
   De Kleine Koning komt nu en dan op bezoek bij de bewoner van de kamer waar hij ook woont. Zij het dan in een spleet in de muur. Hij voelt er zich op z'n gemak, vooral als hij ontdekt dat er gombeertjes zijn. De Kleine Koning is namelijk dol op die snoepjes en elke keer eist hij z'n deel. Dat het een nogal bazig typetje is, zal wel niemand verbazen, hij is tenslotte een koning. Samen met zijn gastheer voert hij lange filosofische gesprekken en vertelt hij verhalen uit z'n eigen wereldje. Ze maken ook écht kennis met elkaars wereld: de gastheer gaat eens mee naar het kamertje achter de muur en de Kleine Koning gaat mee naar het kantoor van zijn vriend.
   Fantasie en 'werkelijkheid' lopen vlot in mekaar over in dit verhaal. De filosofische bespiegelingen zetten je regelmatig op het verkeerde been en daar hou ik wel van.
   Dit boek speelt in op een trend die in kinderboekenland heerst: wat poëtisch, wat sprookjesachtig en een dosis filosofie. Het roept in elk geval heel veel en verschillende gevoelens en reacties bij me op: soms charmant, intrigerend, moeilijk, ontroerend mooi en té ver gezocht. Welk publiek zich aangesproken zal voelen weet ik echt niet. Oud én jong of enkel oud of jong ?! Als illustraties zijn er prachtige, surrealistische, Magritte-achtige schilderijtjes !
Ingrid Antheunis


TerugCopyright ©  De Viervoeter                      december 1999.


De lange, lange reis

Ilon Wikland, Rose Lagercrantz
(Davidsfonds/Infodok - 495 fr.)

Lezertje   Een klein, vijfjarig meisje woont na de scheiding van haar ouders bij haar oma. Omdat het oorlog wordt, stuurt oma haar naar haar andere oma op het platteland. Samen met haar trouwe hond leeft ze een tijdje gelukkig in het vriendelijke dorp van oma. Tot de oorlog ook tot daar komt. De hond wordt door de soldaten neergeschoten en de dreiging van het front wordt groter. Nu wordt het meisje (helemaal alleen) op de boot naar Zweden gezet. Daar aangekomen, vecht ze lange tijd voor haar leven in het ziekenhuis. Een tante weet haar op te vrolijken door kleurkrijtjes mee te brengen. Het meisje Ilon (alterego van de illustratrice, blijkt op het einde van het verhaal) zet haar lange reis neer in vele kleurrijke tekeningen en vindt uiteindelijk rust en geluk bij deze artistieke tante.
   "Wat een kommer en kwel verhaal" zou je kunnen denken. Dat is deze lijdensweg natuurlijk ook, maar er is ook veel hoop en vreugde te vinden in dit boek. Het kleine meisje weet zich telkens weer goed aan te passen en vindt in allerlei zaken (een zak snoep, het mooi dorp, haar hond, een paard, bessen, tekeningen) een reden om vol goede moed de draad weer op te nemen. De vrolijke, kleurrijke, wat idyllisch overkomende illustraties van Ilon Wikland benadrukken dit. De tekst is sober en vertelt het verhaal ontdaan van elke zweem van pathetiek. Ontroerend.
   Een mooi verhaal om voor te lezen bij de thema's van de oorlog en oorlogsvluchtelingen.
Ingrid Antheunis


TerugCopyright ©  De Viervoeter                      december 1999.