Midden in de winternacht - De mooiste Sinterklaas- en kerstliedjes

samenstelling An Debaene - illustraties Klaas Verplancke 
Davidsfonds/Infodok - 595 fr.

Lezertje   Midden in de winternacht is een aantrekkelijk liedjesboek voor het hele gezin of voor in de klas. Dit boek bundelt de oorspronkelijke teksten van vele gekende, oude Sinterklaas- en kerstliedjes. Een extraatje is de vermelding van de gitaarakkoorden zodat je de liedjes ook kan begeleiden.
   Een greep uit het assortiment: Zie ginds komt de stoomboot; Hij komt, hij komt; Hoor de wind waait door de bomen; Zachtjes gaan de paardenvoetjes; De herdertjes lagen bij nachte; Susa Nina; Stille nacht; Er is een kindeken geboren op aard...
   Klaas Verplancke zorgde voor sfeervolle zwart-wit illustraties. Een bundel die gewaardeerd zal worden door diegenen die zich met zingen bezighouden.
Ingrid Antheunis
TerugCopyright © De Viervoeter                     juni  1999.

Laat de lynx maar komen

Jonathan London - illustraties Patrick Benson 
Gottmer - 459 fr.

Lezertje   Een jongetje maakt met zijn vader een soort trektocht door de sneeuw. 's Avonds overnachten ze in een blokhut. Vader valt algauw in slaap, maar bij de jongen speelt zijn fantasie hem parten. Zo komt het, dat hij samen met een lynx die rond de hut sluipt, allerlei fantastische avonturen beleeft. De prenten die die avontuur in beeld brengen, zijn minstens even fantastisch als het verhaal!
   Het hele boek gloeit in een blauwig licht, soms ook een warm bruin wanneer er binnenscènes zijn. Licht staat centraal in de illustraties: kachellicht, kaarslicht en maanlicht. Hierdoor stralen ze bijna een sprookjesachtige sfeer uit. De prenten staan steeds over de dubbele pagina uitgespreid en zijn gemaakt in een wat ouderwets aandoende stijl met heel veel arceringen, net als bij oude gravures. Hierdoor wordt de speciale sfeer nog versterkt. De tekst staat er in een soort etiketje opgekleefd. De zinnen zijn kort, maar heel poëtisch. Dit boek moet het voornamelijk hebben van kijken en mee-fantaseren. Om samen van te genieten!
Ingrid Antheunis


TerugCopyright © De Viervoeter                     juni 1999.

Wat Faust zag

Matt Ottley 
Gottmer - 499 fr.


Wat Faust zag   De hond Faust kijkt 's nachts door het raam. Wat hij daar allemaal ziet, maakt de waakhond in hem wakker. Hij probeert ook zijn huisgenoten te wekken, maar dat lukt niet. Wanneer hij van pure ellende begint te janken, lukt het wonderwel. Prompt wordt hij buiten gezet waar de griezels nu pas goed vrij spel met hem krijgen. Door al het strijdgewoel lokt hij de hondenvanger. Het loopt niet goed af voor Faust...
   Elke pagina van dit boek is een zeer realistisch schilderijtje, maar in de buitenaardse engerds weet de auteur zich blijkbaar pas goed uit te leven. Zo'n verzameling bizarre wezens heb je lang niet meer samen gezien! De humor zit voornamelijk in het onbegrip van de baasjes en de zieligheid van de hond. De expressieve hondensnuit van Faust spreekt boekdelen. Al bij al een hoogst opmerkelijk kinderboek.

Ingrid Antheunis
TerugCopyright © De Viervoeter                     juni  1999.