Freak de Kanjer

Rodman Philbrick
(Querido - 599 fr.), 12j +

Freak de Kanjer   Max is een lange zwiep. Zijn ganse leven al wordt hij voor slome uitgescholden.
   In de crèche was zijn bijnaam 'de bokser', wegens zijn opvliegend karakter. Door zijn gigantische lichaam, boezemt hij iedereen schrik in. Max is een echte sukkel. Hij woont bij zijn grootouders in een ondergronds getimmerd hol. Zijn vader zit in de gevangenis wegens de moord op zijn moeder. Daarenboven zit Max gevangen in dat reusachtige lichaam, met hersenen die niet meegegroeid zijn.
   Kevin is het complete tegenovergestelde van Max. Zijn kreupele lichaam is op een dag gestopt met groeien. Als compensatie groeide zijn brein met dubbele kracht. Kevin is een echt genie. Samen met de schone Gwen woont Kevin bij Max in de buurt. Door toeval (Max haalt een verdwaald plastiek vogeltje van Kevin uit een boom) maken ze kennis en als bij wonder klikt het tussen deze twee zonderlingen (of is het net dat wat hen bindt?).
   Een hele zomer lang beleven die twee onvergetelijke avonturen. De buurt raakt ook stilaan vertrouwd met het beeld van de kleine Kevin op de schouders van Max. Samen vormen ze een perfecte eenheid: brein en kracht gebundeld in Freak de Kanjer!
   Alles loopt op wieltjes totdat rond kerstmis de vader van Max vrijkomt en zijn zoon meeneemt op een gevaarlijke onderneming. Het loopt dramatisch af. Ook voor Kevin loopt het mis. Zijn lichaam wil niet meer verder functioneren en stopt elke medewerking.
   Het verhaal wordt verteld door Max, na Kevins dood. Dagenlang wil hij geen contact meer met de wereld, want die was weggevallen. Het hoofd dat zo goed bij zijn lijf paste was er niet meer en Max voelde zich stuurloos. Als houvast had hij Kevins alfabet en het verhaal van hun ontroerende en unieke vriendschap. Een jaar dat meer betekende dan vele andere, levenslange vriendschappen.
   Een verhaal dat je snel aangrijpt mede dank zij de directe aanspreekstijl en door de ongewone combinatie van die twee zonderlingen. Ook Freaks uitspraken kunnen soms heel raak zijn en blijven nog lang nazinderen. Het enige minpunt vond ik het megataaltje dat zo graag gebruikt werd (waarschijnlijk om het vlotter en toegankelijker te maken voor de jonge lezer), maar waardoor het verhaal niet tijdloos kan zijn en dat is nu net waarover het boek gaat, het tijdloze van een unieke vriendschap.
Ingrid Antheunis


TerugCopyright ©  De Viervoeter                      oktober 1999.


De rode zwaan

Sjoerd Kuyper
(Leopold - 599 fr.), 11j +

De rode zwaan   Grootvader en kleinzoon (allebei heten ze Jakob) kamperen samen in het geboortehuis van opa. Vele jaren geleden trouwde hij met een Frans meisje en volgde haar naar Zuid-Frankrijk. Nu grand mère gestorven is, keert de oude Jacob terug naar zijn geboortedorp in Nederland. Samen met zijn kleinzoon wil hij het huis opknappen om er zijn laatste jaren in door te brengen. Grootvader kende niet alleen een boeiend leven, hij kan ook prachtig, spannende sprookjes vertellen. Sprookjes, mythes en sagen van Nederland, zelfs van het dorp waar ze nu zijn.
   Kleinzoon Jakob gaat op in grootvaders verhalen. Sterker nog: de verhalen lijken nog steeds te gebeuren en Jakob raakt erin verzeild. Alles begint met de zoektocht naar een rode, houten zwaan. Opa is die als jongen kwijtgeraakt. Jakob wordt betrokken in een bloeddorstige achtervolging, achternagezeten door Karpermannen. Gelukkig krijgt hij hulp van Neeltje en van het al even vreemde Houtvolk...
   Een ontroerend mooi avonturenverhaal waarin een levensvisie en een wijsheid gevat zit die je diep raken. het verhaal is mooi uitgebalanceerd geschreven met een perfecte vermenging van realiteit (de groeiende relatie tussen de beide Jakobs) en fantasie/sprookjeswereld. Het "fantastische" gedeelte leest niet gemakkelijk, ondanks de zeer beeldende taal en de uitgeschreven scènes van achtervolgingen. Maar het boek vraagt een zorgvuldige lezer, die bereid moet zijn om alles ineen te puzzelen. De achterliggende levensvisie laat zich niet zomaar ontdekken, maar ook voor wie niet zo'n geoefend oog heeft, biedt De rode zwaan genoeg elementen om er volop van te genieten.
   Jammer genoeg staan er geen illustraties in (op een symbolisch teken bij elk hoofdstuk na), maar de plattegrond van het gebied waar alles zich afspeelt, maakt al veel goed.
Ingrid Antheunis


TerugCopyright ©  De Viervoeter                      oktober 1999.