Allez-hop

Rindert Kromhout - ill. Jan Jutte
(Leopold - 499 fr.), 9j +

Allez-hop   Een verschrikkelijk noodweer barst los boven een verlaten dorpje waar alleen nog een handjevol oude circusartiesten woont. De dikke modderstroom laat alleen een spoor van vernieling en wanhoop achter. Een deel van de groep verlaat het ruïneuze dorp op zoek naar hulp en voedsel. Op deze tocht komt de oude circusziel van Maria, de koorddanseres; Guido, de boeienkoning; Aurelio, de leeuwentemmer en de bijna honderdjarige clown Cleopatra weer boven. Hun talenten komen dikwijls van pas. Op deze gevaarlijke en spannende tocht vinden ze bovendien enkele verloren vrienden terug en doen ze een ontdekking die de toekomst van het dorpje er heel anders zal doen uitzien...
   Op de achterflap lezen we dat het boek de sfeer van 'Rare vogels' (een ander boek van Kromhout) uitademt, maar je zou het best een doorslagje kunnen noemen. Waar Rare vogels uitblonk in humor, taalpareltjes en spitsvondigheden qua opbouw en inhoud, is dit boek een weinig uitgebalanceerd geheel. De figuren missen diepgang en de gebeurtenissen zijn zeer voorspelbaar. Een mager doorslagje dus en dat valt me van Rindert Kromhout zwaar tegen. Zelfs Jan Juttes illustraties zijn schaars en weinig geïnspireerd. Dit duo verwent ons meestal heel wat meer.
Ingrid Antheunis


TerugCopyright ©  De Viervoeter                      oktober 1999.


De winterslaapwandelaar en andere verhalen

Joan Aiken - ill. Quentin Blake
(Ludion - 600 fr.), 9j +

Lezertje   Deze bundel bevat acht nieuwe, raadselachtige sprookjes. Sommige zijn grappig (doorspekt met typisch Britse, absurde humor), anderen zijn dan weer heel spannend. Nu en dan blijf je op je honger zitten door onverwachte wendingen of een open einde. De verhalen bezitten een merkwaardige, maar boeiende cocktail van oude, gekende sprookjeselementen, verklaringen voor natuurfenomenen, SF-visioenen en mythologische figuren. Er worden draken, heksen, prinsen en prinsessen, dinosaurussen en houthakkers opgevoerd, maar Icarus en Neptunus spelen mee. Of deze verhalen de tand des tijds zullen doorstaan is nog de vraag. Een tweetal sprookjes, De winterslaapwandelaar en de Zoethoutboom, verdienen dit in elk geval. Door de vormgeving verdient het boek zeker om bewaard te blijven: sprookjesachtig mooi is de sfeer die Quentin Blake weet op te roepen met zijn waterverfillustraties. Voor de liefhebbers.
 
Ingrid Antheunis


TerugCopyright ©  De Viervoeter                      oktober 1999.