De wereld van de pictogrammen

Tiphaine Samoyault
(Clavis/Mozaïk - 495 fr.), 8j +

De wereld van pictogrammenPictogrammen spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Ze willen op een snelle en voor vele mensen begrijpbare manier een boodschap overbrengen. Dikwijl waarschuwen pictogrammen ons, soms zijn het gewoon symbolen voor iets.
   Pictogrammen zijn een echte taal op zich geworden. Of die ook over alle grenzen heen dezelfde is, of er een evolutie in zit en hoe ze ontstaan is, lees je in dit handige boek.
 
Ingrid Antheunis


TerugCopyright ©  De Viervoeter                      juni 1999.


Hoeveel kost een olifant?

Dirk Musschoot
(Clavis/Mozaïk - 595 fr.), 8j +

Hoeveel kost een olifant?In deze reeks "Vragen van en voor kinderen" zijn al eerder een aantal titels verschenen (Waarom was je je handen, Wat doet de juf op zondag, Kan ik trouwen met mama, Waarom zijn belastingen duur?). Het leuke aan deze serie is dat er niet alleen ernstige vragen in staan, maar ook onverwachte en grappige vragen die in een kinderhoofd ontstaan. Deze menging maakt de serie aantrekkelijker om in te lezen, maar gaat soms ook voorbij aan goede, noodzakelijke informatie. Het wordt een allegaartje van wissewasjes.
   Hier wordt het onderwerp dierentuin aangesneden: "Moeten dieren onder de douche, Kan je een schildpad opereren, Bestaat er een dierenkerkhof, Hoe word je dierenverzorger, Kunnen mensen dieren ziek maken en omgekeerd, Wat gebeurd er in de zoo als de bezoekers naar huis zijn?" en nog vele tientallen andere vragen. De uitgave is verzorgd en aantrekkelijk met veel illustraties en foto's.
 
Ingrid Antheunis


TerugCopyright ©  De Viervoeter                      juni 1999.


De telduivel
Een hoofdkussenboek voor iedereen die bang is voor wiskunde

Hans Magnus Enzenberger - ill. Rotraut Susanne Berner
(De Bezige Bij - 799 fr.), 9j +

De telduivel"Wiskunde? Hou op zeg! Voor veel mensen is wiskunde een warboel van getallen, sommen en onbegrijpelijke berekeningen. Ook Robert, de jongen in de blauwe pyjama, moet er niks van hebben. Tot hij bezoek krijgt van een telduivel en twaalf nachten lang met getallen aan het goochelen is. Dan blijkt dat wiskunde een spannend en grappig spel is dat Robert - en ook de lezers - geen enkele moeite kost. Wiskunde is niet moeilijk. Zodra het telduiveltje met zijn stokje zwaait, verdwijnt de angst voor getallen als sneeuw voor de zon."
   Deze tekst op de achterflap is niet waar! Robert mag dan al geholpen zijn, met mijn wiskundekennis is het nog steeds zeer pover gesteld. Wiskunde is voor mij een ongrijpbare materie en ook na dit toch wel schitterend boek gelezen te hebben, is daar niets aan veranderd. Wat me wel is bijgebleven, is dat getallen een schoonheid kunnen bezitten. Hoe vernuftig bepaalde constructies in mekaar zitten, de logica van systemen, het grappige van getallenrijen, ... Dat inzicht is toch tot me doorgedrongen. Ook moet ik toegeven dat ik nu en dan een echte openbaring beleefde: toen een bepaalde bewerking helder uitgelegd werd. Het bleef echter bij dat korte klare moment, want verworven is het natuurlijk niet, daarvoor miste ik de inoefening, het echte beléven en ondervinden.
   Maar goed, het boek lijkt mij een mooie aanleiding om bepaalde wiskunde-onderdelen die anders misschien niet op het programma staan, in de klas aan te pakken en uit te diepen. Het verhaaltje met de telduivel vond ik op zich een wat mager alibi om wiskunde aantrekkelijk te maken, maar ondanks deze bemerking, was ik elke avond toch weer benieuwd naar het volgende hoofdstuk. Het gaf een goed gevoel eindelijk iets over wiskunde te lezen dat ik ook echt begreep en er plezier aan te beleven. Dat het boek er ook nog heel aantrekkelijk uitziet zal er zeker voor iets tussen zitten. De illustrator voorzag elk hoofdstuk van prachtige, wat surrealistische prenten en ook de wiskundige begrippen werden duidelijk en kleurrijk voorgesteld.
   Toch vraag ik me af welk kind de bereidheid zal opbrengen om dit boek uit te lezen, ondanks het leuke uitzicht, de grappige telduivelfratsen en de uitdagende opdrachten als afsluiter bij elk hoofdstuk. Onder begeleiding van een enthousiaste ouder of leerkracht lijkt dit boek me evenwel een enorme aanwinst in het ogenschijnlijk droge, wiskundeland.
   Om af te sluiten toch nog een bemerking. Ik vraag me af waarom de auteur bepaalde begrippen "vertaalde". Zo krijg je de "doodgewone getallen" i.p.v. de natuurlijke getallen, leer je "huppen" i.p.v. machtsverheffingen maken, heb je de "prima-getallen" i.p.v. de priemgetallen en trek je "radijs" i.p.v. wortel. Misschien leest het verhaal hierdoor wat vlotter maar het zorgt tezelfdertijd voor verwarring wanneer je geconfronteerd wordt met de realiteit. Gelukkig staat er achteraan een vertaallijst.
   Elzenberger wist mij in elk geval te prikkelen en m'n verbeelding aan te scherpen met zijn uitdagende verhaal, en jonge wiskundefans zullen zeker in hun nopjes zijn!
 
Ingrid Antheunis


TerugCopyright ©  De Viervoeter                      juni 1999.