De schommel

Gerda De Preter - ill. Sylvia Weve
(Querido - 499 fr.), 7j +

De schommel   "Schommelverdriet is klein. Maar dit, dit,..."
   Marie is dol op schommelen. De schommel is haar beste vriend. Ze vertelt hem al haar geheimen. Wanneer Marthe naast Marie komt wonen, is Marie toch wel blij. Toen Marthe erbij kwam, voelde Marie pas hoe alleen ze daarvoor geweest was. De twee meisjes kunnen het uitstekend met mekaar vinden. Ze hebben samen veel plezier, maar Marie voelt dat er iets met Marthe aan de hand is. Vooral wanneer Marthe de stem van haar papa hoort, krimpt ze ineen. Soms klinkt Marthes stem alsof er regen in zit! En soms reageert het buurmeisje onverwacht hevig, zoals die keer dat ze bij Marie aan tafel per ongeluk een fles limonade omgooide...
   Door een voorval op de schommel ontdekt Marie Marthes pijnlijke geheim en dan biedt de schommel geen soelaas meer...
   Ik heb het doorgaans nogal moeilijk met kinderboeken waarin de kommer en kwel van een kinderleven als onderwerp gebruikt wordt. Toen ik deze bui voelde aankomen, stelde ik me dan ook argwanend op. De schommel als 'het zoveelste therapeutische kinderboek' bestempelen, gaat echter niet op. Dit kleine boekje charmeert in de eerste plaats door zijn taal. Het is verbazingwekkend welke prachtige beelden Gerda De Preter weet op te roepen en hoe treffend zij herkenbare gevoelens neerzet met de "beperkte" woordenschat die ze in dit boekje hanteert. Aan elke regel begint een nieuwe zin en het is een zin die er moét staan. Hier en daar is er wel eens een minder "kindvriendelijk" woord binnengeslopen (meetronen bv..), maar dat doet niets af van de kwaliteit die ze ons biedt. Ik hoor nu al in m'n hoofd dat dit boekje zich ook heerlijk zal laten voorlezen!
   De schommel is zeker niet zo maar even een boekje voor tussendoor. Zonder er ellenlange bespreeksessies aan vast te knopen, zal er toch ruimte moeten zijn om enkele gevoelens te ventileren, om even van gedachten te wisselen. Dat zal voor bepaalde kinderen zeker nodig zijn en zijn waarde bewijzen. gewoon weten dat je ergens terecht kunt met je geheimen is soms al voldoende steun! De gewassen pentekeningen van Sylvia Weve ondersteunen de sfeer bijzonder goed.
Ingrid Antheunis


TerugCopyright ©  De Viervoeter                      december 1999.


Prinses op reis

Marjet de Jong - ill. Els van Egeraat
(Querido - 459 fr.), 7j +

Prinses op reis   Sprookjesachtig verhaal over een lieve prinses die zich klaar maakt voor een lange reis. Omdat ze niet meer terugkomt, verdeelt prinses Adieu alles wat ze bezit onder de mensen van wie ze houdt. Alhoewel een afscheid altijd pijn doet, loopt de prinses er zeker niet neerslachtig bij, daar zorgt haar omgeving wel voor. Zowel dier, plant als mens geven haar een waardevol verhaal mee voor onderweg. Zo wordt het vertrek bijna een feest. Maar ook voor wie achterblijft is het leven nog steeds mooi. Prinses Adieu liet immers genoeg achter om van te genieten en haar te blijven herinneren.
   Voor vele kinderen zal dit "alleen maar" een mooi sprookje zijn, maar wie beter wil luisteren herkent natuurlijk onmiddellijk het afscheid nemen bij de dood van een geliefd iemand. Het meegeven van troostende verhalen, het loslaten, het koesteren van voorwerpen en herinneringen van de overledene,... Het zit allemaal fijn verweven in dit vlinderlichte verhaaltje. De feeërieke pentekeningen dragen daartoe zeker bij.
 
Ingrid Antheunis


TerugCopyright ©  De Viervoeter                      december 1999.