Geen geleuter

Illustratie uit De PoortZe won jaren geleden de Zilveren Griffel voor Eilandheimwee, een 'realistisch sprookje'. Ze zou wat mij betreft met de regelmaat van een klok een belangrijke prijs mogen krijgen. Vorig jaar kwam De dam uit. Een ander soort boek, maar toch alweer over een heel bijzondere relatie tussen kind en volwassene, waarbij het kind vreemd volwassen is, en de oudere zich soms hoogst onverantwoordelijk, soms kinderlijk naïef voordoet. Selma Noort werkt momenteel aan een nieuwe serie verhalen over een dakloze jongen en zijn moeder: Pol en Lot. Het eerste deel, De poort, is net verschenen, een parabelachtig verhaal, een moderne Rattenvanger met veel humor en veel werkelijkheid. Een hard sprookje, waarin absoluut geen romantisch leven wordt voorgesteld. En toch betekent iedere kleine meevaller voor de zwervers Pol en Lot reuzengeluk. Geen geleuter over moederliefde en verantwoordelijkheid, morele waarden versus materiële rijkdom, rechtvaardigheid versus criminaliteit en toch zit het er allemaal in. Lot is werkloos maar hoopvol. Ze is blij met een baantje als toiletjuffrouw in een oud brugwachtershuisje.
Illustratie uit De Poort   Selma Noort beweert misschien niet dat zwart-wittegenstellingen niet bestaan, maar ze bewijst wel dat het in boeken niet hoeft. Haar sprookjeswereld speelt zich af in de gewelddadige achterbuurten van een grote stad, maar moeder Lot zorgt ervoor dat de lezer net geen medelijden krijgt met het oncomfortabele leventje van Pol. Plezier in het leven staat voorop en het kan gemaakt worden met haast onzichtbare dingen en vooral met een behoorlijke portie naïviteit. De poort speelt zich af rond Kerstmis: kerstbomen, lichtjes, slee en vrieskou maken dit verhaal over waarheden in het leven soms een tikkeltje klef, maar dat past precies bij het karakter van Lot. Geluk wordt gevonden in een plastic sneeuwpop met lichtjes en een oliebollenkraam. Voor de jongen trouwens ook in de sterke armen van de huisbaas, maar Selma Noort ontkracht al snel dat sentimentele geluksbeeld, want Lot is een vrouw die altijd voor vrijheid kiest. En ze neemt Pol overal mee.
   Noort is een rasschrijver, de lezer stapt vanzelf in het verhaal als in een tram die op tijd komt en vlot het traject aflegt. Al wat op het traject te zien is, komt de lezer ongedwongen tegemoet, aangenaam, juist en toch erg verrassend. De schrijfster heeft een zwak voor de marginalen in onze maatschappij (of diegenen die er om welke reden dan ook niet echt bij horen) en tekent een kransje om hun hoofd. Ze volgt graag het doen en laten van kinderen die zich proberen te redden en zet ze in het volle licht. Ze introduceert daarenboven nog wat andere eenzame mensen met een verhaal dat eigenlijk een nieuw boek zou kunnen vullen. Zoals de fascinerende persoon van Gloria, die in haar eentje op een woonboot woont. De poort is ook nog een avonturenboek met echte slechterikken en enkele slimme dappere kinderen die hen op het spoor komen. Je begrijpt eigenlijk niet hoe de schrijfster zoveel invalshoeken aan een ogenschijnlijk eenvoudig verhaal breit. Maar datis dan ook niet het grote van Selma Noort.

Een palm op de Veluwe   Trude de Jong schreef en Georgien Overwater tekende Een palm op de Veluwe, over een alleenstaande man die een meisje adopteert. Hij liet zich het idee aanpraten door zijn oudere zus en krijgt er al snel spijt van. Want eenmaal door alle formaliteiten heen bereidde Gijs zich voor op de komst van een kleine jongen die zijn eenzaamheid zou doorbreken. Op een dag staat de Australische Lily voor de deur. Ze is een verwend nest van negen dat net haar moeder heeft verloren. Gijs doet heel erg zijn best, Lily schijnbaar niet. Gijs heeft nog veel te leren (wat Spice Girl-gympen zijn bijvoorbeeld, maar ook dat ze misschien geen schaakkampioen zal worden en niet over haar pleegvader zal opscheppen tegenover anderen). Lily doet geen moeite, ze is zichzelf en dat betekent: eigenwijs en ondankbaar. Alleen het paard van Gijs kan haar belangstelling opwekken. Daarachter schuilt wel meer natuurlijk, eigenlijk is ze erg blij met haar nieuwe vader. Stilaan groeien de twee toch naar elkaar toe, ontspant Gijs zich en stelt hij Lily on staat haar best te doen.
   Een palm op de Veluwe is erg goed geschreven, luchtig met een ernstige ondertoon. Het is brikbare lectuur voor soortgelijke omstandigheden: een echte Lily zal er heel wat aan hebben, maar het boek is gelukkig evengoed los daarvan te lezen. De stuntelige aanpak van Gijs en de onmogelijke situaties waarin Lily haar wat dorre pleegvader doet verzeilen, zijn heerlijk om te lezen. Een palm op de Veluwe is als een veredeld dagboek geschreven: je leest een jaar lang de gedachten van Gijs. Je volgt zijn hoop en wanhoop, briljant karikaturaal geïilustreerd door Georgien Overwater. Dat het allemaal goed afloopt (en een beetje sentimenteel zelfs) hoeft niet te storen.
 

Belle Kuijken

Selma Noort
(Illustraties Marja Meijer)
De poort (Pol en Lot 1)
Leopold, Amsterdam, 138 p., 599 fr.
vanaf 9 jaar.

Trude de Jong
(Illustraties Georgien Overwater)
Een palm op de Veluwe
Leopold, Amsterdam, 107 p., 550 fr.
vanaf 10 jaar.


TerugCopyright ©  De  Morgen                     24 november 1999.