Midzomerboeken

Uit: Bobbie en het spenenmonsterNog een weekje en het is zover: vakantie. Tijd zat om je kind te verwennen met (voor)leesboeken voor op reis of lekker thuis.
   Bobbie en het spenenmonster en Bobbie en de vos met de drie poten zijn twee voorleesboeken voor avontuurlijke kleuters. Bobbie is een jongetje van vijf dat nog niet kan slapen zonder speentje. Pappa probeert hem op een avond bang te maken voor het spenenmonster, dat kinderen komt halen die te lang op hun speen blijven sabbelen, maar Bobbie is allerminst onder de indruk. Ook wanneer het spenenmonster wat later aan zijn raam tikt, draait hij zich nog eens om en sabbelt rustig door. "In het nieuwe jaar kom ik je halen," heeft het monster gezegd, en het is pas zomer.
   Bobbie is een ondernemend kereltje, dat in en uit zijn dromen stapt. Zo redt hij de nachtkabouter uit de eikeboom in de tuin die wordt gekapt. Hij praat met een cycloop met hoogtevrees die uit  de nachtelijke hemel pardoes op zijn opblaasbare zwembadje is gevallen. En hij vaart met zijn vriend Abel in een piratenschip op de hoge golven. Bobbie is best slim: wanneer papa hem vraagt om zijn speen aan Sinterklaas te geven, doet hij dat, onder tranen en applaus van de aanwezige moeders, meteen - thuis heeft hij er toch nog een. Toch begint de tijd te dringen, want het spenenmonster houdt zich aan de afspraak...
   In het tweede boek vindt Bobbie in het bos achter de tuin een vos, genaamd Teun, die met een van zijn poten in een klem heeft gezeten. Uit: Even omHij doet een verband rond het stompje en vraagt aan de tuinman om een paar mooie krukken te maken. Bobbie en Teun blijven vrienden, ook wanneer Teun de knobbeleend van de buurvrouw heeft opgegeten en Bobbie heel erg boos is. Niet alleen vos Teun speelt een rol van belang in deze tweede reeks verhalen. Ook de cycloop en de nachtkabouter maken weer hun opwachting. Bobbie leidt ook een kikkeroptocht naar het huis van de burgemeester, nadat de kikkergemeenschap bij hem kwakend haar beklag heeft gedaan: door de bouw van nieuwe huizen is het waterpeil in hun vijver gedaald en kunnen ze niet meer zwemmen. Bobbie weet zoals altijd raad. Had de burgemeester niet een zwembad in de tuin.
   Bobbies belevenissen zijn eenvoudig maar vol fantasie. De prenten bij deze leuke verhalen van Edwin de Vries werden gemaakt door Jasper (zoon van Jeroen) Krabbé. De boeken worden verkocht met een cassette erbij waarop Monique Van de Ven de avonturen van Bobbie voorleest. Aan te raden voor op lange autotochten.
Uit: Even om   Ook kleuter Sophie maakt deze zomer haar opwachting, in Potverdrie, Sophie! van Simone Vander Vlugt en Alex de Wolf. Sophie is een vrolijke meid van vier, die zo haar idee heeft van de grote wereld. Ze geeft haar ouders meer dan eens het nakijken. Hoewel... wanneer Sophie bijvoorbeeld plotsklaps poes is geworden en haar boterham met kaas ruilt voor een bordje melk, tovert haar mama in plaats van de gebruikelijke koekjes na het eten een kommetje kattevoer op tafel. Weg poes! Bijzonder herkenbaar is het verhaaltje in de klerenwinkel: Sophie die niet wil passen, dan dringend moet plassen en eindigt in de McDonald's, waar de dichtstbijzijnde wc is. Plas was niet nodig. Dan weer naar het pashokje. Plas is terug. Gelukkig is mama tegen dit soort grapjes bestand, en verliest ze haar gevoel voor humor niet.
   Anders is het wanneer Sophie en haar vriendin Jasmijn met broertje Bastiaan spelen. "Ik was de kapper," zegt Sophie. Maar ook Jasmijn wil wel, en zo beginnen ze allebei aan Bastiaans haar te knippen. Wanneer zijn haar op de grond ligt en hij begint te roepen, schrikt Sophie van mama's boosheid, maar slaagt ze er toch in haar te laten lachen. Gelukkig maar. In Potverdrie, Sophie! staan 24 verhalen, die los van elkaar te lezen zijn: voor het slapengaan, aan het zwembad of in de tent.
Even om   Even om van Sylvia Vanden Heede is een prentenboek voor eerste lezers, over Stijn, een reizend jongetje. Hij gaat elke dag een eindje stappen. In twaalf prenten kunnen we Stijn op zijn reis volgen. Hij kijkt naar links  en naar rechts, en stapt altijd maar rechtdoor, helemaal de wereld rond. Er is altijd wel iets dat hem went. Hij klimt op een molen, slaapt onder een boom in een bos, zoekt een wandelstok op het strand en neemt de boot naar verre streken. Daar klimt hij op een berg en ziet hij zijn huis. De dag is bijna om wanneer hij blij weer voor zijn deurtje staat. Maar morgen... De prenten van Ingrid Godon passen mooi bij de eenvoud van het verhaal.
Kathy Lindekens
Edwin de Vries en Jasper Krabbé (met cassette gelezen door Monique Van de Ven), Bobbie en het spenenmonster en Bobbie en de vos met de drie poten, A.W.Bruna. 
Simone Vander Vlugt en Alex de Wolf, Potverdrie, Sophie!, Van Holkema & Warendorf. 
Sylvia Vanden Heede en Ingrid Godon, Even om, Averbode.TerugCopyright © De Morgen                     24 juni 1999.