Wie? Wat? Waar?

Elzbieta
(Ludion - 350 fr.), 2j +

Wie? Wat? Waar?Elzbieta laat haar clowntje (zie "Gaatjes") deze keer tellen. Om het niet het zoveelste telboek te maken, koppelde ze er telkens een vraag aan: "Ik vraag me af waarom radijsjes radijsjes heten. Wat zouden die twee daarover weten?". "Maandag tot zondag zijn zeven dagen. En hoeveel nachten wil ik nog vragen." Door de kordate zwart omlijnde illustraties kan het boek ook al met jonge kinderen bekeken worden. De telkwestie blijft dan beter achterwege.
Ingrid Antheunis


TerugCopyright ©  De Viervoeter                      juni 1999.

Potje!

Mylo Freeman
(Gottmer - 450 fr.), 3j +

Potje!Een potjesboek, maar wat voor één!
Midden in het oerwoud ligt een briefje: "Op dit potje passen alleen de allerliefste billetjes". Heel wat dieren willen maar wat graag op het mooie, blauwe potje zitten, maar: de billen van de zebra zijn te groot, de giraf kan niet diep genoeg zakken, de slang maakt er een potje van, de olifant plast ernaast en de aap haalt er een grapje mee uit. Wanneer de dieren na een pauze terugkomen zit er een merkwaardig beest op. Maar het heeft wel de allerliefste billetjes...
   Op de rechterpagina krijg je telkens het dier dat het potje past en links staan de andere dieren toe te kijken en commentaar te geven. Dit, samen met de warme, Afrikaanse sfeer die de illustraties oproepen, maken van dit boek een heel bijzonder potjesboek!
Ingrid Antheunis
TerugCopyright ©  De Viervoeter                      juni 1999.

Een broek voor Let

Kristel Deweert - ill. Hilde Vercruysse
(Clavis - 495 fr.), 4j +

LezertjeMet onderbroekenlol heb ik het doorgaans wat moeilijk, maar ik moet toegeven dat ik door dit boek wel gecharmeerd was. Nochtans vond ik de illustraties vrij saai, hoewel erg kleurrijk en niet goed wetend welke kant op te gaan: realistisch of stripfiguurachtig. Ook in het verhaal zelf zitten wel wat zwaktes. Neem nu de speelplaatsscènes: Rosa roept: "Wie trekt er aan mijn haar?" (bij kinderen die aan het spelen zijn) en "Kasper is in het echt veel mooier" (wat bedoelt de auteur hiermee?)
   Toch komen er dan een paar fragmenten die veel goedmaken. Er wordt een onderbroek in een boom ontdekt. Een juf klimt met een ladder de boom in en haalt het rode slipje er met een stok uit.
   Dan komt de zoektocht - ik zag het al zo voor mijn ogen, zo'n speelplaats vol halfnaakte kleuters - en iedereen heft zijn rok op of laat zijn broek zakken zodat juf Julia kan nagaan wie zijn slipje mist.
   De prent die dit weergeeft zal zeker hilariteit losmaken: 20 hokjes met blote buiken en benen waarvan 19 een broekje aanhebben en 1 helemaal bloot hokje. Voor Let, die de blote snoodaard was, is de rest van de dag verknoeid want ze beweerd dat het haar broekje niet is. De volgende dag kiest ze haar mooiste exemplaar uit en neemt op een originele manier wraak! Dit wordt een gewaarborgde topper in de kleutergroep.
Ingrid Antheunis


TerugCopyright ©  De Viervoeter                      juni 1999.