Gouden Griffel voor Annie Makkink

Helden op sokkenDe Gouden Griffel voor het mooiste boek voor kinderen tot en met 11 jaar gaat dit jaar naar Annie Makkink voor haar Helden op sokken. Annemarie van Haeringen krijgt het Gouden Penseel 1999 voor de mooiste kinderboek-illustraties, zoals die verschenen in het prentenboek Malmok.
   Makkink (1941) is afkomstig uit het onderwijs. Ze ontwikkelde een leesmethode voor jonge kinderen (De Leesbus). Helden op sokken is niet educatief bedoeld en beschrijft de avonturen van Zus, haar tien broers en hun kat. Volgens de jury lijkt het op een oud sprookje en versterken de korte, ritmische zinnen het poëtische karakter van het verhaal.
Malmok   Van Haeringen (1959) heeft al menig prentenboekje gemaakt. Haar nu bekroonde boek, met tekst van Sjoerd Kuyper, gaat over de pelikaan Malmok. Het idee werd geboren tijdens een bezoek aan de Antillen. Het boekje verscheen daar ook in het Papiamento en het Engels.
   Zilveren Griffels gaan dit jaar naar Wolf Erlbruch voor Leonard, Toon Tellegen voor De verjaardag van alle anderen, Joke van Leeuwen voor Kukel, Eva Gerlach voor Hee meneer Eland en K.Schippers voor Sok of sprei. Philip Hopman kreeg een Zilveren Penseel voor 22 Wezen, net als Frédérique Bertrand voor Afdankertjes.
   De Griffel-jury onder leiding van Marjoleine de Vos deelde ook nog vlag en wimpels uit aan Sylvia Vanden Heede voor Vos en haas, Rotraut Suzanne Berner voor Haas en hond, Harm de Jonge voor Jesse, ballewal-tsj? en aan het duo Arno van Berge Henegouwen en Ruud Hisgen voor De Oervogel.
 
ANP
TerugCopyright © De Morgen                     2 juni 1999.