Mijn zusje is een engel
De engel en het blauwe paard

Ulf Stark, Anna Höglund
(Querido - 550 fr.), 6j +

Mijn zusje is een engelEen van mijn favoriete illustratoren van dit moment is zeker Anna Höglund. Haar zeer specifieke stijl weet me elke keer weer te verrassen: kleurrijk, vol details maar tegelijk sober, ontroerend en brutaal, controversieel, grappig,... Ze stelt me nooit teleur.
   Even goed kan ik me voorstellen dat haar eigenzinnige stijl helemaal niet aanslaat, ook bij de kinderen niet. Zeker maakt ze altijd wat los: "Wat een vreemde neus heeft dat ventje" of "Waarom zweeft ze door de lucht". Kinderen kijken wel naar Höglunds tekeningen, je moet wel... Ook in Mijn zusje is een engel zit het weer goed. Naadloos sluiten de illustraties aan bij de al even eigenzinnige verhalen van Ulf Stark. Wat dacht u hiervan: Ulfs zusje was al dood voor hij en zijn broer geboren waren, maar voor Ulf is ze toch heel aanwezig. Ulf fantaseert over z'n zusje, ze wordt een ideaalbeeld: mooi, lief, ondeugend en begrijpend, kortom een echte engel. Ulf had ook een goed contact met god. Bij hem kon hij alles kwijt en je kon hem ook van alles vragen: een zwaard, een chowchow, een blonde pruik en een paar zwemvliezen.
   Wanneer Ulf z'n geloof in God dreigt te verliezen (omdat hij toch niets krijgt), neemt zijn moeder hem mee om de blonde pruik te kopen. Op dat moment wordt Ulf z'n engelzusje. Hij laat haar de aarde zien zoals hij ze kent: snoep en sinas, naar de bioscoop gaan en bij vriendjes op bezoek. De volgende dag kan Ulf eindelijk afscheid nemen van z'n dode zusje, het ritueel is volbracht.
   Dit verhaal handelt zo vanzelfsprekend over thema's als dood, geloof en fantasie, dat ze hierdoor ook in de klas bespreekbaar worden.
De engel en het blauwe paard   In De engel en het blauwe paard speelt er alweer een engel mee, een échte deze keer. Hij is gods beste vriend. Samen spelen ze raadspelletjes en verstoppertje en hebben ze het ontzettend naar hun zin. Tot de dag dat de engel een blauw paard aan god vraagt, vanaf dan gaat het mis. God wordt jaloers, stikjaloers. Hij laat het blauwe paard zelfs verdwijnen zodat hij engel weer voor zich heeft. Maar de liefde tussen engel en het paard is groot. Engel gaat op een lange zoektocht en god... die moet nog leren wat echte liefde is.
   Een prachtig prentenboek waarin god eruit ziet als een gezellig dik manneke dat zeker niet over alle wijsheid en macht beschikt die sommigen van ons hem toedelen. Een mooi relativerende noot voor in de godsdienstlessen?
 

TerugCopyright ©  De Viervoeter                      april 1999.