Aanraders Kinderboeken

Het is een boek

Het is een boek


  Wie het intussen wel gehad heeft, het eindeloze geëmmer over e-boeken, i-pads, of toch maar het gezellige ouderwetse papier, krijgt in dit geestige prentenboek uitsluitsel. Hoewel...
   Een kleine hippe ezel en een stevige aap zitten tegenover elkaar: de ene tokkelt op zijn laptop, de andere is verzonken in een dik boek. De ezel snapt er niks van: kun je scrollen, bloggen, sms'en, twitteren, gamen... met zo'n boek? De aap krijgt het behoorlijk op de zenuwen. Hij wil lezen! Ezel probeert het dan ook maar. Wachtwoord en gebruikersnaam nodig? En waar is de muis? Tot hij zelf helemaal verdiept raakt in Schatteneiland van Stevenson en de uren op de vele klokken voorbijvliegen.
    Magistraal grappig voor alle leeftijden. (AL)
De kleine soldaatDe kleine soldaat / Ik mis je / God

 

   Drie eerder verschenen en intussen verdwenen boekjes van Paul Verrept werden opnieuw uitgegeven bij Larrios, een nieuwe jeugdimprint van uitgeverij EPO, waarvan Verrept zelf de bezieler is. Goed nieuws, want stuk voor stuk blijven het ontroerend mooi geschreven en geschilderde verhalen voor jonge kinderen. Steeds hetzelfde kereltje stelt zich wezenlijke vragen. Over God, bijvoorbeeld, en wie dat wel mag zijn. Een konijn, besluit hij, want dat kwam het eerst in het vizier van zijn verrekijker, maar dan wel “het liefste konijn van de hele wereld”. Of over het ‘missen’ van zijn verhuisde vriendinnetje en zijn dode oma. De kleine soldaat is in al zijn eenvoud een indrukwekkend protest tegen de absurditeit van de oorlog. Goed dat ze er weer zijn! (AL)
 

Mijn familiespel

Mijn familiespel

 

  Een erg grappig en origineel boekje, dat de complexiteit van nieuw samengestelde gezinnen letterlijk in kaart zet. Het is opgezet als een soort kwartetspel. “Vroeger was het: WIJ en de hond. Dat was leuk.” Op vier kaarten zie je de leden van een doorsneegezinnetje. Maar dan worden de kaarten behoorlijk door elkaar geschud. Het vertrouwde familiespel wordt nooit meer als vroeger. Er komen een hoop plaatjes bij: de vriend van de moeder, de zoon en de dochter van de vriend van de moeder, de poes van de zoon van de vriend van de moeder, de vriendin en de schildpad van de vader... Ga daar maar aan staan! Nieuwe spelregels moeten worden verzonnen, maar die blijken niet altijd te werken. De geestige, expressieve prenten en de laconieke vertelstijl van de kleine observator houden de toon luchtig. (AL)
 

Kimono

Kimono


   Een origineel kijk- en zoekboek waarin je kunt kennismaken met enkele kokeshi’s. Houten kleine poppetjes uit Japan zijn dat, die meestal mooie kimono’s dragen en niets liever doen dan zich omkleden, of van kapsel veranderen... Telkens als je een bladzijde omdraait, verschijnt er een nieuw poppetje, dat alweer een andere opdracht in petto heeft. Die opdrachten dienen veeleer als een alibi om de jonge lezer aandachtiger te doen kijken. En er valt nogal wat te zien en te ontdekken in dit boekje: kleuren, motieven, bijzondere interieurs, schitterende kostuums... Na Fumi, het eerste kokeshi-boekje van Annelore Parot dat in Frankrijk een ware rage heeft ontketend, is dit opnieuw een geslaagde initiatie in de intrigerende, verfijnde Japanse cultuur. (PJ) 

Mama kwijt

Mama kwijt


   “Uh-oh! De kleine uil is uit zijn nest gevallen. Waar is mama nu?” Zo laat Mama kwijt zich samenvatten op de achterflap van dit heerlijk grappige prentenboek. Een eekhoorn wil zich graag ontfermen over dat arme uiltje, maar brengt het telkens bij een verkeerd dier: een beer, een haas, een kikker. Die kijken ons allemaal met zo’n verdwaasde en verbaasde blik aan dat je meteen weet dat de eekhoorn er glansrijk naast zit. Schrijver/tekenaar Chris Haughton heeft genoeg aan gedurfde kleurcombinaties, strakke composities, vinnige dialogen en sublieme gezichtsuitdrukkingen om van de lotgevallen van een verloren baby-uil een vertederend én zinnenprikkelend boek te maken. (PJ) 

Droomsneeuw

Droomsneeuw


   Het is misschien niet zijn beste, maar ook een mindere Carle blijft een erg genietbaar prentenboek. Vooral dankzij zijn bekende stijl: zijn collages van grote, nogal ruwe kleurvlakken die een heel directe impact hebben. Het verhaaltje draait rond een zorgzame boer die op een nacht van sneeuw droomt, om de volgende ochtend te ontdekken dat die ook echt is gevallen. De zopas gearriveerde koning Winter zal zeker een handje toesteken om nu extra van dit prentenboek te genieten. Want ondanks het thema van de vrieskou en de sneeuw, straalt dit boek vooral een gezellige en ouderwetse warmte uit. Voorzien van zelfs een vrolijk kerstmuziekje! (PJ)
Annemie Leysen & Patrick Jordens

 

Lane Smith
Het is een boek

Gottmer, 32 p., € 11,95.
ISBN: 9789047703075
vanaf 6 jaar.

 Paul Verrept
De kleine soldaat / Ik mis je / God

Larrios, 28 p., € 6,95.
ISBN:
vanaf 4 jaar.

 


Annie Agopian
Claire Franek (ill.)
Mijn familiespel

Lannoo, 44 p., € 12,50.
ISBN: 9789020990492
vanaf 6 jaar.

 


Annelore Parot
Kimono

Davidsfonds/Infodok & Gottmer, 36 p., € 14,95.
ISBN: 9789081424035
vanaf 4 jaar.

 

Chris Haughton
Mama kwijt

Gottmer, 32 p., € 10,95.
ISBN: 9789025748456
vanaf 3 jaar.

 

Eric Carle
Droomsneeuw

Gottmer, 32 p., € 14,95.
ISBN: 9789025748579
vanaf 3 jaar.

 

Copyright © De  Morgen   .::.  1 december 2010

 


TH Boekenbos - Besprekingen/boekbesprekingen/recencies van kinderboeken, jeugdboeken, poëzie


Valid CSS!