Dieren en planten in alle kleuren

Het prachtig uitgegeven Roodwaternacht is niet zomaar een doordeweeks natuurboek over beestjes en plantjes, met de obligate vragen en antwoorden over hoe, wat en waar. De samenstellers gingen op zoek naar de crème de la crème voor dit project rond biodiversiteit, dat ze in opdracht van de Provincie Antwerpen realiseerden.
Roodwaternacht

   In de inleiding word je uitgenodigd om in Roodwaternacht rond te struinen: “Je hoeft niet op bladzijde één te beginnen. Je mag zomaar ergens halverwege het boek binnenkomen. Je mag er ook weer uit lopen wanneer je maar wilt.” Silvie Moors van het kunstcollectief De Dagen werkte samen met Koen Broos en Bibi Dumon Tak een bijzonder concept uit. De sfeervolle, etherische natuurfoto’s van Koen Broos vooraan in het boek maken het meteen duidelijk: dit wordt geen alledaags educatief natuurboek. Voor de drie thematische delen, ‘Rood’, ‘Water’ en ‘Nacht’, telkens ingeleid door een kleurig aangepaste houtsnede van Isabelle Vandenabeele, tekenden, schilderden, dichtten en schreven auteurs en illustratoren van formaat. De constante in elk hoofdstuk zijn drie korte, grappige stukjes van Bibi Dumon Tak, over planten en een of ander bijzonder beest, in haar onnavolgbare, vrolijke stijl. Geert Vervaeke maakte er rustige, tedere illustraties bij. De andere bijdragen zijn al even divers als de natuur die ze willen bezingen: van ernstig of humoristisch tot een tikkeltje filosofisch, en voor alle leeftijden bedoeld. Gerda Dendooven en Joke van Leeuwen houden het als vanouds luchtig: een grappig versje met dito tekeningen over Leentje en haar tranenzee, van de eerste, en een geestig stripverhaal waarin de bruine vuurvlinder volhoudt dat hij nog lang niet aan uitsterven toe is, van de tweede. De prachtige illustraties in rood en groen van Sara Fanelli bij citaten van onder meer William Blake passen perfect in ‘Rood’, en Ingrid Godon overtreft zichzelf in haar indrukwekkende plastische interpretatie van een gedicht van Jaap Robben in ‘Water’. Grimmiger klinkt het in ‘Nacht’ met de poëzie van Kees Spiering, en de vier treffende gedichten van Bart Moeyaert met pakkende sobere foto’s van dode dieren. Nic Balthazar gaat in een kortverhaal over gebrek aan water uiteraard helemaal de ecotoer op en Ted van Lieshout verrast met rode radijsjes- en tomatensonnetten. Wolf Erlbruch maakte dan weer subtiele en intrigerende tekeningen die wel wat denkwerk vragen. Met dit opvallend verzorgd vormgegeven boek wilden de samenstellers kinderen bewust maken van de schoonheid én de kwetsbaarheid van de natuur. Dat ze daarbij zorgvuldig alle schoolfrikkerige lessen achterwege laten, en de stemmen en de verfkwasten van de medewerkers voor zich laten spreken, zal de onderliggende boodschap misschien écht duidelijk maken. Een ‘duurzame’ en zeer mooie verzameling is Roodwaternacht in elk geval.


Annemie Leysen

 

Silvie Moors, Koen Broos,
Bibi Dumon Tak (red.)
Roodwaternacht.
Het natuurboek voor kinderen

De Dagen , 136 p., € 19,95.
ISBN:

 Copyright © De  Morgen   .::.  11 augustus 2010


Illustratie uit 'Roodwaternacht' door Isabelle VandenabeeleTH Boekenbos - Besprekingen/boekbesprekingen/recencies van kinderboeken, jeugdboeken, poëzie


Valid CSS!