Must-reads voor deze zomer

Geknipt

Kinderboek

Geknipt

'Mijn moeder heeft een bijzondere hobby: kappers.' In dit erg geestig geschreven en geillustreerde boekje heeft de kleine ik-verteller het over de obsessie van zijn moeder. Na elke, steevast mislukte kappersbeurt (overtuigend te zien op de frisse aquareltekeningen) troost ze zich met: 'Even wachten tot het aangroeit.'
   Het zoontje verdiept zich intussen in het boek Honden van de hele wereld, waarin hij zich, samen met zijn stiekem jaloerse moeder verggapt aan de prachtige haardos van de Afghaanse windhond. Na een onverwachte drastische knipbeurt door de huishoudhulp moet hij nu ook wel naar de kapper om de ravage enigszins te repareren. Zijn hoofd leek op de landkaart van Overijssel en hij zag eruit als een pas gevonden kind, zoals hij er op televisie wel eens eentje had gezien.
   De kapper waar zijn moeder steeds even naartoe gaat bestaat niet, merkt hij tot zijn verbazing. "De hele wereld bestaat uit kappers." Twee dunne Russen, bijvoorbeeld, maken er een zootje van. Een ander scheert hem kaal als een gevangenisjongetje: "Ik vind dat je niet kunt praten over haar dat eraf is. Daar zijn geen woorden voor."
   Het gaat van kwaar naar erger met die kapsels. Tot neefje Ferdie op bezoek komt. Zijn enorme bos asblonde krullen waar nooit een kapper heeft aan gezeten biedt onverwachte perspectieven. Een heel vlot geschreven en amusant verteld verhaal, met grappige woordspelingen en understatements.


 

De schepping van de vlinders

Jeugdboek

De schepping van de vlinders

Bij De Geus verscheen een herdruk van dit magistrale prentenboek, het enige kinderboek van de Nicaraguaanse auteur Gioconda Belli. De schepping van de vlinders verscheen voor het eerst in Nederlandse vertaling 1997. De tekenstijl van Wolf Erlbruch was toen duidelijk nog heel wat kleuriger en exuberanter dan wat zijn meer uitgepuurde prenten vandaag laten zien, maar zijn onnavolgbare signatuur is gebleven. Een episch en humoristisch verteld en getekend scheppingsverhaal is het, met een niet mis te verstane knipoog naar de designobsessie van vandaag. "Alles wat leeft, is bedacht door de Ontwerpers van Alle Dingen." Voor elke soort is er een eigen bureau met gespecialiseerde bedenkers.
   Jonge Arno, kleinzoon van de ontwerper van de regenboog, heeft het moeilijk met de voorschriften van de Oude Meesteres van de Wijsheid en met de bureaucratische gang van zaken. Hij koestert grote dromen die de wereld meer schoonheid moeten schenken. Iets wat tegelijk vogel en bloem is, dat wil hij verzinnen. "Wat mooi is, kun je niet uitleggen, dat voel je."
  Wegens zijn koppige insubordinatie wordt hij gedegradeerd naar de weinig aanlokkelijke Werkplaats van de Insecten. Net als hij alle hoop heeft laten varen, inspireert de weerspiegeling van een honingzuigende kolibrie hem tot zijn ultieme creatie. Een prachtig boek voor alle leeftijden.

Annemie Leysen

 

Carli Biessel
Marije Tolman (ill.)
Geknipt

Lannoo , 48 p., € 11,95.
ISBN: 9789020979947
vanaf 5 jaar.

 Gioconda Belli
Wolf Erlbruch (ill.)
De schepping van de vlinders

De Geus, Amsterdam , 42 p., € 18,50.
ISBN: 9789044513233
vanaf 10 jaar.

 

Copyright © De  Morgen   .::.  8 juli 2009

 


TH Boekenbos - Besprekingen/boekbesprekingen/recencies van kinderboeken, jeugdboeken, poëzie


Valid CSS!