De allermooiste prentenboeken voor jong en oud
Deur dicht

Tekenfilmpje op papier

Deur dicht!

Ik weet niet in hoeverre kleuters al gesteld zijn op enige privacy in de badkamer, maar de maker van Deur dicht! is duidelijk niet lang bij deze vraag stil blijven staan. En gelukkig, want anders hadden we waarschijnlijk een woordloos en heerlijk amusant prentenboekje moeten missen. Hoofdpersonage is een varkensmeisje (een zeugje?) in een rood gestreept jurkje dat met fonkelende oogjes van plezier de badkamer voor zichzelf denkt te kunnen opeisen. Maar dat is wel even buiten de grillen van haar familie gerekend. Net wanneer ze er helemaal klaar voor is om in haar zalige eentje uitgebreid een bad te nemen, komt eerst haar moeder met baby-varkentje binnen vallen. De kleine moet verschoond worden en tot overmaat van ramp stappen ze nadien nog parmantig het bad in. Tot grote consternatie van dochterlief natuurlijk. Iets later stormen ook haar tweelingbroers binnen om te plassen, en komt papa, in kamerjas, zijn dochter een nachtkus geven én zijn tanden poetsen. Onze heldin wordt er compleet moedeloos van. Wanneer haar vader als laatste eindelijk de badkamer verlaat, gilt ze luidkeels en overstuur: "Deur dicht!" Dat zijn meteen de enige woorden die in dit boekje te lezen vallen, wat hen des te meer impact verleent. Michel van Zeveren heeft eigenlijk een klein tekenfilmpje gemaakt op papier, want vrijwel elke bladzijde laat telkens één scène zien van het verhaaltje. De eenheid van plaats en tijd werkt daarbij wonderwel, je leeft daardoor des te sterker mee met die arme rozige ijdeltuit die maar niet aan haar persoonlijke schoonheidsmoment toekomt. Voeg daarbij de meesterlijke, vaak erg grappige expressie van de leden van de varkensfamilie, de zorgvuldig opgebouwde spanning en het guitige, verrassende einde en je krijgt een charmant boekje dat veel kijkplezier biedt voor jong en oud.


 

10 in de lucht

Tien voor tellen

10 in de lucht

Een nieuw talent uit de Queridostal, deze Anki Posthumus, zonder twijfel. Want het is weinigen gegeven om een vaardigheid als leren tellen te verpakken tot een prentenboek dat ook vormelijk origineel en eigenzinnig oogt. Posthumus laat ons een meisje zien, in een witte hoepelrok en met een beetje een vreemd hoofddeksel, of is het haar haardracht, dat is niet echt duidelijk. Ze speelt in haar eentje in een nogal onbestemde kamer en heeft haar poes bij zich, die ze op alle mogelijke manieren vastpakt, meesleurt en optilt, als was het een pop. Tot groot ongenoegen van het beest. De spaarzame tekst geeft vooral de gedachten van het meisje weer: "soms denk ik wat denkt poes/ wat is haar liefste dier?" Een tweede niveau is de 'gedachtegang' van de kat. Die heeft vooral de vogels buiten in de gaten die overal in de bomen verspreid zitten. Naarmate het 'verhaal' vordert, lijkt de buik van de kat zich te vullen met vogels, of daar droomt de kat alvast stiekem van. Pagina na pagina komen er meer vogels in de maag van de poes terecht, waardoor een kind heel makkelijk kan meetellen tot tien. Posthumus heeft daar nog een paar mooie vondsten aan toegevoegd: ook de brede witte rok van het meisje vult zich geleidelijk aan met gekleurde stippen tot we er tien zien. In de kamer liggen twee ballen, op de ene verschijnt het getal van het aantal 'opgepeuzelde' vogels, op de andere het aantal resterende in de bomen. Het klinkt nogal gekunsteld als je het zo beschrijft, maar het is erg vernuftig gedaan, en het ziet er ook allemaal wonderlijk en een tikkeltje mysterieus uit. De interessante spanning tussen enerzijds een mathematisch spel, en anderzijds een vreemde, wat surreële sfeer zorgt ervoor dat 10 in de lucht veel meer is geworden dan enkel een gecamoufleerde rekenles.


 

Het geheim van de keel van de nachtegaal

Hemels sprookje

Het geheim van de keel van de nachtegaal

Het mag een gebeurtenis van formaat heten: Peter Verhelst, gerenommeerd om zijn romans voor volwassenen, waagt zich aan een kinderboek, meer bepaald aan een bewerking van een bekend sprookje van H.C. Andersen. En slaagt daarin met glans, want Het geheim van de keel van de nachtegaal is een juweeltje. Eerst en vooral door de taalrijkdom. In soepele, vaak muzikale en beeldende zinnen weet Verhelst trefzeker en sfeervol het Chinese rijk op te roepen waar dit oude verhaal zich afspeelt. Het verhaal van een keizer die eerst de Tuin der tuinen laat ontwerpen en dan ook het hemelse gezang van een nachtegaal voor eeuwig wil opeisen. Maar dat plan mislukt. Wanneer een loodzwaar verdriet hem en het ganse keizerrijk dreigt te verpletteren, verlost een klein slim meisje hem uit zijn lijden... Het sprookje zit Verhelst als gegoten, de beschrijvingen van de tuin zijn van een prikkelende zinnelijkheid zoals we dat van hem mogen verwachten. Maar ook de karaktertekening, de dialogen, de subtiele humor, het kabbelende ritme, het open einde... alles valt op zijn plaats in deze bewerking. Een aanwinst voor de kinderliteratuur dus, en hopelijk blijft het niet bij deze ene keer. Minstens even verbluffend als Verhelsts kristalheldere vertelling zijn de prenten van Carll Cneut, die zich hier nog maar eens overtreft. Ronduit magistraal hoe hij zijn inspiratie heeft gehaald uit de oude Japanse schilderkunst maar daar toch iets heel eigens van heeft gemaakt. De afwisseling tussen kleurtekeningen en nachtelijke taferelen in een diep donkerblauw zorgt voor een mooi evenwicht, en het nodige mysterie. En bijna elk kostuum van de keizerlijke personages is een meesterwerkje op zich: het wemelt van de motieven en kleuren, maar het is nergens overdadig of te opdringerig, en het getuigt van een enorme zorg en liefde voor het werk. Een parel van een prentenboek, nu al een collector's item.


Patrick Jordens

 

Michel van Zeveren
Deur dicht!

Lemniscaat, Rotterdam, 64 p., € 7,95.
ISBN: 9789047700753
vanaf 4 jaar.

 Anki Posthumus
10 in de lucht

Querido, Amsterdam, 30 p., € 12,95.
ISBN: 9789045106403
vanaf 6 jaar.

 Peter Verhelst
Carll Cneut (ill.)
Het geheim van de keel van de nachtegaal

De Eenhoorn, Wielsbeke, 64 p., € 24,95.
ISBN: 9789058385079
vanaf 8 jaar.

 

Copyright © De  Morgen   .::.  24 september 2008

Het geheim van de keel van de nachtegaal

 


TH Boekenbos - Besprekingen/boekbesprekingen/recencies van kinderboeken, jeugdboeken, poëzie


Valid CSS!