De lente van het prentenboek
Annemie Leysen maakt een selectie van de mooiste kijkboeken

Letterdromen met DoLevende letters

De Nederlandse kunstenares Harriët van Reek levert mondjesmaat prentenboeken af. Steeds weer zijn die verrassend ongewoon. Letterdromen met Do is opnieuw een eigenzinnig abecedarium zoals alleen zij dat kan verzinnen. Op heel originele wijze doorploegt ze het hele alfabet. Kleine Do is bezeten door letters. Haar kamer lijkt wel een letterlaboratorium en door de ramen is ook nog heel wat 'geletters' te zien. In haar dromen komen die bovendien tot leven. Elke letter krijgt een eigen gezicht en heeft een eigen verhaal. De R bijvoorbeeld, een grote kop op stakerige beentjes, kan de R niet uitspreken; de O is, tot haar grote wanhoop, haar E kwijt. Do vindt die, na lang speuren, terug: een ezel heeft wel iets van een E, als je goed kijkt... En dan weer naar het ziekenhuis met de E, die bijna een been kwijt is. Tot grote opluchting net geen F geworden. De P heeft moeite met zijn identiteit: "Als ik me omdraai ben ik een q en als ik op mijn hoofd ga staan ben ik een b of een d." Do lost de zaak alweer op.
De tekst is minimaal, maar zit vol absurde taalgrapjes. En je raakt niet uitgekeken op de ontelbare geestigheden in de kriebelige tekeningen. Heel mooi en bijzonder.


 

Vanwege de liefde

Engeltje met missie

Edward van de Vendel vindt de illustratoren voor zijn verhalen graag in Vlaanderen. Hij werkte al samen met Carll Cneut, Ingrid Godon en Isabelle Vandenabeele. Met succes. In Vanwege de liefde is Klaas Verplancke illustrator van dienst.
Een geslaagde joint venture is het geworden het, voor een mooi verhaal, waarin schrijver en tekenaar nieuwe grenzen verkennen. Een blote krullerige putto valt uit de hemel en belandt in de vijver van Benny-Bob en Sjarelisse en hun kinderen Loei en Tufje. Vanwege de liefde komt hij en hij onderwerpt de omgeving meteen aan een onderzoek daarover. Benny-Bobs voorliefde voor braadworst met kerriesaus, Sjarelisses obsessionele devotie voor haar onberispelijke tuin en het pestgedrag van Loei als ultieme liefhebberij komen alvast niet in aanmerking.
Alleen kleine, stille Tufje, met haar onvoorwaardelijke adoratie voor de honden van de buren, lijkt in zijn missie te passen. Maar haar tijd is nog niet gekomen, zo blijkt.
Klaas Verplancke tekende in een veelzeggende compositie twee contrasterende werelden: die van de lawaaierige, banale, machovader en dito zoon, die met hun logge getatoeëerde lijven de hele pagina vullen, en het frêle, bescheiden lichtblauwe universum van Tufje. Ook in de typografie wordt die tegenstelling slim weerspiegeld. Een aandoenlijk en krachtig getekend en geschreven verhaal.


 

De mooiste begrafenis van de wereld

De dood is een spel

Een hoog Jeux interdits-gehalte heeft het wondermooie prentenboek De mooiste begrafenis van de wereld van het Zweedse duo Ulf Nilsson en Eva Eriksson. Net als in die onvergetelijke film van René Clément uit 1952 houden jonge kinderen zich in dit boek bezig met het begraven van dode beestjes, al is de oorlog hier ver weg. Een perfect gedoseerde combinatie van relativerende luchtigheid en pakkende ontroering is dit verhaal. Tegen de verveling begraven drie kinderen dan maar een dode hommel. Ester, de oudste en de nuchterste van de drie, ziet wel wat in een bedrijfje dat 'Begrafenissen BV' moet heten. De functies worden verdeeld ("Ester zou graven. Ik zou gedichten schrijven. En Putte zou huilen."), een begrafeniskoffer wordt samengesteld en Ester regelt de pr en haalt de klanten binnen.
Doorheen de prenten merk je hoe het hen steeds meer menens wordt: op den duur dragen ze allemaal een zwart attribuut en wordt het almaar 'echter' en professioneler.
De bucolische prenten zijn bijzonder expressief en sfeervol gemaakt. Mooi is vooral hoe de drie elk op hun eigen manier met dood en sterven omgaan. Maar ach: "De volgende dag hadden we het druk met iets heel anders." Zo gaat dat.


 

Kleinvader

Familie troef

Niemand brengt overtuigender de affectie tussen (groot)ouders en kinderen in beeld dan Ingrid Godon. Ze deed dat eerder al in een 'familiereeks' op tekst van Carl Norac, waarin een kind steeds weer de lof zingt van zijn/haar mama, papa en opa (Leopold). In grote, overrompelende tekeningen en herfstige kleuren schildert ze in Kleinvader, een stevig verhaal van Edward van de Vendel, de warme genegenheid tussen grootvader en kleinzoon. "Opa is de vader van het bos, maar ook van alles wat we samen verzinnen", zegt de verteller. Maar hij is ook de vader van alle vaders langs de lijn van het voetbalveld. Alleen zijn aanmoedigingen worden serieus genomen. Prachtig is de dubbele prent daarbij: de wat klungelige, slome vaders op een rijtje, handen in de zakken, doen er duidelijk weinig toe. De uitbundig zwaaiende grootvader des te meer.
Maar soms worden de rollen even omgekeerd, want "Mijn opa is de vader van alles, maar niet van alles wat hij denkt." Dan wacht de kleine jongen rustig af, tot hij op zijn beurt de troostende 'kleinvader' mag worden van zijn melancholische opa-zonder-oma.
Familie troef ook in het vrolijke kijkboek Naar zee. Op grote dubbele platen zie je vertrouwde scènes van een zeevakantie met ooms, tantes, neefjes en nichtjes. Een verleidelijker beeld van de Belgische kust kan de toeristische dienst nauwelijks verzinnen.


 

Lieve Muis

Liefde voor een muis

Een piepklein boekje met nauwelijks woorden als uitsmijter. In Lieve muis zet Daan Remmerts de Vries de kleine (en grote) lezer op het verkeerde been, zoals hij dat wel vaker doet. Een onzichtbare verteller doet erg lyrisch en amoureus over 'Mijn muis': ze is de mooiste, dapperste, geweldigste en ze neemt zulke leuke stapjes en heeft zo'n grappig stemmetje... Smoorverliefd dus. Het slot is verrassend geestig en de waterverfschilderijtjes zijn prachtig in hun eenvoud.

Annemie Leysen

 

Harriët van Reek
Letterdromen met Do

Querido, Amsterdam , € 14,95.
ISBN: 90 4510 413 X
vanaf 4 jaar.

 Edward van de Vendel
Klaas Verplancke (ill.)
Vanwege de liefde

De Eenhoorn, Wielsbeke , € 14,50.
ISBN: 90 5838 401 0
vanaf 5 jaar.

 Ulf Nilsson
Eva Eriksson (ill.)
De mooiste begrafenis van de wereld

Lemniscaat, Rotterdam , € 12,95.
ISBN: 9789056379186
vanaf 5 jaar.

 Edward van de Vendel
Ingrid Godon (ill.)
Kleinvader

Querido, Amsterdam, € 13,50.
ISBN: 9789045103846
vanaf 5 jaar.

 Ingrid Godon
Naar zee

Lannoo, Tielt, € 14,95.
ISBN: 9789020970388
vanaf 5 jaar.

 Daan Remmerts de Vries
Lieve Muis

Querido, Amsterdam, € 9,95.
ISBN: 9789045103891
vanaf 4 jaar.

 

Copyright © De  Morgen   .::.  9 mei 2007

 


TH Boekenbos - Besprekingen/boekbesprekingen/recencies van kinderboeken, jeugdboeken, poëzie


Valid CSS!