Van Rijckeghem en Van Beirs winnen Boekenleeuw

JonkvrouwJean-Claude van Rijckeghem en Pat van Beirs hebben gisteren voor hun historische jeugdboek Jonkvrouw de Boekenleeuw gewonnen, de prijs voor het beste kinder- en jeugdboek. Jonkvrouw vertelt het verhaal van Marguerite, de enige dochter van de graaf van Vlaanderen, die in de clinch gaat met haar vader en uiteindelijk de echtgenote zal worden van Filips de Stoute.

De jury noemt het boek "een toonbeeld" van een historische roman. "In kleine details en uitgebreidere beschrijvingen ontplooit zich 'het leven zoals het is': de veertiende eeuw, met de goorheid en de luxe, de stank en het reukwater. De versmelting van geloof en bijgeloof, de Honderdjarige Oorlog, de geschiedenis van Vlaanderen: dit boek doet de lezer moeiteloos de historische context absorberen. De sprankelende, beeldende vertelstijl, speels en humorvol, draagt daar ongetwijfeld toe bij." Aan de Boekenleeuw is een bedrag van 2.500 euro verbonden.

Boekenwelpen, oftewel eervolle vermeldingen, gingen naar Lies Bate voor Marja, Do van Ranst voor Ravenhaar en Klaas Verplancke voor Nopjes. Petra Moeyersoon kreeg een welp voor haar vertaling van Mama, jij bent de liefste van Komako Sakai.

De Boekenpauw voor beste illustratie, eveneens goed voor 2.500 euro, ging naar Mijn schaduw en Ik met illustraties van Isabelle Vandenabeele, die met houtsnedes werkt. De jury noemde haar "iemand die binnen haar eigen herkenbare stijl met elk nieuw boek zoekt naar vernieuwing, en stappen zet naar steeds gedurfdere uitbeelding" en noemde het effect van de illustraties "verbluffend".

Ook bij de illustraties zijn er eervolle vermeldingen, meer bepaald voor Gerda Dendooven voor Soepkinders en Pieter Gaudesaboos voor Stad.

Met de uitreiking van de Boekenleeuw en Boekenpauw is het startschot gegeven van de maand van de jeugdboeken (maart). Naar aanleiding daarvan heeft de Ketnetband een 'boekenbeestenlied' geschreven dat 'Ik verslind je' heet en dat gaat over de verschillende soorten plezier die je beleeft aan het lezen.

 

Wilfried Eetezonne

Terug Copyright ©  De  Morgen                     23 februari 2006.