Zie, de maan schijnt door de bomen

Naast de nieuwe Harry Potter springen nog wel meer fantasierijke boeken in het oog. Een paar cadeau- suggesties, vooral voor kleine believers, stuk voor stuk vaste waarden, met voor de gelegenheid dat feestelijke ietsje meer.

    Een mooi uitgegeven compilatie van Jip en Janneke-verhalen in Sinterklaas komt! is alvast goed om in de sfeer te komen. De grappige teksten van A.M.G. Schmidt en de tijdloze prenten van Fiep Westendorp blijven het doen.
    Nog zo'n parel met eeuwigheidswaarde is Lotje is jarig van de betreurde Lieve Baeten. Clavis bracht het prentenboek uit in kartonuitvoering, wat het bestand maakt tegen plakkerige betterfood-handjes. Winterse knusheid en cocooning alom in dit ambachtelijk en vriendelijk getekende heksenverhaal, dat inmiddels al een groot deel van de wereld heeft veroverd.
    Hartveroverend in zijn geweldige eenvoud is ook Het geheim van de Franse illustrator Eric Battut. Tegen een vrijwel lege witte achtergrond overlegt een kleine kriebelige muis met telkens weer een nieuw beestje over wat hij in de grond heeft verstopt. Dat is zijn geheim, houdt hij op elke pagina hardnekkig vol. Geestig is hoe dat geheim, achter zijn rug, alsmaar zichtbaarder wordt voor de kijker. Een prachtige vondst, ingenieus vormgegeven.

Carl Norac
Rebecca Dautremer (ill.)

Sentimento
Davidsfonds/Infodok, 32 p., € 15,95.
vanaf 5 jaar.  

Sentimento is een indrukwekkend mooi geïllustreerd en verzorgd uitgegeven prentenboek van de vaak bekroonde Franse tekenares Rébecca Dautremer, met een verhaal van Carl Norac. Over meneer Stein gaat het, een marionettenmaker, en over een van zijn poppen - zijn evenbeeld zou die worden - die nog onafgewerkt, als een soort Frankenstein, tot leven komt. Op zijn zoektocht naar een eigen identiteit en menselijke warmte vindt Sentimento - zo doopte de marionet zichzelf - alleen het meisje Selma bereid om op zijn vriendschap in te gaan en door zijn monsterlijke verschijning heen te kijken. De prenten zijn verrassend mooi gecomponeerd en gekleurd en creëren door ongewone perspectieven en verhoudingen een onwezenlijk poëtische, haast surrealistische sfeer.

   Max Velthuijs is niet meer, maar zijn wereldberoemde kikker is nog springlevend. Bij uitgeverij Leopold verscheen een ABC-boekje, opgebouwd rond bekende kikker-prenten. Elke letter werd gekoppeld aan een passende illustratie, aan een woord en ten slotte ook aan een hele zin waar dat woord op zijn plaats staat. Vooral de moeite waard om die onvergetelijke aandoenlijke kikker nog eens in al zijn gedaanten en stemmingen te zien rondhuppen én meteen een mooi overzicht van Velthuijs' meesterschap.
    Tijdloos blijven ook A.A. Milnes verhalen over Winnie de Poeh. In een luxe-editie, mét leeslint, werden alle klassieke verhalen uit Winnie de Poeh en Het huis in het Poeh-hoekje verzameld. Voor het eerst werden ook schetsen van E.H. Shephard opgenomen, naast de onvergetelijke kleurenillustraties. Een prachtig boek met verhelderende inleidingen over auteur en illustrator en de ontstaansgeschiedenis van de personages.


Het lelijke jonge eendje Sylvia Vanden Heede
Thé Tjong-Khing(ill.)

Vos en Haas en de dief van Iek
Lannoo, Tielt, 128 p., € 14,95.
vanaf 6 jaar.

Vos en Haas zijn goed op weg om als een nieuw 'ot-en-sien-duo' geschiedenis te maken. De combinatie van eenvoudige maar grappige teksten op beginnersniveau van Sylvia Vanden Heede met de meesterlijke prenten van Thé Tjong Khing maken het leren lezen tot een feest. Dat is ook weer het geval in Vos en Haas en de dief van Iek, een ontwapenende thriller voor jonggeletterden. Doortrapte Jak, een rasechte boef met alle attributen van dien, smeedt snode diefstalplannen met de naïeve neef van Vos. Eenmaal bij Vos lukt het ze niet om hun boeverige lijstje af te werken. Dan maar een ontvoering geregeld: kuiken Iek is, zo hoorden de twee spitsbroeders het toch, de schat van Tok en ze heeft bovendien een hart van goud. Dat belooft! Het hilarische verhaal draait helemaal rond dubbele betekenissen, woordspelletjes en misverstanden. De nachtelijke tekeningen zijn alweer magistraal.


   Ideaal voor kinderen die het niet zo op fictie begrepen hebben, is het speelboek De wereld op een spelbord. Spel en boek worden hier handig gecombineerd: acht spelborden, een rad en pionnen in één kartonboek. En je leert nog een hoop bij over onze planeet: over natuurgebieden, vlaggen, tijdzones of klimaatveranderingen.

Er zit een knak in mijn zak Joke van Leeuwen
Ga je mee naar Toejeweetwel
Querido, Amsterdam, 384 p., € 17,50.
vanaf 8 jaar.

Een absolute aanrader voor in de schoen is Ga je mee naar Toejeweetwel, een copieuze bundeling van eerder verschenen verhalen en versjes van Joke van Leeuwen. Het bijzondere is dat drie hele boeken, die nu nog nauwelijks te vinden zijn, ook in de bundel werden opgenomen: Een huis met zeven kamers en De metro van Magnus blijven vijfentwintig jaar na de eerste uitgave nog altijd springlevend en even geestig in woord en beeld. Leuk voor de gelegenheid is het prachtige sinterklaasverhaal 'Brief aan de echte Sinterklaas'. Op de bijbehorende cd zijn zeventien versjes en verhalen te horen, ingelezen door Joke van Leeuwen in haar eigen, onnavolgbare virtuoze stijl.Annie M.G. Schmidt
Fiep Westendorp (ill.)

Sinterklaas komt!
- Jip en Janneke
Querido, Amsterdam, 31 p., € 6,95.
vanaf 3 jaar.  
Lieve Baeten
Lotje is jarig
Clavis, Hasselt, € 13,95.
vanaf 3 jaar.  
Eric Battut
Het geheim
De Eenhhoorn, Wielsbeke, 26 p., € 6,95.
vanaf 3 jaar.  
 A.A. Milne
E.H. Shephard(ill.)

Het complete boek van Winnie de Poeh
Van Goor , Amsterdam, 511 p., € 39,95.
vanaf 5 jaar.  
Max Velthuijs
Het abc van Kikker
Leopold, Amsterdam, 26 p., € 12,95.
vanaf 4 jaar. 
Madeleine Deny
Clément Oubrerie (ill.)

De wereld op een speelbord
Davidsfonds/Infodok, 18 p., € 19,95.
vanaf 7 jaar. 

Annemie Leysen

 

Terug Copyright ©  De  Morgen                     30 november 2005.