Een frommel tussen je rommel of een bla in je la

Het prentenboekenaanbod is divers dit najaar: voor alle leeftijden, in alle stijlen en kleuren, traditioneel of heel gedurfd, nieuw of vanonder het stof gehaald, verhalend of informatief, soms met een bijzondere boekarchitectuur en vaak ook in een opvallende nostalgische retrostijl.

Vader Zeepaard Eric Carle
Vader Zeepaard
Gottmer, € 14,95.
vanaf 4 jaar.

De Amerikaanse illustrator Eric Carle is niet te stuiten. Op zijn zesenzeventigste publiceert hij jaar na jaar, in zijn onmiskenbare veelkleurige collagestijl, verrassende prentenboeken, vaak met grappige architecturale vondsten of met ingebouwde geluidjes of muziekjes. Vader Zeepaard is weer zo'n hartveroverend mooi boek. In het voorwoord legt hij uit dat er ook 'vadervissen' bestaan die voor de eitjes zorgen. Tilapia's, bijvoorbeeld, of stekelbaarzen en vroedmeestervissen. Vader zeepaard spreekt het meest tot de verbeelding. Op de prachtig gecomponeerde pagina's zie je de aandoenlijke vader in spe rondzeulen met een volle buidel eitjes. Op zijn onderwateromzwervingen ontmoet hij zijn geëmancipeerde lotgenoten: Stekelbaars is druk doende met het bouwen van een nest, met Meneer Tilapia valt bezwaarlijk te converseren, met zijn bek vol eitjes, bij de vroedmeestervis zitten de eitjes op zijn kop en bij de naaldvis hangen ze onderaan. En dan is de 'dracht' volbracht: "Kijk daar gaat-ie, Vader Zeepaard,/ en zijn buidel gaat tekeer./ Kleine paardjes, drie, vier, vijf, zes,/ zeven, negen - nee, nog meer". De berijmde vertaling van Ivo de Wijs is erg ritmisch en geestig.


Grimm Grimm
Charlotte Dematons (ill.)

De sprookjes van Grimm
Lemniscaat, € 24,95.
vanaf 4 jaar.

Meer dan dertig jaar geleden verscheen bij Lemniscaat de volledige uitgave van de sprookjes van Grimm. De uitgever vond het stilaan tijd om een kleurig geïllustreerde en in hedendaags Nederlands vertaalde uitgave te bezorgen. Het werd in alle opzichten een pracht van een boek. Met haar vertaling vond Ria van Hengel het geschikte register: vlot leesbaar en toch nog helemaal in een tijdloze sfeer geschreven. Charlotte Dematons leverde een huzarenstuk af, met haar honderden kleine en grote gekleurde tekeningen. Een nieuwe 'bijbelvertaling', bij wijze van spreken, die in elk huis een plek moet krijgen.


Het lelijke jonge eendje H.C. Andersen
Robert Ingpen (ill.)

Het lelijke jonge eendje
De Vier Windstreken, € 13,95.
vanaf 4 jaar.

Om in de sprookjessfeer te blijven, en met het Andersen-jaar op z'n laatste benen, wil ik ook de prachtig geïllustreerde versie van Het lelijke jonge eendje signaleren. De Australiër Ingpen is, net als Eric Carle, een gerenommeerd kunstenaar, met meer dan honderd geïllustreerde boeken in alle genres op zijn palmares. Jammer genoeg is hij in ons taalgebied nauwelijks doorgedrongen. De etherische, paginagrote prenten zijn gewoon overweldigend mooi. Een lust voor het oog.


De boom van het leven Peter Sis
De boom van het leven
Biblion/Lannoo, € 14,95.
vanaf 12 jaar.

Nog zo'n internationaal monument is Peter Sis. Deze gevierde Amerikaanse illustrator van Tsjechische origine is hier ook nauwelijks bekend. In De boom van het leven tekende en schreef hij een magistrale biografie van Charles Darwin. "Charles Darwin vond het jammer dat hij niet kon tekenen. Maar hij beschreef heel nauwkeurig wat hij zag", zegt Sis in zijn voorwoord. Op basis van dagboeken en brieven creëerde Sis een meesterlijk panoramisch overzicht van het leven én van de revolutionaire inzichten van Darwin. Op ouderwets ogende grote en kleine medaillons en miniatuurtjes reconstrueert hij zijn bucolische jeugd, zijn woelige studietijd, de reis met de Beagle langs de kusten van Zuid-Amerika, Darwins academische entourage, zijn familie en gezin, en zijn ophefmakende evolutietheorie. Je raakt er niet op uitgekeken. Dit uitzonderlijke boek kreeg in 2004 terecht de Ragazzi Award voor non-fictie op de kinderboekenbeurs van Bologna.


Er zit een knak in mijn zak Dr. Seuss
Er zit een knak in mijn zak
Gottmer, € 9,95.
vanaf 5 jaar.

Bij Gottmer verschenen, naar aanleiding van het honderdste geboortejaar van cartoonist Theodor Seuss Geisel, nu al acht nieuwe vertalingen van zijn immens populaire boekjes. Het begon allemaal in 1956, toen uit een onderzoek in Life Magazine bleek dat er met de geletterdheid van jonge kinderen wat aan de hand was. Geisel ging de uitdaging van zijn uitgever aan om met 250 woorden een boek voor beginnende lezers te maken. De kleurige, grappige tekeningen en de eenvoudige ritmische tekst doen het nog steeds. In Er zit een knak in mijn zak draait alles om absurde rijmen: "Heb jij dat nou ook wel eens? Een FROMMEL tussen je ROMMEL? Of een BLA in je LA?" en meer van hetzelfde. Elk imaginair wezen wordt grappig ingevuld op de prenten. Woordspel op zijn best.


Maria Dolores Esperanza Paul van Oevelen
Tom Hautekiet (ill.)

Maria Dolores Esperanza
Lannoo, € 13,95.
vanaf 7 jaar.

In Maria Dolores Esperanza tekende Tom Hautekiet prenten in fifties-stijl. Paul van Oevelen schreef er een hilarisch verhaal bij, over een boer die verslingerd is op de cha-cha-cha-muziek van Los Vagabundos. De dieren van zijn boerderij vinden dat lawaai niet te harden en trekken eruit. In Gerards Boerderijdierenwinkel vindt hij een soulmate: een wat balorige exotische kip, rood met blauwe veren, Maria Dolores Esperanza. Als blijkt dat die rare vogel ook nog tomaten legt, is het hek van de dam. Samen zetten ze een lucratief handeltje op met 'Maries Tomatensap'. Gerard eist zijn kip weer op, en ze wordt vervolgens ook nog ingepikt door ene Chef Corleone, maar met de hulp van de aandoenlijke agente Charlotte komt alles in onvervalste Hollywood-stijl weer voor elkaar en groeit er een mooie romance. Een knotsgek verhaal, waarin de ouderwetse, uitvoerige vertelstijl perfect samengaat met de sfeer die de geestige tekeningen oproepen.


Van de jongen die een eikenhouten stoeltje at Edward van de Vendel
Gerda Dendooven (ill.)

Van de jongen die een eikenhouten stoeltje at
De Eenhoorn , € 13,50.
vanaf 6 jaar.

Absurde humor ook in Van de jongen die een eikenhouten stoeltje at. "Op een dag doe jij iets heel bijzonders. Ik weet het zeker", had mooie Gerlinde met haar "stralende paarsblauwe ogen" tegen Geurt gezegd. Om haar hart te veroveren eet hij dan maar een eikenhouten stoeltje op. Die heldendaad brengt heel wat media-heisa op gang; Geurt wordt beroemd tot in Amerika. Ze trouwen en worden samen oud. Tot Geurt zijn geheim niet langer kan bewaren... Edward van de Vendel verzon in een volstrekt absurde context een prachtig verhaal over liefde en onvoorwaardelijke trouw, grappig en ontroerend tegelijk. In een vernieuwde stijl waaruit alle 'schattigheid' is verdwenen, gaf Gerda Dendooven vorm aan die bizarre geschiedenis. De personages zijn karikaturaal uitvergroot, vaak in stripvorm gelayout, en in retro pasteltinten uitgevoerd. Het grote geheim wordt nog extra verduidelijkt door de dubbelheid in de prenten: twee levens naast elkaar en toch voor altijd verbonden door de liefde.


Stad Pieter Gaudesaboos
Koen de Poorter (ill.)

Stad
Lannoo, € 14,95.
vanaf 6 jaar.

Pieter Gaudesaboos ging met Stad een nieuwe richting uit: het werd geen klein artistiek en multimediaal boekje met nauwelijks een verhaal, maar een groot, copieus boek waarvoor Koen de Poorter het verhaal schreef. Stad is een modern sprookje: drie houthakkerszonen worden om de beurt de wijde wereld ingestuurd om een eigen plek te vinden. In de kortste keren bouwen ze elk hun eigen stad en moeten ze tot hun schade en schande ondervinden dat architecturale dromen niet altijd door iedereen naar waarde worden geschat. Het verhaal is wat omslachtig, maar de (alweer in retrostijl uitgevoerde) tekeningen zijn ingenieus. Vanaf 1 november wordt de bunkerhotelsite een interactief platform waarop kinderen hun eigen stad kunnen bedenken en ontwerpen.


Een geheim waar je groot van wordt Carl Norac
Carll Cneut (ill.)

Een geheim waar je groot van wordt
De Eenhoorn, € 14,50.
vanaf 5 jaar.

Carll Cneut heeft zichzelf nog maar eens overtroffen in Een geheim waar je groot van wordt, een verhaal van de Waalse Carl Norac. Over kleine Salam gaat het, een "veertje, kruimeltje" dat niet groeien wil. Op zijn tocht, die hem 'groot' moet maken blaast de wind hem hoog de lucht in. Tijdens zijn vlucht verzamelt hij bij toeval attributen die hem dan toch helpen bewijzen dat hij niet zo klein is als hij lijkt. Het verhaal is wat warrig, maar de meesterlijke prenten maken dat helemaal goed. Cneut roept hier, in kleur, vorm en opvallende compositie, een wervelende, sprookjesachtige Arabische wereld op. Een paradijselijk feest voor het oog.


Zooooo'n grote wolf Natalie Louis-Lucas
Kristien Aertssen (ill.)

Zooooo'n grote wolf
De Eenhoorn, € 12,95.
vanaf 3 jaar.

De bijzondere boekarchitectuur en de expressieve tekeningen van Kristien Aertssen zijn de grote troeven in Zooooo'n grote wolf. Kleine Arthur is bang voor de wolf achter het gordijn. Dat vertelt hij aan zijn moeder tijdens het avondlijke naar-bed-ritueel. Alleen heel hard brullen kan helpen om die wolf te verjagen. En dat doet Arthur dan ook. Of het ook lukt? Grappig is hoe de voorstelling van de (vermeende?) wolf achter een uitklapbaar gordijn op elke pagina precies overeenkomt met Arthurs stoutmoedige verzinsels.


Kleine kangoeroe Guido Van Genechten
Kleine kangoeroe
Clavis, € 12,95.
vanaf 3 jaar.

Nog een aandoenlijk boek voor kleine kinderen is Kleine kangoeroe van Guido Van Genechten. Die evolueerde, met succes, naar een meer experimentele collagestijl. Over loslaten, gaat het hier, en over hoe moeilijk dat kan zijn. Een kleine kangoeroe ontgroeit moeizaam de veilige warme buidel van zijn moeder. Die port hem herhaaldelijk aan om de sprong naar de wereld te wagen, maar dat wil niet lukken. Tot een kleine soortgenoot hem de stap doet zetten. "Niet te ver, hoor!", roept zijn moeder hem nog na. En zo gaat dat, helemaal. Een warm en mooi gemaakt boekje.


Uit 'Zooooo'n wolf'
Annemie Leysen

 

Terug Copyright ©  De  Morgen                     2 november 2005.