Flirten met de regels van de kunst

Kinderboeken zijn een zeldzame vrijplaats voor tekenaars en illustratoren. Daar kan nog naar hartenlust geschilderd en getekend worden. Al is het onafwendbaar dat de digitale fotografie ook in prentenboeken haar intrede doet.

De tuinmannen en het oneindige gelukAuteurs als Marjolein Krijger en Klaas Verplancke gebruiken al langer foto's in hun illustratiewerk, en er zijn ook wel kartonboekjes voor peuters met gefotografeerde koeien in plaats van getekende. Maar de recente oogst boeken waarin foto's centraal staan, is toch opmerkelijk. De tuinmannen en het oneindige geluk van Geert de Kockere is er één van. Het is het resultaat van vele uren fotograferen in de natuur. De hoofdpersonages zijn insecten en andere kleine beestjes, in volle actie en tientallen malen vergroot. "Niet de technische perfectie is mijn bekommernis", zegt de dichter/fotograaf, "maar wel de poëzie." Hij benadrukt dat dit geen wetenschappelijke fotografie is. De afdrukken moeten meer zijn dan een "soortjesfoto", en flirten wat met de regels van de kunst om een eigen ziel te krijgen. De macro-opnames zijn, volgens een rigide vormgeving, telkens vergezeld van een poëtische regel. Geert de Kockere dicht de insecten een hoger bewustzijn toe, en laat hen zoeken naar "het oneindige geluk". Bij een kleine blinkende vlieg in veel groen staat: "Voor het kleine vliegje is het iets in de verte. Iets wat nog vaag is. Maar het is er. Ergens. Iets." Een hommel diep in een witte bloemkelk "zoekt het meer in de diepte". Dit boek zit vol met prachtige fotografie, niet loepzuiver maar wel fascinerend. Hier en daar is de samengang van beeld en tekst veel minder boeiend, wordt het geheel net iets te hoogdravend. Maar desondanks is De tuinmannen een pareltje voor lezers van alle leeftijden.

In de tuin    In de tuin is het vervolg van Heel de wereld en Grote ogen kleine buik, succesvolle kunstzinnige prentenboekjes van het Franse duo Katy Couprie en Antonin Louchard. Het zijn redelijk lijvige vierkante boekjes met paginagrote kleurrijke prenten zonder tekst. De associatieve volgorde van de prenten vertellen vanzelf een verhaal. In de tuin is een ode aan het buitenleven. Een jongen speelt met een vlindernetje. De prent ernaast toont een lino van een grote vlinder. Onderwerpen verschuiven langzaam. Een hyacint met blote wortels doet denken aan wortels onder de grond, die dan weer een prent van ondergrondse behuizing van mollen en mieren assimileren. Een foto links toont de scherpe blik van een kat naar een houtsnede (rechts) van een nest vogeltjes. Grappige beelden ook: er staat ergens een vrouw haar gazon te stofzuigen, en er komen kinderen uit de bloemen. De auteurs hebben materialen en technieken door elkaar gebruikt. Schilderijtjes, beschilderde foto's, digitale fotografie, allerlei grafische technieken. In de tuin biedt schier onuitputtelijk kijkplezier.

Negen schijfjes banaan   Van de jonge auteur Pieter Gaudesaboos verscheen een tweede boek: Negen schijfjes banaan, een kijkboek met foto's. Zijn debuut, Roodlapje, was meteen een succes: het eindigde verrassend op de shortlist van de Gouden Uil voor Jeugdliteratuur en verdiende een Boekenpluim. Gaudesaboos is audio-visueel kunstenaar en dat zie je. Negen schijfjes banaan is een absurd verhaal over bananenschijfjes die het in de koelkast te koud vinden en 's nachts op zoek gaan naar een betere slaapplaats. Gaudesaboos heeft voor zijn verhaal alleen maar foto's gebruikt en daarbij een technisch hoogstandje bereikt: de schijfjes zijn echt, en ze lijken te leven als ze de stapel vuile kopjes in de keuken beklimmen of achter elkaar aan de trap op lopen. Naar eigen zeggen is het precies het samengaan van het realistische decor en de duik in het surreële dat de auteur fascineert.
    Het boek heeft een bijzondere sfeer: de uittocht van de schijfjes banaan vindt plaats in een somber herenhuis met veel donker gebeitst hout. Geel en warm donkerbruin zijn de hoofdtonen. Het verhaal heeft de vorm van een klassiek aftelboekje: er blijft altijd ergens een schijfje hangen, en toen waren ze nog met acht... Ze vinden allemaal een behoorlijker slaapplekje. Ook al is dat dan op de bril van de wc, op de rug van een harige hond of in een bodempje chocolademelk: voor schijfjes banaan is dat allang goed. Een absurd idee dat van veel lef getuigt en prachtig is uitgevoerd. Uitgeverij Lannoo hecht nu al een tijdje bijzondere aandacht aan de vormgeving van haar boeken. Negen schijfjes banaan is een parel aan de kroon.

Italië   Foto's zijn dus niet langer enkel in informatieve boeken voor kinderen te vinden. Het omgekeerde is zelfs waar. Tot nog toe werd het thema van een informatief boek hoofdzakelijk met de objectiviteit van foto's geïllustreerd. Dat is niet zo bij de iQ boeken van Querido. Er verscheen pas een nieuw deel van de reeks over vakantielanden. Kort voor de jaarlijkse uittocht naar het Zuiden ligt Italië van de hand van Rindert Kromhout in de boekhandel. Het is de waardige opvolger van Frankrijk en Alles over Spanje. Met eten als rode draad hervertelt Kromhout legendes en anekdotes uit de geschiedenis van het land. De toren van Pisa, de paardenrace van Siena, het heilige bloed van San Gennaro en de David van Michelangelo. De populariteit van de vele barretjes in Italiaanse steden, de Lega Nord, de maffia en de passie voor voetbal. Het overgrote deel van het verhaal is zonnig en vrolijk. Maar volledigheidshalve beschrijft Kromhout ook de vuile buitenwijken, de industrie en armoede.
    Rindert Kromhouts enthousiasme is besmettelijk: jonge lezers en hun ouders zullen meteen zin krijgen om te vertrekken. Ook al staan er dus geen foto's in. Je moet de olijfboomgaarden, de drukke Romeinse straten en het werfje in Venetië waar gondels worden gerepareerd, erbij denken. Er is niet één reproductie te zien uit het rijke Italiaanse erfgoed. De tekeningen van Jan Jutte geven alleen typetjes en grapjes weer. Het is een keuze van de uitgever om de informatieve boeken alleen op een subjectieve manier te laten illustreren. Ik stel me voor dat je Italië bij voorkeur ter plekke leest, ergens buiten, waar je de beelden uit de eerste hand hebt. Dan zijn foto's overbodig.

Belle Kuijken


Geert de Kockere
De tuinmannen en het oneindige geluk
Medaillon (De Eenhoorn), Wielsbeke, 80 p., € 18,50.
vanaf 6 jaar.

Katy Couprie
Antonin Louchard

In de tuin
Lannoo, Tielt, 180 p., € 13,95.
vanaf 3 jaar.

Pieter Gaudesaboos
Negen schijfjes banaan
Lannoo, Tielt, 56 p., € 13,95.
vanaf 3 jaar.

Rindert Kromhout
Jan Jutte (ill.)

Italië
Querido, Amsterdam, 119 p., € 13,95.
vanaf 10 jaar.


Terug Copyright ©  De  Morgen                     19 mei 2004.