Een wereld vol wonderen

Enkele oude verhalen vormen de basis voor nieuwe boeken met verrassende tekeningen die meer doen dan alleen maar illustreren.

Drie keer maakt een tijgerBea De Koster
Geert Vervaeke (ill.)

Drie keer maakt een tijger
Querido, Amsterdam, 112 p., € 13,95.
vanaf 10 jaar.

Bea De Koster verdiepte zich in Chinese vertellingen en bewerkte ze. Ze koos verhalen waarin mensen centraal staan, niet de draken en tijgers uit de Chinese volkssprookjes. Eenvoudige boeren, de verhalenverteller, mooie meisjes, marktkramers, keizers en soldaten spelen de hoofdrollen in een handvol sprookjes vol mensenleed, veroorzaakt door de liefde, macht of ijdelheid, van gewone mensen of machtige keizers. De aardewerken soldaten van de bange keizer Qin, de boer die niet in de zee gelooft, de zoon van een mandarijn die kunstenaar wordt, of het droeve verhaal van de mooie Li Min, alles in full color en op groot scherm. Bea De Koster maakte er een ronduit indrukwekkende interpretatie van, niet gespeend van humor en relativering, met bijzondere aandacht voor absurd bijgeloof en volkse naïviteit, en in een tijdloos kader. Zelfs de ingebonden voetjes van het onfortuinlijke meisje Ermo worden een of andere manier weer hedendaags. De tragiek van het leven wordt nu en dan afgewisseld met een vrolijker vertelling. Zoals dat van de familievete in 'Het jaar van de draak'. Alles met knappe, verzorgde illustraties van Geert Vervaeke.

De grote reis van kleine EmmaAndré Sollie
Kristien Aertssen (ill.)

De grote reis van kleine Emma
De Eenhoorn, Wielsbeke, 48 p., € 8,95.
vanaf 6 jaar.

De grote reis van kleine Emma is dan weer een hervertelling van Hans Christian Andersens sprookje De sneeuwkoningin. Geschreven in korte zinnen en groot lettertype, voor kinderen die nog niet erg lang kunnen lezen dus. Het is een liefdesverhaal. Twee kinderen, Bas en Emma, zijn vrienden voor het leven, vervloeien zelfs bijna in elkaar. Tot Bas verleid wordt door de gemene Sneeuwkoningin, die zich moeiteloos kan omtoveren tot een smartelijk huilend meisje van sneeuw. Bas verdwijnt en Emma loopt hem zoeken, door de seizoenen heen, recht naar het hart van de koude en de onverschilligheid, het paleis van de Sneeuwkoningin. Daar vindt ze Bas terug, nog steeds in de ban van de eenzame koningin. Op haar reis sluit ze vriendschappen; met de ontroerende roversdochter, met de vrouw "met wangen als appels" en met een rendier dat haar naar het koude Lapland brengt. Sollie schreef een eenvoudig verhaaltje zonder pretentie en met veel sentiment. Voorspelbaar als een sprookje en met de simpele boodschap dat de liefde steeds overwint. Sollie is tekenaar maar laat zijn verhalen door anderen illustreren. Kristien Aertssen vond zich terug in dit sprookje, en tekende lieflijke prentjes bij een lief verhaal.

Mijnheertje Kokhals krijgt bezoekBart Meuleman
Paul Verrept (ill.)

Mijnheertje Kokhals krijgt bezoek
Afijn, Hasselt, 32 p., € 11,95.
vanaf 7 jaar.
Meneer papier is verscheurdElvis Peeters
Gerda Dendooven (ill.)

Meneer papier is verscheurd
De Eenhoorn, Wielsbeke, 26 p., € 12,95.
vanaf 3 jaar.

Enkele maanden geleden kwam het tweede deel van Bart Meulemans Mijnheertje Kokhals uit. De tekeningen van Paul Verrept zijn een beetje fijner, het verhaal is korter en heeft minder om het lijf. Mijnheertje Kokhals krijgt bezoek benadrukt de eenzaamheid van het hoofdpersonage. In het eerste deel beleeft Mijnheertje Kokhals nog een redelijk gevulde dag, in dit tweede deel is het wachten de belangrijkste gebeurtenis. Op het eind van de dag moet hij, zoals steeds, kotsen. Hij weet niet precies waarom, maar "het lucht op". Meulemans schrijft boekjes over een zielig personage dat zijn plaats niet vindt in een misselijk makende wereld, maar dat zelf niet echt beseft. Hij wordt geduwd, genegeerd en vernederd, maar nog groter dan de onrechtvaardigheid is zijn naïviteit. Resultaat: absurde, haast cynische verhaaltjes voor kleine kinderen.
   Deze reeks doet denken aan de boeken van dat ander typetje: Meneer Papier. Van het meneertje dat zichzelf en de wereld naar hartenlust (ver)knipt, zijn er ook al twee verschenen. Deze prentenboeken zijn het resultaat van een nauwe samenwerking tussen schrijver en tekenaar: voor Meneertje Papier deed auteur Elvis Peeters een beroep op Gerda Dendooven die hier collagegewijs zelf fantasierijk met schaar en lijm aan de slag is gegaan.

Wat de ezel zagFrank Adam
Klaas Verplancke (ill.)

Wat de ezel zag
Davidsfonds/Infodok, Leuven, 104 p., € 15,95.
vanaf 10 jaar.

Nog een hervertelling: Frank Adam waagde zich aan een zeer eigenzinnige interpretatie van het kerstverhaal. Het is een kolderesk verhaal over de jacht op de eerste zeven woorden van Jezus. Wat de ezel zag leest volgens de achterflap als een oosterse vertelling. Inderdaad hebben de Drie Wijzen een Arabisch woordenkookboek: Duizend-en-één manieren om een woord te bereiden. De Wijzen worden verward met rovers. In dit verband volgend mooi fragmentje: "Wij Wijzen vechten niet met speren of met spieren, maar alleen met ons verstand. Wij maken eerst een studie van de ruzie en blijven meestal rustig aan de kant. Maar als het vechten echt niet overgaat, dan vechten we maar mee. Soms kun je geen goed doen zonder een beetje kwaad." Ook de toren van Babel wordt erbij gehaald, al is het hier een ontploffend 'woordenboek' dat voor hooglopende discussies zorgt. Jozef is zijn verstand verloren, Maria is een gewiekste vrouw, en de ezel speelt een belangrijke rol. Hij heeft last van een stem in zijn hoofd die voorspellingen doet over de legendarische toekomst van Jezus, en moet diens eerste woorden opschrijven. De stem wordt ten slotte een djinn, die niet meer gaven heeft dan wat bescheiden kookkunsten. Absurde humor, prachtig verpakt door illustrator Klaas Verplancke, die met dit werk werkelijk grenzen verlegt.

Belle Kuijken

 

Terug Copyright ©  De  Morgen                     14 januari 2004.