Weer een bank vooruit

Zomerse leestips voor de allerkleinsten

Jij bent mijn mooiste landschapJij bent mijn mooiste landschap
(Ted van Lieshout)
(Leopold, € 17,52. Vanaf 4 jaar)

Ted van Lieshout is dichter, schrijver en graficus. In dit prachtige verzamelboek werden gedichten en tekeningen uit zeven eerder gepubliceerde bundels samengebracht, "opnieuw gerangschikt en in elkaars landschap geplaatst". Er werden ook nog een aantal nieuwe aan toegevoegd. Het werd een mooie verzameling, die door de uitgekiende verschuivingen, vaak een ander, verrassend licht werpt op wat je eerder las.

Dit Is Kikker Dit is kikker
(Max Velthuijs)
(Leopold, € 19,95. Vanaf 3 jaar)

In een prachtig blauwe linnen band verschenen drie, inmiddels klassiek geworden verhalen over Kikker en zijn aanhang. Het gezelschap veroverde intussen de wereld. Terecht: Velthuijs creëerde in kleurige beelden en treffende woorden een aandoenlijk, zeer menselijk en herkenbaar personage en verzon er telkens weer simpele maar ontroerende verhalen over. Een geslaagd recept, zo blijkt. In de bundel zitten Kikker is verliefd (over een op het eerste gezicht onmogelijke passie van een kikker voor een eend). Kikker en het vogeltje (naar mijn gevoel het mooiste in de hele reeks, dat op een hartverwarmende manier uitlegt hoe leven en dood in elkaar zitten) en Kikker en een heel bijzondere dag. Een hommage aan de maker, die onlangs tachtig werd en die in het nawoord laconiek verklaart: "Kikker dat ben ik zelf."

Reis om de wereld van A tot ZReis om de wereld van A tot Z
(Gilles Eduard)
(Querido, € 15. Vanaf 3 jaar)

Een originele variant op de aloude aanwijsboeken, waarin kinderen spelend en observerend de wereld kunnen ontdekken en een en ander leren benoemen. Je volgt Aagje de giraffe en Zorba de zebra op hun reis rond de aardbol. Op grote, overvollen, kleurige platen valt telkens een hoop te zien over de plek waar ze halt houden. Leuk is ook dat er steeds wat aan de hand is, zodat het niet bij saaie en leerzame opsommingen blijft. Interessant voor jonge reizigers en evengoed voor geïnteresseerde thuisblijvers.

Thuis leren lezen
(Zwijsen, (5+), Leesdoos: € 39,50
Woordenmaker: € 12,50
Leeswoordenboek: € 11,50)

Voor ambitieuze kindertjes (en hun ouders) die de vakantietijd niet in ledigheid willen doorbrengen bracht uitgeverij Zwijsen (absolute marktleider op het gebied van beginnend leesmateriaal) een indrukwekkend pakket uit. Zwijsen thuis bevat een letterdoos waarmee kinderen zelf letters kunnen leggen en woorden vormen, thematische leeswoordenboeken met geestige opdrachten en spelletjes en ook nog een aantal leesdozen voor kindertjes met enige leescompetentie, met daarin leesboeken, werkboekjes, een kwartetspel en een cd-rom vol verhalen en oefeningen. Allemaal mooi vormgegeven en met uitvoerige handleiding voor de ouders. De cd-rom kom me, wegens erg Noord-Nederlands klinkend en grafisch minder aantrekkelijk, niet echt bekoren.

Grote ogen kleine buikGrote ogen kleine buik
(Antonin Louchard)
(Lannoo, € 16,95. Vanaf 3 jaar)

Dit is een vervolg op het eerder verschenen kijkboek Heel de wereld. Weer wordt er enkel met beeldmateriaal gewerkt. Dit keer heeft het allemaal te maken met eten en wat daarbij hoort. Foto's, installaties, aquareltekeningen, gravures en schilderijen volgen elkaar op in een puur associatieve volgorde. De verschillende registers waarin een en ander wordt gepresenteerd zorgen voor een komisch effect. Een prachtig boekje dat jonge kinderen perfect volgt in hun eigen logica.

En dun, en dik, en andersEn dun, en dik, en anders. Allemaal lichamen
(Emma Brownjohn)
(Sjaloom, € 13,50. Vanaf 4 jaar)

Een grappig pop-upboekje over lichamen in alle soorten en maten. Achter de vele flapjes en andere boekarchitecturale ingrepen valt heel wat verrassends te ontdekken over lengte, breedte, vingernagels, nekken, neuzen en huidskleuren. Een uitklapbaar skelet geeft op het eind nog wat wetenschappelijk inzicht. Een mooi ontworpen en grappig geïllustreerd boekje, dat meteen ook duidelijk maakt dat we er vanbinnen tenslotte allemaal hetzelfde uitzien.

Manneke PisManneke Pis
(Vladimir Radunsky)
(Van Goor/Standaard Uitgeverij, € 12,50. Vanaf 4 jaar)

De uit Rusland geëmigreerde Amerikaanse illustrator Vladimir Radunsky raakte tijdens een bezoek aan België, merkwaardig genoeg, zo gecharmeerd door ons Manneke Pis, dat hij er een hoogst originele ontstaansgeschiedenis over verzon. Het werd een sprookje over een voorspoedige en gelukkige stad, met daarin een even gelukkig gezinnetje, met een klein zoontje. Wanneer de stad door vijandelijke legers wordt bestookt raakt de kleine zijn ouders kwijt. Het jongetje doolt radeloos rond en moet plots zo nodig. Hij plast, wegens hoge nood, vanop de stadsmuren, een flinke straal recht op de oorlogsvoerders. Dat lokt zo'n hilariteit uit dat de vijandelijkheden meteen worden gestaakt. Vandaar, dus, dat bronzen beeldje. Het verhaal is wat vergezocht, maar de kleurige illustraties zijn wel professioneel en overtuigend gemaakt.

De zee, de zee. Verhalen
(Diverse auteurs)
(Van Goor, € 16,50. Vanaf 8 jaar)
De zee aan kinderen verteld
(Philip Plisson)
(Lannoo, € 13,95. Vanaf 8 jaar)
 
Het zeeboek
(Bas van Lier, Annie Meussen)
(Ploegsma, € 19,95. Vanaf 8 jaar)
Bezige beestjes aan zee
(Kris Struyf, foto's: M.Decleer, ill.: J.Debroux)
(Clavis, € 16,95. Vanaf 8 jaar)

De zee aan kinderen verteldVeel zee in de zomeraanbieding dit jaar. Bij Van Goor verscheen een fraai geïllustreerde en verzorgd uitgegeven bundel met negentien zeeverhalen van diverse auteurs en illustratoren (van o.m. Carli Biessels, Bies van Ede, Noëlla Elpers, Hans Hagen, Ted van Lieshout, Dolf Verroen en illustratoren als Dann Remmerts de Vries, Philip Hopman, Tom Eyzenbach). Wat ongelijk van kwaliteit, maar alleszins onderhoudend voor druilerige stranddagen.
   De zee aan kinderen verteld is een indrukwekkend fotoboek van Philip Plisson (in dezelfde reeks als het onvolprezen De aarde vanuit de hemel aan kinderen verteld van fotograaf Yann Arthus-Bertrand). Het werd een interessant kijk- en leesboek over alle facetten van vooral de Bretoense zee: over vissers, oesterkweek, vuurtorens, schipbreuken en booreilanden. Zeer informatief, maar prettig vertled.
   Veel uitleg ook in Het zeeboek van Bas van Lier met tekeningen van Annie Meussen. Wat schoolser van opzet dan het vorige, met proefjes, soorten schelpen en en kwallen en meer van dat interessants en met een duidelijke ecologische boodschap.
   Ook bij Clavis verschijnt deze week een informatief boek van bioloog Kris Struyf over wormen, slakken, schelpdiertjes en microscopisch kleine kriebelbeestjes die je aan zee kunt vinden.

Samen op het eiland ZeekraaiSamen op het eiland Zeekraai
(Astrid Lindgren)
(Ploegsma, € 17,95. Vanaf 9 jaar)

Uitgeverij Ploegsma bouwt al sinds jaren aan de uitgave van het volledige werk van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren. Zopas verscheen in de Astrid Lindgren Bibliotheek een zesde druk van nummer 11, Samen op eiland Zeekraai. Minder bekend dan Lotta uit de Kabaalstraat, Ronja de roversdochter, Pippi Langkous of De gebroeders Leeuwenhart, maar alweer een heerlijk bucolisch avontuur over een vakantie op een klein eiland voor de Zweedse kust. Geestig, spannend, gevoelig en uiteraard bijzonder mooi geschreven. Een ideaal vakantieboek.

 

Annemie Leysen

Terug Copyright ©  De  Morgen                     2 juli 2003.