Jeugdboekenprijzen eerlijk verdeeld

Ed Franck en Klaas Verplancke pakken goud

Abélard en Héloïse"De beste kinder- en jeugdboeken van het afgelopen jaar" werden ze gistermiddag genoemd en de gewoonte wil dat daar Boekenleeuwen, -welpen, -pauwen en -pluimen aan verbonden zijn. Jeugdauteur Ed Franck pakte met zijn Abélard en Héloïse goud, terwijl ook Klaas Verplancke de hoofdvogel afschoot met zijn illustraties bij Henri Vandaeles Heksje Paddenwratje.
   Gaan rentenieren zit er niet in, maar tegenover "het beste kinder- of jeugdboek van 2002" staat de niet onaardige som van 2.500 euro en een gouden Boekenleeuw-speld. Onsterfelijke roem en een pluchen leeuw niet te na gesproken. Laureaat Ed Franck heeft het beest na ontvangst niet meer losgelaten. "Eindelijk een vader voor de vier krijsende welpen die ik al had!", triomfeerde hij en voegde eraan toe dat de rust nu eindelijk in zijn huis weder kon keren. Het was geen leven sinds zijn vrouw, Heide Boonen, vorig jaar de Boekenleeuw kreeg voor Duivelshanden. Kortom, een grappige en blije Ed Franck, die zijn moment de gloire ook onmiddellijk relativeerde: "Zet vijf andere juryleden bij elkaar en je krijgt een ander bekroning." Nochtans wil het juryrapport dat de leden, hoe divers ook, zijn boek "zonder discussie" aanwezen.
   Verder stipte de jury kort aan dat er te weinig goede boeken voor de leeftijdsgroep tussen 9 en 12 verschijnen. "Dat wijt ik aan het feit dat bepaalde jeugdauteurs leuke, maar multipliceerbare verhaaltjes schijten. Er is te weinig normbesef. Het zuiverste criterium waaraan je een goed jeugdboek herkent, is dat het ook volwassenen boeit. Enkel kinderen aanspreken, vind ik te weinig als ambitie" aldus nog Franck.
   Goed ingeschat, want de hopeloze liefde tussen Abélard en Héloïse heeft álle volwassen juryleden weten in te palmen omdat "het je meeneemt als een wilde rivier, soms rustig stromend tussen brede oevers maar meestal bruisend tussen scherpe rotsen". De hopeloze liefde tussen een veelbelovende studente en een kanunnik-filosoof neerschrijven, vond Franck "schitterend". Want "kunst leeft van drama en ook in de praktijk zijn de meeste liefdes hopeloos. Ik ben er dol op!"
Heksje Paddenwratje   Bij de illustratoren was het Klaas Verplancke die met de Boekenpauw en de 2.500 euro aan de haal ging. Redenen daartoe genoeg volgens de jury omdat hij "al jarenlang zoekt, zichzelf vernieuwt, (...) maar in Heksje Paddenwratje het beste heeft getoond van zijn kunnen". Akkoord? "Met alle prachtige prentenboeken die gemaakt worden, schatte ik mijn kansen steeds surrealistischer in", zei Verplancke gisteren, "maar ik vind het een geweldig compliment om een pauw te krijgen voor mijn gehele oeuvre. In elk boek tracht ik immer met beeldtaal te spelen en het zo een eigen signatuur mee te geven. Omdat ik niet terugval op een trucje dat eerder werkte, is het resultaat telkens anders."
   Heksje Paddenwratje, het verhaal over een hip sexy heksje, dat - ook al! - zo hopeloos verliefd wordt op de jonge duivel Iscariot dat ze al haar toverspreuken vergeet, is geen prentenboek maar een jeugdroman. "Fantastisch dat ik net voor dit boek bekroond word! Het betekent dat twintig prenten op een totaal van tweehonderd bladzijden het boek een identiteit hebben gegeven. Bovendien haalt het de illustraties uit hun cliché als zouden ze enkel kleine kinderen dienen. Of ik graag eens een roman zou illustreren? Zeker. Ook volwassenen kunnen plezier beleven aan mooie illustraties, niet?"
   De troostprijzen dan. Boekenwelpen gingen naar Henri Vandaeles Woestepet, Sylvia Vanden Heedes Het woordenboek van Vos en Haas en Kaat Vranckens Wimperwensen, klavertjesvier. Janne Lundström kreeg er eentje voor haar vertaling van De geest van Oom Kwesi, terwijl de twee Boekenpluimen naar Sabien Clement voor Jij lievert van Geert De Kockere en Steve Michiels voor Baby Pop en Billyboef van Pascale Platel gingen.

Jelle Van Riet


Terug Copyright ©  De  Morgen                     13 maart 2003.