'Jij en ik' is het thema van de Jeugdboekenweek. En overdadig is dan ook het aantal boeken waarin één of andere relatie ten grondslag ligt aan het verhaal. Enkele tips

ChloeMariëtte Strik
Chloe
Clavis, € 10,50.
vanaf 6 jaar.

Je krijgt een beetje een Kwik en Flupke-gevoel bij het lezen van dit prentenboek, qua tekenstijl en sfeer. Chloe gaat samen met Bertje de laatste perzik van de zomer plukken. Die hangt aan een boom in een grote stad. Er volgt een heuse 'Jantje zag eens pruimen hangen' -scène, in stripverhaalstijl. Dit is een grafisch zeer knap, gestileerd en grappig boekje, prachtig uitgegeven in een afstandelijke taal, waarbij de regel geldt: geen woord te veel, maar alle woorden zijn wel raak. Chloe is een bijzonder, onvoorspelbaar, stoer meisje waar nog een verhaal van mag komen.

Bil en WilRindert Kromhout
Jan Jutte (ill.)

Bil en Wil
Leopold, € 14,50.
vanaf 4 jaar.

Helemaal 'Jij en ik', dit nieuwe verhaal over onafscheidelijke vrienden, van een zeer complementair duo kinderboekenmakers. De taal is zeer eenvoudig gehouden: korte woorden in korte zinnen. Het zijn vijf voorleesverhalen, die eerste lezers zelf kunnen lezen. De vriendschap is er een van de onevenwichtige soort: de ene zorgt, de andere ontvangt dankbaar. Beiden zijn weinig avontuurlijk, ze koesteren zich het liefst in elkaars warmte en schuwen elke nieuwigheid. Af en toe komt er een kleine barst in al dat lieflijke, gelukkig maar.

OotjeLida Dijkstra
Ootje
Lemniscaat, 108 p., € 11,95.
vanaf 4 jaar.

Ootje verscheen eerst in het Fries en werd onlangs, net als de opvolger Ootje weer, door de auteur zelf vertaald. Het is een verzameling lieflijke avonturen van een kleine jongen. Erg geschikt voor kleine kinderen die nog opgaan in pretentieloze en goed geschreven alledaagse grapjes en verdrietjes. Ook hier weer een heel warm jij en ik-gevoel, vooral tussen Ootje en zijn moeder, een koppel dat onafscheidelijk is, zelfs na de komst van een babybroertje.

Reis om de wereldGilles Eduar
Reis om de wereld. Van A tot Z
Querido, € 15,0.
vanaf 3 jaar.

Een informatief prentenboek met prachtige kleurrijke schilderijtjes over twee pagina's. Het concept is heel eenvoudig: een giraf en een zebra gaan op huwelijksreis, de hele wereld rond. Op elke prent zitten ze in een ander land met nieuwe dingen. Het zijn zoekplaatjes: onder aan de prent staat een lijst met dingen die kinderen op de prent kunnen terugvinden. Geen alledaagse zaken, maar exotische of ons minder bekende dieren of voorwerpen. In de savanne een mandril of een lepelaar, in India een sitar of een yogi. En overal is natuurlijk ook het koppel in de wittebroodsweken terug te zien. Leuk voor alle leeftijden.

Belle Kuijken

Terug Copyright ©  De  Morgen                     12 maart 2003.