Prentenboeken van de Sint

Cornald Maas
Daan Remmerts de Vries (ill.)
Muizemans
Prometheus, Amsterdam, 28 p., € 14.
Vanaf 4 jaar

MuizemansHet is een onmogelijk verhaal: Muizemans moet een tijdje voor Poes van de buren zorgen, die van driehoog naar beneden is gevallen. Dat samenzijn van twee aartsvijanden is van begin to eind spannend maar Muizemans kwijt zich schitterend van zijn taak. De prenten houden het midden tussen cartoons en collages. Ze zijn uiterst charmant en heerlijk naïef, maar vooral niet evident. Ook in de prenten is de spanning te snijden. Telkens als je een blad omslaat verwacht je de fatale sprong van de kat naar de muis. Want deze dieren zijn behoorlijk beestig gebleven.

Rotraut Suzanne Berner
Sneeuw op de vensterbank.
Verhalen, liedjes en gedichten voor de winter, Sint en Kerst
Querido, Amsterdam, € 22,95.
Voor allen

Sneeuw op de vensterbankDe Duitse illustratrice Rotraut Suzanne Berner maakte kleurrijke tekeningen bij een keuze uit winterse liedjes, gedichten en verhaaltjes. Ze komen uit heel Europa en uit deze en de twee vorige eeuwen. Voor de gelegenheid krijg je het korte verhaal 'Dries en de Weerwolf' van Annie M.G.Schmidt naast 'De raaf', een griezelgedicht van Edgar Allan Poe. Van Bart Moeyaert en Wim Hofman zijn Sintverhalen gesprokkeld, van de Duitser Paul Schaaf is een bewerking van een Russisch kerstverhaal opgenomen uit de jaren zestig. Verhalen uit alle tijden staan broederlijk, zonder enig onderscheid naarst elkaar. Je krijgt zelfs 'De geboorte van Jezus' (Lucas 2, 1-21) uit De Startbijbel op je bord, en wat verder het schitterende 'Het meisje en de engel' van Jürg Schubiger, over een nooit ouder wordende engel die "de hemel te ver weg vindt".
   Sneeuw op de vensterbank is een prachtig cadeauboek voor kinderen van alle leeftijden én voor volwassenen. Het is gemaakt om iemand mee te verwennen, en het is goed gedaan.

Kristien Aertssen
De knuffelkoningin
De Eenhoorn, Wielsbeke, 34 p., € 12,50.
Vanaf 3 jaar

De KnuffelkoninginKristien Aertssen illustreert verhalen van anderen, maar maakt ook haar eigen prentenboeken. De Knuffelkoningin is haar nieuwste. Een prachtig prentenboek met grote platen over twee pagina's waar je lang naar kunt kijken. Het gaat over een prinsesje dat een knuffel wil van haar drukbezette mama-koningin. Ze wimpelt haar af: "Neem mijn rode vliegtuigje en probeer de Knuffelkoningin te vinden." De prinses vliegt de wereld rond en ontmoet de Koekjes-, de Poezen-, de Speel- en nog wat andere koninginnen. Na een lange volle dag vliegt de prinses weer naar huis en daar vindt ze eindelijk de knuffelkoningin. Het verhaal is weinig opwindend, maar zal de allerkleinsten veel plezier bezorgen. De Knuffelkoningin is een lange, vrolijke reis door een geslaagde kinderdag. Leuk en opbeurend, met prenten die veel dieper gaan dan de woorden.

Mies Bouwman
Philip Hopman
Rambamboelie
Ploegsma, Amsterdam, 32 p., € 12,95.
Vanaf 4 jaar

RambamboelieTv-persoonlijkheid Mies Bouwman is al meervoudig grootmoeder. Het verhaal dat ze haar dertien kleinkinderen vertelde is nu in boekvorm verschenen. Het is een simpel verhaaltje. Een hondje blaft op een dag niet meer: het miauwt als een poes. De dokter geeft een pillletje, maar dat helpt niets. Nu kraait het als een haan. Mevrouwtje gaat opnieuw naar de dokter met Rambamboelie, voor een drankje. Weer mis, want nu sist het als een slang. Zo gaat het een tijdje door. Het mevrouwtje wordt almaar bozer op de dokter. Philip Hopman illustreerde met knappe prenten in retro-stijl. Grote platen met achtergronden in één kleur, en daarop kleinere figuurtjes: het sympathieke hondje in allerlei houdingen, het snikkende dikke mevrouwtje in haar mantelpak, de verbaasde dokter. Of straatbeelden, waar een menigte zich verzamelt om dit wonder te aanschouwen. Met grappige details: een kind in Teletubbie-pakje, een streng voorbij marcherende militair, een hippie met een jointje, een levensgrote ijsbeer...
   Rambamboelie is een prettig, eenvoudig voorleesboek, knap getekend en vlot geschreven.

Alexander Beun
Tip de vis
De Eenhoorn, Wielsbeke, 32 p. , € 12,95.
Vanaf 4 jaar

Tip de visTip de vis is een boek in de drie hoofdkleuren: blauw, geel en rood. Grote, fel geschilderde platen vertellen met bijzonder weinig woorden het bizarre verhaal van een visserskoppel dat de dag vult met blikjes vis eten. Ten langen leste wil het koppel zelfs de goudvis een kopje kleiner maken. Beun heeft een statische stijl, met figuren zonder gelaatsuitdrukkingen, in lange stijve kleren. Hij is sterk in vormgeving, iets minder in emoties. Het verhaal mist geloofwaardigheid. En toch is dit een opvallend debuut dat er mag zijn. Het is gedurfd (de vissersvrouw staat op een bepaald ogenblik met een enorm slagersmes in de hand klaar om Tip, de vis waarmee de lezer sympathie heeft, een kopje kleiner te maken) en enkele echt geslaagde prenten getuigen van een juist evenwicht en afgemeten kleurgebruik.

Belle Kuijken

Terug Copyright ©  De  Morgen                     4 december 2002.