Tips voor jonge lezers

Belle Kuijken (red.)
Sabien Clement (ill.)
Héél lang geleden...
Lannop, Tielt, 176 p., € 19,95.
Vanaf 6 jaar

Héél lang geledenVoor deze bundel herschreven 17 Vlaamse en Nederlandse auteurs hun lievelingssprookje. Vooraf lichten ze telkens hun keuze toe. Het resultaat is een boeiende staalkaart van hoe vandaag voor kinderen geschreven wordt. Niet alleen het gekozen sprookje zegt veel over de schrijver in kwestie, maar ook, en meer nog, de manier waarop hij of zij met het materiaal aan de slag is gegaan. Dat werd sosms een brave, getrouwe navertelling, een eigentijdse parodie of een wrange interpretatie van een en ander. Zo is 'Alles op de wereld', de bewerking van Andersens 'Het kaboutertje bij de spekslager', in een woordzuinige en wat raadselachtige omzetting onmiskenbaar een verhaal van Bart Moeyaert geworden. Al even herkenbaar is Pascale Platel in haar eigenzinnige en grappig-brutale bewerking van 'Roodkapje': de wolf moest plaats ruimen voor een Power Ranger en er komt ook een Baby T-Rex uit Jurassic Park aan te pas. Door de absurditeit wordt de humor acceptabel. Jaak Dreesen maakt van 'Klein Duimpje' een psychologische, beschouwende versie, waarin de kleine held de 'ware', schrijnende toedracht weergeeft. Dat deed Wim Hofman eerder al zijn aangrijpende 'Sneeuwwitje'-bewerking ('Zwart als inkt', Querido) en het was een stuk overtuigender. Gerda Dendooven en Henri van Daele houden het dan weer luchtig en geestig. De bewerking van 'Doornroosje' van Peter van Gestel is ontroerende mooi gedaan: hij behoudt de kern van het sprookje, maar bouwde het op tot een prachtig nieuw verhaal over hoe opgroeien in mekaar zit. Sprookjesbewerkingen doen je algauw aan veredelde kampvuurnummertjes denken. Niet elk verhaal in de bundel ontsnapt aan die valkuil.
   Alleszins een aanwinst, dit boek, ook wegens de bescheiden, etherische en ook wel grappige illustraties en de zeer verzorgde uitgave.

Godeliva Uleners
Erika Cotteleer (ill.)
De droom van de wolf
Bakermat, Mechelen, 48 p., € 12,50.
Vanaf 6 jaar

De droom van de wolfVan Godeliva Uleners was er net een nieuw boek verschenen, toe ze enkele weken geleden onverwacht overleed. In De droom van de wolf vertelt ze weer een vrij uitvoerig verhaal voor beginnende geletterden in éénlettergrepige woorden. Dat deed ze wel vaker, en daar was ze bijzonder inventief in. Hier gaat het er, net als in haar meeste boeken, therapeutisch aan toe. Hop en Jut, twee jonge beren in een wildpark, hebben last van akelige dromen. Hop ziet steeds weer een wolf met slechte bedoelingen opduiken. Dan maar wakker blijven... Maar dat houdt een mens niet vol. Tenslotte blijkt de raad van pa niet zo dwaas: vechten tegen je spookbeelden helpt, zo blijkt. Je moet het alleen maar willen.

Brigitte Minne
Kristien Aertssen(ill.)
Waar is konijn?
De Eenhoorn, Wielsbeke, 12 p., € 7,95.
Vanaf 3 jaar

Waar is konijn?Alweer een variatie op een vaak gebruikt thema in dit kartonboekje: waar, in godsnaam, is die knuffel gebleven? Het verhaal biedt weinig spannends, de illustraties zijn schitterend. Kristien Aertssen tekende de kleine vreugden en verdrietjes met een voelbaar inlevingsvermogen en met een techniek die steeds beter wordt. Een knuffel van een boekje voor kleine kijkers.

Gerda Dendooven
Samen in bed
Querido, Amsterdam, 68 p., € 12,50.
Vanaf 8 jaar

Samen in bedVan een klein boekje dat ooit dienst deed als leesmateriaal voor de Jeugdboekenweek, maakte Gerda Dendooven een heel verhaal met copieuze illustraties. Vrouwtje is de gezellige spilfiguur van een indommelend dorp. De postbode, de melkboer, de kruidenier en de bakker, stuk voor stuk prettig gestoorde eenzaten, vinden amusement en soelaas in haar gezelschap. Meer moet dat niet zijn. een mooie uitgave met een goed verteld verhaal en met bijzondere prenten.

Carl Cneutt
Het Ongelooflijke Liefdesverhaal van Heer Morf
De Eenhoorn, Wielsbeke, 26 p. , € 12,50.
Vanaf 3 jaar

Het Ongelooflijke Liefdesverhaal van Heer MorfIllustrator Carll Cneut (onlangs nog bekroond met de Franse Prix Octogone) schreef zelf een verhaal bij de indrukwekkende prenten van dit kinderlijke liefdesverhaal, waarin een eenzame circushond op zoek gaat naar de ware. De tekst is niet echt spectaculair. De knipogen en de grapjes klinken wel eens melig en gezocht. De illustraties zijn dan weer meesterlijk en een lust voor het oog dan maken het boek meer dan de moeite waard.

Annemie Leysen

Terug Copyright ©  De  Morgen                     30 oktober 2002.