Tips voor jonge lezers

Toshiko Kanzawa
Oef
Querido, Amsterdam, 80 p., € 11,95. Vanaf 3 jaar

OefEen Japanse tegenhanger van Winnie de Poeh of het Beertje Pippeloentje is deze beer Oef. In Japan is hij, zo blijkt, al meer dan dertig jaar een begrip en meteen ook een klassieker. Het boek verscheen onlangs in Nederlandse vertaling. Oef verkent de wereld met vallen en opstaan en vraagt zich de vreemdste dingen af: waarvan hij gemaakt is, bijvoorbeeld, of waarom vissen geen tanden hebben en of een beer meer is dan honderd muizen. Geen Britse Milne-geestigheden, in dit boek, maar evengoed ontwapenend grappig. De simpele zwartwittekeningen van Yosuke Inoue roepen een bucolische kinderwereld op.

Anne De Vries
Margriet Heymans (ill.)
Voor de kleine Poppedeine en de grote Bimbam. Rijmpjes en versjes
Leopold, Amsterdam, 48 p., € 16,50. Vanaf 3 jaar

Voor de kleine PoppedeineAnne De Vries is een notoir bloemlezer van kinderpoëzie. Voor deze bijzonder aantrekkelijk uitgegeven bundel ging hij op zoek naar rijmpjes en versjes voor de jongsten onder ons. Hij grasduinde in bestaande verzamelingen van anonieme bakerrijmpjes (die van Nelly Bodenheim en S.Abramsz bijvoorbeeld), maar selecteerde ook rijmjes voor jonge kinderen van bekende dichters. Dat leverde een mooie en gevarieerde keuze op van slaapliedjes, kietel-, klap-, vinger- en spelversjes. De bundel kreeg prachtige illustraties van Margriet Heymans mee. Een schitterend boek voor jonge ouders en hun nakomelingen.

Virginia Lee Burton
Het huisje dat verhuisde
Lemniscaat, Rotterdam, 48 p., € 13,50. Vanaf 3 jaar
John Burmingham
De jongen die altijd te laat kwam
Lemniscaat, Rotterdam, 32 p. , € 13,50. Vanaf 3 jaar

Het huisje dat verhuisdeDe jongen die altijd te laat kwamIn 2001 verschenen de eerste herdrukken van klassieke, maar inmiddels uit de handel verdwenen prentenboeken in een speciale 'De Soto-reeks' bij Lemniscaat. Een schitterend initiatief van de uitgeverij. Intussen zijn er weer twee van die tijdloze exemplaren bijgekomen. De jongen die altijd te laat kwam verscheen voor het eerst in 1987. Het vertelt het absurde verhaal over Albert Johan Wiedeman, die 'op weg om wijzer te worden' steeds weer de meest bizarre hindernissen ondervindt, zodat hij steevast te laat op school arriveert. De meester, een griezel in zwarte toga en met hatelijke tandjes, gelooft uiteraard niet in zijn excuses over leeuwen, krokodillen en vloedgolven. Tot de rollen op het eind worden omgekeerd. Een prachtig geschilderd en geschreven prentenboek.
   Het huisje dat verhuisde dateert al van 1942. Dit ecologisch getinte verhaal over een klein huis in de natuur dat de grootstad en de industrie om zich heen ziet oprukken, blijft ook vandaag nog bijzonder actueel.

Hans Post
Ingrid en Dieter Schubert (ill.)
Van kop tot staart
Lemniscaat, Rotterdam, 196 p. , € 24,95. Vanaf 10 jaar

Van kop tot staartIn dit mooi geïllustreerde boek geeft Hans Post (jarenlang werkzaam bij Diergaarde Blijdorp in Nederland) een hoop weetjes en verhalen over dieren mee. Hij vertelt ze zonder veel omhaal, langs zijn neus weg, zonder irritante instruerende toon. Daardoor leest het boek gezellig. Het gaat over verleidingsrituelen, over de merkwaardige paring van neushoorns en bidsprinkhanen, over de vijf stellen tanden van de olifant, over dronken koperwieken enz. Van kop tot staart heeft ook vormelijk niets van de klassieke informatieve boeken voor de jeugd. De doorlopende tekst wordt hier en daar zuinig onderbroken door een kleurige, realistische illustratie.

Annemie Leysen

Terug Copyright ©  De  Morgen                     9 oktober 2002.