Tips voor onder de kerstboom

Henri Van Daele
Klaas Verplancke (ill.)
Djuk, het kolenpaard van Fort Lapijn
Lannoo, Tielt, 32 p., € 12,95. Vanaf 3 jaar
Pascale Platel
Steve Michiels (ill.)
Baby Pop en Billyboef
Lannoo, Tielt, 32 p., € 12,95. Vanaf 3 jaar
Gerda Dendooven
Engeltjes op zondag, boefjes in de week
Lannoo, Tielt, 32 p., € 12,95. Vanaf 3 jaar

Djuk, het kolenpaardDrie erg bijzondere prentenboeken zijn dit. Niet lief of schattig, voor een keer, maar op zijn minst intrigerend. WIJK UP, het sociaal-cultureel buurtproject van BRUGGE2002, vroeg Art Basics For Children (ABC) nieuwe verhalen te maken over drie achtergestelde Brugse wijken, Sint Pieters, Sint Jozef en Zeebrugge. De ABC-studio, die eerder al opvallende artistieke projecten voor kinderen bedacht, ging in die buurten op zoek naar anekdotes, persoonlijk beleefde verhalen, roddels en kinderdromen. Baby Pop en BillyboefVervolgens werd aan een aantal kinderboekenmakers gevraagd te gaan grasduinen in die overvloedige verhaalstof en een en ander om te zetten in woord en beeld. De prenten van de drie boeken werden oorspronkelijk ontworpen voor kleine, draagbare verteltheatertjes of Japanse kamishibai, een originele vertelvorm waarmee ABC al langer, met succes, aan het werk was. Uitgeverij Lannoo gaf ze tenslotte uit in boekvorm. Henri van Daele raakte geboeid door een verhaal over vroeger - hoe kon het anders. In een poëtische, repetitieve stijl laat hij het paard van een kolenboer in Fort Lapijn aan het woord: over het piepkleine huis van zijn baas waar hij door de gang en de keuken in zijn stal moet komen. Over het harde labeur en over het ruwe volkje in de buurt, over de hautaine stadspaarden en -mensen. Maar ook over de feesten en kermissen. Klaas Verplancke maakte er mooie prenten bij, in een stijl die weleens, zeer toepasselijk overigens, aan Permeke doet denken.
Engeltjes op zondag    Een absurd droomverhaal inspireerde Gerda Dendooven. Over een vrouw en een man in een rustige, onopvallende wijk die op een dag eenentwintig kinderen krijgen. Om twee volledige voetbalelftallen te kunnen vormen tovert Rosa soepkar er het varken Lucy bij, dat voortreffelijke kan keepen. Ook deze geschiedenis heeft te maken met de verhaaltraditie van een van de Brugse wijken, zo blijkt. De illustraties sluiten perfect aan bij het knotsgekke verhaal. Nog gekker wordt het in Baby Pop en Billyboef van theatermaakster Pascale Platel en cartoonist Steve Michiels. Vanuit de navel van haar moeder observeert de ongeboren Baby Pop haar eigenaardige toekomstige familie. Vader, moeder en broer Billyboef zuigen met flikkerende vampiertandjes verhalen uit de mensen die ze ontmoeten, om ze nadien leeggezogen achter te laten. Een handige manier van Platel om verschillende vertelsels in één verhaal te combineren. En de cartooneske tekeningen vertolken alweer perfect de hele gekte.

A.A.Milne
E.H.Shepard (ill.)
Winnie-de-poeh en tien blije bijen
Piccolo, Amsterdam, € 16,50. Vanaf 3 jaar

En bijzonder leuk boekje voor heel jonge kinderen is dit. Winnie-de-Poeh en zijn grappige entourage blijven herkenbare helden, voor die leeftijdsgroep. Volgens het principe van 'tien kleine negertjes' zitten in dit kartonboekje tien plastic bijen verwerkt. Na elke bladzijde is er eentje minder te zien. Het repetitieve "Pech! Eén vliegt weg! Nu zijn er nog..." en de korte berijmde tekst maken het allemaal nog leuker. De prenten van E.H.Shepard blijven altijd even ontwapenend.

Eric Carle
Droomsneeuw
Gottmer, Bloemendaal, 32p. , € 19,95. Vanaf 3 jaar

DroomsneeuwDe Amerikaanse illustrator Eric Carle is herkenbaar door zijn heel eigen, onnavolgbare stijl: collages, felle kleuren en vaak ook speciale effecten in de boekarchitectuur (gaatjes in de bladzijden in Rupsje Nooitgenoeg en heuse lichtjes in Het vuurvliegje bijvoorbeeld) zijn intussen zijn handelsmerk geworden. In Droomsneeuw zit alweer een leuke vondst. Het verhaal vertelt over een boer en zijn vijf beesten, die hij voor het gemak één, twee, drie, vier en vijf noemt. Zijn boom, alweer voor het gemak 'boom' genoemd, groet hij elke dag vrolijk als hij erlangs loopt. Kerstmis komt eraan en de boer droomt hoe zijn vijf dieren en hijzelf onder een dikke sneeuwdeken bedekt worden. Dat wordt visueel zeer ingenieus voorgesteld met doorzichtige plastic pagina's waarop witte vlokken en een wit vlak in de vorm van het bedekte personage. Op het eind versiert de inmiddels in kerstman verklede man 'boom' en krijg je een aardig, tingelend muziekje te horen als je op een knop drukt.

Diverse auteurs
Jutta Bauer (ill.)
Het was een donkere en stormachtige nacht. Klassieke voorleesverhalen.
Lannoo/Fontein, Tielt/Baarn, 204p. , € 24,95. Vanaf 10 jaar

Het was een donkere en stormachtige nachtEen prachtige uitgave is dit en meteen ook een ideale 'compagnon' voor jong en minder jong tijdens lange, ouderwetse winteravonden. Klassieke en hedendaagse verhalen van een internationale keure van rasvertellers werden hier samengebracht in een bijzonder mooi geïllustreerd en gelayout boek. De (Duitse) samenstellers selecteerden werk van kinderboekenschrijvers én van auteurs voor volwassenen: van Janosch en van Tolstoj, van Margaret Atwood en van Toon Tellegen, van Bertolt Brecht en William Steig, om er maar enkele te noemen. Om urenlang in te kijken en te lezen of uit voor te lezen.

Bart Moeyaert
Broere
Querido, Amsterdam, 167p. , € 14,75. Vanaf 12 jaar

Tot slot nog even signaleren dat de veelgeprezen bundel Broere, met herinneringen uit een kindertijd, een nieuwe luxe-uitgave kreeg. Het boek werd aangevuld met elf nieuwe, alweer meesterlijke verhalen. Op de bijbehorende cd leest Bart Moeyaert zijn verhalen zelf voor.

Annemie Leysen

Terug Copyright ©  De  Morgen                     18 december 2002.