Jeugdtips

Illustratie uit "Gebouwen spreken"Daan Anthuenis & Birgit De Vries
Kristina & Katrin Wiedemann (ill.)
Gebouwen spreken. Wat de haan op de toren je kan vertellen
Mozïek (Clavis), Hasselt, 64 p., € 17,50. Vanaf 10 jaar

Naar aanleiding van de Open Monumentendag Vlaanderen verscheen een boek over de symboliek van gebouwen. Gebouwen spreken is een veellagig boek met een verhaal over twee kinderen die in een denkbeeldige stad op zoek gaan naar symbolen, met daarnaast heel wat achtergrondinformatie over de symbolische betekenis van gebouwen en monumenten. Over de achterliggende betekenis van torens (ijdelheid) en de haan op de kerktoren (de dageraad, én de grilligheid van de mens). Over de allereerste reclameborden en moderne lichtreclame, en met prettige vergelijkingen tussen wapenschilden en moderne merktekens. Een uitgebreid hoofdstuk over kerkhoven met raadselachtige beelden (van Chronos, de god van de tijd bijvoorbeeld) of monotone militaire begraafplaatsen waar de gewone soldaat naast een hoge piet ligt. Ook bomen zijn monumenten, en er wordt stilgestaan bij de betekenis van een doolhof van hagen.
    Heel wat waardevolle en bijzondere informatie in een druk geïllustreerd boek, maar het is jammer dat het verhaaltje van Thomas en Evelien over de ganse lijn ongeloofwaardig is. De taal van de kinderen, de avonturen die ze beleven, de opmerkingen die ze maken doen heel gekunsteld aan. Ik ben ervan overtigd dat dit een thema is dat, met een frisse invalshoek, kinderen kan aanspreken. Goede non-fictieboeken mogen er zijn, ze moeten niet zogenaamd 'toegankelijker' gemaakt worden door een illustratief, fictief verhaaltje.

Het ongelooflijke hypnoseboek van Molly MoonGeorgia Byng
Het ongelooflijke hypnoseboek van Molly Moon
Vassallucci, Amsterdam, 271 p., € 16,95. Vanaf 10 jaar

Harry Potter heeft talloze epigonen. Vooral Engelstalige auteurs worden wel eens vaker aangekondigd als dé concurrentie voor J.K.Rowling, met alweer een boek dat het midden houdt tussen Tolkien en Roald Dahl, Dickens en Harry Potter himself. Georgia Byng is een Britse debutante die met Het ongelooflijke hypnoseboek van Molly Moon al succes oogstte voor het boek uitkwam. De filmrechten zijn al opgekocht, om de vertaalrechten wordt nog gevochten.
   Molly Moon is een weeskindje dat heel slecht behandeld wordt door de directrice van het weeshuis en uitgesloten wordt door de andere kinderen. Ze leert de kunst van de hypnose en betovert iedereen zodat ze van haar houden. Tot en met de producenten van een tv-show, zodat ze ook nog bekend en rijk wordt. Maar Molly Moon beseft al gauw dat zij op haar beurt door reclame en showbizz werd 'gehypnotiseerd' en keert als een slimmer mens terug naar het weeshuis. Ze besluit het geluk niet in roem maar in de vrienschap te zoeken. Molly Moon drijft op zwarte humor, leedvermaak en de truc van de overdrijving, maar ik vond er weinig grappigs aan. Doe er nog wat moraalles bij en ik haak helemaal af. Er is wel iets spitsvondig aan het boek. Je weet uiteindelijk niet meer wie wie hypnotiseert en die grap werkt wél.

Arthur in het tussenlandArthur en de zienersteenKevin Crossley-Holland
Arthur en de zienersteen / Arthur in het tussenland
Lemniscaat, Rotterdam, € 14,95. Vanaf 12 jaar

Zopas verscheen Arthur in het tussenland, het lijvige vervolg op Arthur en de zienersteen, van de Britse kenner van de legende Kevin Crossley-Holland. Arthur en de zienersteen was het allereerste gratis e-mailboek: via de site van uitgeverij Lemniscaat kon je je aanmelden nog voor het gedrukte equivalent in de boekhandel lag. Je kon je inschrijven voor een gratis abonnement om dagelijks enkele hoofdstukken te ontvangen. Lemniscaat brengt ondertussen nog wat andere boeken op diezelfde manier aan de man.
   De eerste twee delen van Arthur gaan over een jonge Arthur. In het eerste deel krijgt hij van Merlijn een magische steen die de legende van zijn beroemde naamgenoot laat zien. Arthur ontdekt dat hij niet de zoon is van de man en vrouw die hem opvoeden. In Het tussenland zal Arthur als schildknaap op kruistocht vertrekken. Het eerste deel van deze ambitieus opgezette trilogie is alvast een juweeltje. Het verhaal komt wat traag op gang maar wordt al snel steviger, spannend en gevoelig. Kevin Crossley-Holland koos een originele invalshoek voor de hervertelling van dit oude verhaal en slaagt erin de Middeleeuwen geloofwaardig en realistisch neer te zetten. Hij werkte dan ook naar het schijnt vijftien jaar aan het eerste deel. Nu is dus pas het tweede deel verschenen, een pil van bijna 400 pagina's.

 

Belle Kuijken

Terug Copyright ©  De  Morgen                     18 september 2002.