Jeugdtips

Gregie
(Uitgeverij P. Leuven, 96 p.)

Pas verscheen een hommage aan de fameuze, maar helaas veel te vroeg gestorven schrijver en tekenaar, Gregie De Maeyer (Juul, Fietsen, De kooi, Manneke van glas, enzovoort). De Maeyer begon als vormgever, legde zich gaandeweg toe op het illustreren van boeken van anderen, en schreef ten slotte zelf, in samenwerking met fotografen, tekenaars en kunstenaars. Gregie De Maeyer wordt door haast iedereen op handen gedragen; hij wordt algemeen erkend als een zeer begenadigd schrijver en kunstenaar en een beminnelijk man. Het boek bestaat dan ook uit hartelijke bijdragen van wie hem goed heeft gekend. Je vindt er geen bibliografie of overzicht van z'n leven, alleen persoonlijke getuigenissen over de man en schrijver, en veel veelzeggende zwartwitfoto's. Gregie (haast iedereen noemt de schrijver bij de voornaam) is een mooi gebonden boek met linnen kaft, waar de auteur zelf trots op zou zijn.

Abélard en HéloïseAbélard en Héloïse
(Ed Franck)
(Averbode, Averbode, 128 p., € 9,95. Vanaf 14 jaar)

Met Abélard en Héloïse heeft Ed Franck een schitterend punt gezet achter zijn Valentijnreeks. Hij maakte van wat is overgeleverd over de middeleeuwse romance tussen de jonge studente Héloïse en de kanunnik en filosoof Abelardus een nieuw verhaal. Hij kroop daarvoor in de huid van de stervende Héloïse, die op haar leven terugkijkt. Ze werd tegen haar zin novice en later abdis maar bleef lijden onder de passie voor een onbereikbaar man. In tegenstelling to de andere delen uit de reeks (Aeneas en Dido, Beatrijs, Carmen, enzovoort) is dit geen hervertelling van een bestaand verhaal, maar een nieuwe interpretatie van de briefwisseling tussen beiden en de twaalfde-eeuwse tijdgeest. Ed Franck is niet onpartijdig, hij laat Héloïse aan het woord en neemt het voor haar op. De lezer kan niet anders dan zich, net als de auteur heeft gedaan, sterk identificeren met deze sterke, oprechte en passionele vrouw. Abélard en Héloïse is qua vormgeving een bescheiden boekje, maar vanbinnnen een pareltje.

Paf, af!Paf, af. Spelletjes met spulletjes
(Ferry Piekaert en Lars Deltrap)
(Gottmer, Bloemendaal, 41 p., € 12. Vanaf 6 jaar)

Er zijn er dertien in een dozijn, knutselboekjes voor kinderen. Vaak met thema's (het regent buiten, lentehapjes, winterspelletjes...) Net voor de zomervakantie staan zulke boekjes extra in de aandacht, want iedereen wil voorbereid zijn op een kind dat zich gaat vervelen. Paf, af! is gebaseerd op hetzelfde aloude principe, maar bewijst dat knutselen en nieuwe spelletjes bedenken met kinderen bijzonder prettig, grappig en boeiend kan zijn. Meer dan dertig zelf te maken spelletjes staan in Paf, af!, bedacht door twee jonge gasten, Ferry Piekaert en Lars Deltrap. In een grappige taal wordt je uitgelegd wat je nodig hebt. Een stuk of twintig ijsklontjes en iemand die nog één keertje wil meedoen voor 'Bevroren Toren' bijvoorbeeld, of een klas, een etui met spulletjes erin en een meester of juf die niets merkt. Stoute spelletjes voor slimme kindertjes dus, oorspronkelijk bedacht voor de kinderpagina van het Brabants Dagblad.

 

Belle Kuijken

Terug Copyright ©  De  Morgen                     24 juli 2002.