Jeugdboeken over bijzondere passies

Een huis vol vogels en kinderen

De Duitse jeugdschrijfster Marlies Bardeli en de Vlaamse jeugdauteur Riet Vanloo schreven beiden een ongewoon verhaal over liefde en verantwoordelijkheid.

De vogels van heer DroogstempelAlles wijst erop de De vogels van Heer Droogstempel een Vlaams verhaal is. Het is gesitueerd in Brussel en werd prachtig geïllustreerd door Ingrid Godon. De verrassing is dus groot als na de eerste lezing blijkt dat dit eigenlijk een uit het Duits vertaald boek is. Een hertaling door Ina Vandewijer (zelf jeugdauteur) van Die Befreiung des Herrn Kartuschke, van de Duitse Jeugdschrijfster Marlies Bardeli. Het oorspronkelijke verhaal speelt zich af in de buurt van Hamburg, de vertaalster verplaatste het naar Brussel. Godon tekende ook de illustraties bij de oorspronkelijke versie; en wordt in de Duitse pers vergeleken met haar grote collega Wolf Erlbruch. En dan het ongewone verhaal: heer Droogstempel is een grijs ventje met een verborgen passie. Hij houdt van vogels, en heeft een stuk of tien inheemse en exotische exemplaren in huis. De vogels zijn z'n kinderen én z'n liefde, zoveel is duidelijk. Maar ondanks zijn goede zorgen (gedroogde insecten, muziek en regen uit de gieter) lijden ze aan 'vogelspleen' en hij tracht ze samen met de integere buurjongen Anton opnieuw 'leichtmütig' te maken. Maar de vogels blijven veren verliezen en staken hun gefluit, en er zit niets anders op dan ze hun vrijheid terug te geven. Nadien vergaat het heer Droogstempel net zo: hij wordt ongelukkig met z'n beperkende leventje als ambtenaar op het kadaster en in zijn kleine appartementje en breekt zelf ook uit zijn kooi.
   Een eenvoudig verhaal zonder enige vorm van emotie wat betreft taalgebruik, maar dat als geheel toch weet te ontroeren. Bardeli is bijzonder karig met woorden, zodat je een heel uitgepuurd, bijna griezelige koele stijl krijgt, die gaandeweg door de gebeurtenissen zelf warmer wordt. Je krijgt een aantal surrealistische, en heel knappe scènes te lezen, zoals die waarbij Anton en heer Droogstempel muziek opzetten voor de vogels en hun best doen om daar heel vrolijk op te dansen.
   "Toen zetten ze 'Yesterday' op. Heer Droogstempel zei: 'Mag ik deze dans van u?' en danste heel teder met mevrouw Rosalie Goethuys. Anton keek ernaar. Op 'A hard day's night' dansten ze wild, en Anton danste wild mee. 'Ho!' riep heer Droogstempel en hij wiste het zweet van zijn voorhoofd. Mevrouw Rosalie Goethuys en Anton waren ook buiten adem.
   "Toen de muziek zweeg, schoot het Adam plotseling te binnen dat ze helemaal niet meer aan de vogels gedacht hadden. Ze hadden alleen voor zichzelf gedanst. Maar de vogels waren met z'n allen weggekropen: in de hoeken van hun kooi, achter de boeken, onder de hangplanten. En Hansje lag plat op zijn buik en ademde zwaar."
   De vogels van heer Droogstempel is een heel mooie opzet die iets verder had mogen gaan. Ik had best wat meer wetenschappelijke achtergrond over de vogels willen lezen. Je raakt nieuwsgierig naar de specifieke levensstijlen van zwaluw Martha, winterkoninkje Godfried en de kanaries Filip en Mathilde (!). Het worden karakters, maar te weinig ingekleurd. Het mocht voor mijn part iets meer een literaire vogelgids zijn met gedetailleerde portretten. Net zoals de auteur wat vertelt over de landen waar de vogels oorspronkelijk vandaan komen, had ik ook graag wat meer vernomen over haar kennis van vogels. De menselijke personages zijn ook nogal vlakjes, maar dat heeft alles te maken met de stijl. Heer Droogstempel is een bordkartonnen figuurtje (zelfs in de tekeningen), en dat geeft een afwisselend bevreemdend en grappig effect. Buurvrouw Rosalie Goethuys en haar zoon Anton zijn dan wel weer van vlees en bloed. Heel ingetogen en gestileerd is dit bizarre vogelverhaal, van een auteur die er wat van kan. En dat bij de vertaling Hamburg door Brussel werd vervangen is een goed idee. Vlaamse jeugdboeken die in onze hoofdstad gesitueerd zijn, zijn vrij zeldzaam. Ina Vandewijer koos voor herkenbare locaties zoals Metrostation Bockstael, waar Hansje de mus wordt vrijgelaten, of verving een of andere buitenwijk van Hamburg door Koekelberg, de wijk aan de basiliek waar ze heer Droogstempel laat wonen.

Madoe   Wel écht van Vlaamse bodem is Madoe van Riet Vanloo. Vanloo is al jarenlang uitgeefster van de educatieve projecten van Averbode en schreef al enkele jeugdboeken. Het verhaal begint als Madoe een jaar of tien is. Ze is wat molliger dan haar klasgenootjes en net verhuisd. Een nogal typisch allenig kind dus dat uit de band springt. Madoe leert de buren kennen en raakt al snel verslingerd op de twee kleine kinderen. Ze gaat helemaal op in een fantasiespel dat ze dagelijks met hen speelt. De echte moeder, Erika, heeft zwaarmoedige buien en laat de zorgen meer en meer over aan het bijdehandse buurmeisje. De situatie wordt ongezond, verhoudingen raken scheefgetrokken en Madoe verzeilt in een verhaal dat ze niet wil meemaken. Ze schippert tussen de rol van een ouder zusje en dat van een tweede moeder. Riet Vanloo heeft heel overtuigend het gevoelsleven van Madoe weergegeven, en vooral hoe ze meer en meer verstrikt geraakt in een problematisch gezin, en als heel jong meisje als vanzelf de verantwoordelijkheid voor de kinderen op zich neemt. Madoe wordt heen en weer geslingerd tussen de nu eens blije gemoedsstemming van Erika en de slaande ruzies en depressies. Erika krijgt er elk jaar een kind bij en (het lijkt onvoorstelbaar, maar Vanloo schrijft het overtuigend) Madoe blijft al die jaren onbezoldigd kindermeisje, met handen tekort om te sussen, te troosten, te spelen. Elke nieuwe baby krijgt een karakter, en de kleine Lore van in het begin groeit stilaan heel overtuigend tot de grote zus van al die nakomertjes. "Van kinderen houden daar leeft ze van", staat op de achterflap, en daar gaat het boek ook over. Alleen zijn het niet haar eigen kinderen en is Madoe te jong om zelf moeder te zijn. Zo'n ongewone vorm van verantwoordelijkheidsgevoel maakt Madoe een origineel, zelfs verbazingwekkend verhaal. Vanloo's stijl is vrij gewoontjes, weinig literair. Het verhaal wordt in een snel tempo vrij droogjes verteld. En toch: een droef en onthutsend relaas over de intimiteit van een gezin dat wel gemakkelijk uitbreidt maar alle moeite heeft om zich staande te houden.

Belle Kuijken


Marlies Bardeli
(ill. Ingrid Godon)

De vogels van heer Droogstempel
Afijn (imprint van Clavis), Hasselt, 90 p., € 14,95.
vanaf 10 jaar.

Riet Vanloo
Madoe
Standaard Uitgeverij, Antwerpen, 131 p., €12,50.
vanaf 13 jaar.


Terug Copyright ©  De  Morgen                     24 juli 2002.