De wereld rond

De geest van Oom KwesieEr worden wel met de regelmaat van de klok boeken over kunst en kunstenaars geschreven voor kinderen, over culturen en prehistorische vondsten, er worden jeugdatlassen uitgegeven en non-fictie over van alles en nog wat, maar zelden komt een reisgids uit voor kinderen. Of een roman waarin het reizen het werkelijke hoofdpersonage is.
   Frankrijk van Pauline Michgelsen is een uitzondering. In de jaren zestig schreef de Tsjech Miroslav Sasek boeken voor kinderen over allerlei wereldsteden. New York, San Francisco, Rome, Londen, ... Sasek maakte van dertien wereldsteden en drie landen (ondertussen onvindbare) prentenboeken met fijnzinnige humor en een originele blik.
   Natuurlijk zijn er heel wat documentaire kinderromans, boeken die zich op een welbepaalde plek afspelen, een plek die voor het verhaal werkelijk belangrijk is. De Vlamingen Ina Vandewijer (Witte pijn) en Ron Langenus (De geheimen) verdiepten zich bijvoorbeeld in respectievelijk het land van de Inuit en de Ierse Blasket-eilanden. Bea de Koster schreef een verhaal dat zich afspeelt in china (Taboe) en de Brit Michael Morpurgo duikt voor elk boek in een ander land. De Nederlandse Els Pelgrom schreef een kinderboek dat helemaal gebaseerd is op het leven van een kind in een klein Spaans dorp (De eikelvreters). De in Nederland wonende Halil Gür schreef een ontroerend boek met verhalen over zijn kindertijd in Turkije (Ik danste met engelen).De scheepsjongens van Bontekoe
   Heel bijzonder is een pas vertaald boek van de Zweed Janne Lundström. Hij liet zich voor De geest van Oom Kwesie inspireren door verhalen uit de andere kant van de wereld, door Afrikaanse vertellingen. De verteller richt zich tot een groep luisteraars en brengt elke avond een episode van een ongelooflijk verhaal in herinnering. Hij is een van de elf kinderen die met oom Kofi en Het Slimme Meisje het lijk van een andere oom van de blanke kolonisten (de "verschrikkelijke witmannen") ging afkopen. Want oom Kwesie was geveld door een overdosis brandewijn maar hij had nog schulden openstaan en zijn lichaam werd niet zomaar vrijgegeven. Zolang hij niet fatsoenlijk begraven werd, waarde de geest van Oom Kwesie rond en kwelde hij zijn familie. De familie zocht al het nodige geld bijeen om het lijk te kopen. Een hele stoet naïeve, angstige maar moedige mensen op vijandig terrein op zoek naar een lijk van de familie: De geest van Oom Kwesie is onwaarschijnlijk grappig en wrang tegelijk. Enthousiast en meeslepend verteld volgens Afrikaanse traditie, maar met nauwelijks verholen kritiek op het voormalige koloniale bewind. De geest van Oom Kwesie werd in Zweden bekroond als beste kinderboek.
   Er zijn ook de talloze reizen rond de wereld, avontuurlijke zwerftochten, waarin kinderen niet alleen andere landen en culturen, maar ook zichzelf ontdekken. Pas nog verscheen een nieuwe, goedkope uitgave van De scheepsjongens van Bontekoe, het fameuze epos van Fabricius over vier jonge matrozen die de wereld afreizen met de Oostinjevaarder onder schipper Bontekoe. Het is de vijfentwintigste druk al van het 400 bladzijden tellende avonturenverhaal. De scheepjongens van Bontekoe verscheen voor het eerst in 1923. Johan Fabricius richtte zich toen met veel gevoel voor symboliek tot de 'Hollandse Jongens' in een voorwoord. "Het leven van een man, mijn jongens, gaat nooit zonder stormen voorbij. Hoe verder het land dat je bezeilen wilt, hoe moeilijker en gevaarlijker de reis."

Belle Kuijken


Janne Lundstrom
De geest van Oom Kwesie
Lannoo, Tielt, 157 p., € 12,95.
vanaf 9 jaar.

Johan Fabricius
De scheepsjongens van Bontekoe
Leopold, Amsterdam, 399 p., € 11,50.
vanaf 11 jaar.


Terug Copyright ©  De  Morgen                     26 juni 2002.