Een boek als medicijn

De griepjes zijn goedkoop dezer dagen. In de klasjes is het een komen en gaan van zieke kinderen. In de barre wintermaanden zijn er gelukkig prentenboeken zat waarmee je zoon- of dochterlief door de bedlegerigheid heen kunt helpen.
Illustratie: De haan die niet kraaien kon   De haan die niet kraaien kon is een verhaal dat de Nederlandse Anne Verhagen, toen nog kleuterjuf in spe, tijdens de praktijkles tekenen vorm heeft gegeven en dat nadien werd afgewerkt. Bart de Haan woont in het kippenhok met zijn vriendinnen. Die vinden Bart heel bijzonder omdat hij zo mooi kan kraaien. Dan maken ze speciaal voor hem een dansje. Maar wat gebeurt er als de wind 's nachts om de hoek komt gieren? Precies, Bart wordt verkouden en krijgt geen kukeleku meer uit zijn keel. De ontredderde kippen lopen gelukkig Sara Schaap tegen het lijf en die heeft wel wat wol over voor een warme sjaal. Anne Verhagen, die ondertussen voor haar eigen kleuterklas staat, heeft met dit boek een verdienstelijk werk afgeleverd en staat misschien wel aan het begin van een carrière als illustratrice. Haar tekeningen zijn hier en daar nog wat stroef, maar ze zet toch een fraaie haan in dito kippen neer met een neerhof in prachtige herfsttinten.
   Désirée is ziek is een gezellig boekje over het varken Désirée. Zij is zowat de moeder van het dorp. Ze drinkt thee met de dames Bleek, doet het huishouden van Jip de Haas en de was voor Albrecht Zwaan, en gaat op ziekenbezoek bij haar onfortuinlijke dorpsgenoten. Zo gaat de week voorbij. Op een maandag, als de dames Bleek weer voor haar deur staan, ligt Désirée echter in bed, geveld door griep. De twee kippen bellen dokter Beer en gaan alvast de zieke vertroetelen. Terwijl Johanna voorleest, gaat Gertrude Bleek boven op het hoofd van Désirée zitten om haar goed warm te houden. Het nieuws over haar ziekte doet echter snel de ronde in het dorp en al haar beschermelingen komen een handje helpen. Ze lopen door elkaar en maken er een hele bende van. Gelukkig worden ze door dokter Beer naar huis gestuurd en kan Désirée lekker rusten.
   Désirée is ziek is een project van broer en zus Nils en Geertje Smit. Hij schildert zijn dierenfiguren in de grove stijl van Harrie Geelen of Lucy Cousins, dus met dik geborstelde zwarte lijnen. Zijn prenten zijn heel eenvoudig en kunnen kleine kinderen zeker bekoren. Zij schreef de tekst, die op kleutermaat is gemaakt: met korte zinnen en een tikje humor.
   In Altijd tijger van José Stroo en Marijke ten Cate is het Tijger die dag en nacht klaarstaat om de andere dieren te helpen: een konijn met een doorn in zijn poot, moeder muis met veertien verkouden muizenkinderen, een beer met een kapotte stoel, ze kunnen allemaal bij tijger terecht. Alleen: het houdt nooit op. Tijger wordt er moe van en de strepen op zijn vacht verdwijnen. Hij hangt een bord aan de deur, waarop hij geschreven heeft: 'Tijger is ziek. Kan nu niet helpen.' De volgende ochtend verdwijnt hij door de achterdeur, op vakantie. De dieren maken zich echter ongerust wanneer Tijger niet opendoet. Ze begrijpen dat ze te veel van hem gevraagd hebben en plannen een feestje. Ze bakken een taart en hangen zijn huis vol slingers. Wanneer Tijger vol heimwee van zijn korte vakantie thuiskomt, ziet hij dat ze ook een oplossing gevonden hebben voor zijn probleem: hij moet nog maar één uur per dag die dieren helpen. Al mag het een ietsje meer zijn... Illustratrice Marijke ten Cate weet dit boek weer een speciaal karakter te geven. Ze ontwikkelt haar eigen stijl met linosneden in felle kleuren en levert knap werk.Illustratie: Désirée is ziek
   Ziek zijn kan ook je eigen schuld zijn. Het overkomt je zelfs op je verjaardag, als je alle snoep hebt opgegeten. Dat leert kleine Stevie in De snoepkampioen, een pastelkleurig en fijn getekend prentenboek van Hilde Schuurmans. Het kleine varken logeert bij opa en oma, waar hij zijn verjaardagsfeest mag vieren. Voor zijn neefjes en nichtjes arriveren mag hij met opa een grote zak snoep gaan kopen. Tijdens opa's middagdutje begint hij er stiekem van te snoepen. Hij proeft en proeft... tot ze allemaal op zijn. En dan krijgt hij buikpijn natuurlijk. De dokter komt hem in zijn bedje opzoeken en vindt een grote bult vol rode stippen op zijn buik. Onder het bed ligt een stapel gekleurde papiertjes. Oma weet genoeg. Stevie krijgt een uitbrander van jewelste en een vies medicijn.
   Daar zit hij dan, met een kroon op zijn hoofd en zijn beer in zijn arm, onder zijn dekentje ziek te zijn. Tot zijn neefjes komen, en raad eens wat die bij zich hebben?
Kathy Lindekens
Anne Verhagen, De haan die niet kraaien kon, Van Holkema & Warendorf. 
Geertje en Nils Smit, Désirée is ziek, Querido. 
José Stroo en Marijke ten Cate, Altijd tijger, Clavis. 
Hilde Schuurmans, De snoepkampioen, Clavis.Terug
Copyright © De Morgen                      25 februari 1999.