In alle kleuren en maten

  Dat het koninkrijk van Tiny (op de boerderij, op ballet, in de luchtballon...) voorgoed voorbij is, mag blijken uit de prentenboekenproductie van de voorbije jaren. Illustratoren gaan op zoek naar nieuwe teken- en schilderstijlen waarin blozende, afgeborstelde kindertjes met witte sokjes en een minzame glimlach niet meer thuishoren. Die trend is al enige tijd merkbaar op de grote illustratorententoonstellingen van de jaarlijkse internationale kinderboekenbeurs in Bologna. In het werk van bijvoorbeeld Tony Ross en David McKee heeft die omslag al jaren geleden plaatsgevonden. Harrie Geelen, Daan Remmerts, André Sollie, Kitty Crowther, Gerda Dendooven, Sara Fanelli, Erica Cotteleer, Anne Westerduin en anderen ontwikkelden intussen ook nieuwe, soms wel erg abstracte illustratietechnieken.
Leonard  De Duitse illustrator Wolf Erlbruch is zo'n nieuwlichter en zeer populair bij Nederlandse uitgevers. Mevrouw Meyer, de merel is een van de mooiste prentenboeken die ik ken. Zijn nieuwste boek heet Leonard en is weer prachtig. Leonard is dol op honden en een hondenkenner. Zijn geobsedeerdheid door de beesten gaat heel ver: 's ochtends wekt hij zijn ouders met luid geblaf, vervolgens tekent hij 25 gevaarlijke honden, om nadien zijn oma van 79 aan de lijn te laten rondkruipen met een kluif in haar mond. "Toch waren er wel eens ogenblikken dat zelfs zij liever een doodgewone kleinzoon had gehad, met wie ze had kunnen badmintonnen."
Uit 'Leonard'  Alles gaat goed zolang Leonard niet oog in oog komt te staan met een echte hond. Dan vergaat hem de lef en ligt hij 's nachts wakker van angst. Maar dan vervult een feetje zijn innigste wens: de volgende ochtend is het niet Leonard maar een reusachtige, gevlekte hond die de slaperige ouders wekt met zijn geblaf. Net als die zich bij heel de treurige situatie hebben neergelegd en gelaten een hondehok hebben gebouwd voor hun hondezoon, komt hond Leonard een klein jongetje tegen. Dat is pas schrikken. De wereld op zijn kop dus.
  Erlbruch laat zijn prenten het verhaal vertellen. De tekst blijft karig en nuchter, maar is wel grappig. En dat is precies het ingenieuze aan wat Wolf Erlbruch maakt: woord en beeld kunnen echt niet zonder elkaar en vullen elkaar perfect aan. Zijn personages zijn vaak karikaturaal; zo lijken de volwassenen doorgaans hulpelozer en minder pienter dan hun kinderen. De hond Leonard ziet er in al zijn plompheid aandoenlijk uit.
 Erlbruch illustreerde ook een verhaal van Dolf Verroen, De beer in de speeltuin. Een enorme, opdringerige beer palmt in de speeltuin alle speeltuigen in, tot grote verbolgenheid van de kinderen. Hij wordt ten slotte gepromoveerd tot oppasser van de speeltuin. Ook hier zijn de prenten meesterlijk. Maar de homogeniteit die de grote troef is van Leonard is hier wel zoek. Het verhaal stelt weinig voor en wordt dan nog eens te expliciet verteld.
Niel De Vlaamse uitgeverij De Eenhoorn geeft nieuw talent kansen. Marjolein Pottie (Boekenpauw 1997) debuteerde er met NUU. Van Carl Cneut, ook een vaste Eenhoorn-illustrator, verscheen een nieuw prentenboek met een wat absurd verhaal van Geert De Kockere over een jongetje, Niel, die voortdurend valt. Aanvankelijk valt dat vallen niet mee, maar ten slotte leert Niel, met vallen en opstaan, vallen "als de besten", en "zoals hij dat zelf wou". Niel haalt op den duur zelfs voordeel uit zijn handicap. Hij wordt een "vallende ster" en geeft valvoorstellingen voor honderden mensen. Tot hij op een dag voor Nelletje valt, die hem voortaan stevig overeind houdt. Carl Cneut maakte er grote, grappige platen bij in een stijl die duidelijk door de grote vernieuwers is geïnspireerd. Alweer een aantrekkelijk en verzorgd uitgegeven prentenboek.
Uit 'Leonard' Een kweekvijver voor jong tekentalent is uitgeverij Clavis. In samenwerking met de stad Hasselt organiseert Clavis jaarlijks een internationale illustratorenwedstrijd, de Prijs van de Stad Hasselt. Riske Lemmens won die in 1995. Van haar verscheen een mooi pop-upboekje over bang zijn (Draakje). Ze kon zich botvieren op monstertjes in alle kleuren en maten. Voor kleine kinderen een leuke zoektocht vol verrassingen.
Annemie Leysen
Wolf Erlbruch, Leonard, Querido.
Dolf Verroen en Wolf Erlbruch, De beer in de speeltuin, Leopold.
Geert De Kockere en Carl Cneut, Niel, De Eenhoorn.
Riske Lemmens, Draakje, Clavis.Terug
Copyright © De Morgen                    15 oktober  1998.