Kofferverhalen

Batman   Midden in de komkommertijd stak de postbode een pareltje in mijn bus.  Het kwam helemaal uit Londen aangevlogen, met een tussenstop bij uitgeverij Querido, voor de vertaling.  Ik heb het over Batman kan niet vliegen van David Hines. Een weinig appellerende titel van een Engelse toneelauteur die bovendien is voorzien van een achterflaptekst die helemaal naast de kwestie zit.  Gelukkig nam ik de moeite om Batman kan niet vliegen te lezen. Hines neemt je mee op een adembenemende tocht door hel leven van een jongen en zijn moeder Zij is het soort moeder dat weinig in kinderboeken voorkomt: zelfstandig, eigenzinnig, dwars en rebels. Haar dertienjarige Batmanzoon moet het vaak zonder haar stellen en weet daarom niet of hij haar moet haten of niet. En tegelijkertijd zijn ze natuurlijk door de onzichtbare bloedband erg aan elkaar gebonden. Verder is dit leventje niet rooskleurig en allesbehalve doorsnee.Batman
  Hines gaat niets uit de weg: de jongen is getuige van een snijdende scheldtirade tussen zijn moeder en zijn tante en wordt betast door een oude geilaard in het zwembad. Zijn moeders spot met 'Batmans' groei-jaren is oneindig, maar als het erop aankomt haar zoon te verdedigen neemt ze heldhaftig de rol van moeder én vader op. Verder is ze er nooit als ze er moet zijn en kijkt ze meer naar haar spiegelbeeld dan naar haar eigen vlees en bloed. Net als Batman eraan gewend raakt en de geneugten van zijn vrijheid weet te appreciëren - wanneer een meisje uit zijn klas hem leert zoenen - komt zijn moeder vroeger thuis dan gepland. Als ze de lippenstift in de hals van haar zoon ziet, legt ze hem prompt uit hoe hij condooms moet gebruiken. Aan het begin van het verhaal wordt nog smakelijk gelachen maar de humor wordt stilaan erg cynisch.  Aan het eind komen zowel moeder als zoon in een gewelddadige situatie terecht waaruit ze het liefst zouden wegvliegen. Maar "Batman kan niet vliegen"...
   David Hines beschrijft in een heldere taal een bikkelharde werkelijkheid waarin vooral overleven de kwestie is. Het gebrek aan echte liefde proberen de hoofdpersonages te negeren maar dat wordt hun allebei fataal. De combinatie van seks, prostitutie, geweld en eenzaamheid deugt niet;  stilaan wordt de situatie onhoudbaar. Batman kan niet vliegen is een boek dat je de adem afsnijdt.

Het baby-armpje  Op een heel andere manier aangrijpend is de nieuwste verhalenbundel van Sjoerd Kuyper, Alleen mijn verhalen nam ik mee. Het is een samenraapsel van sprookjes over mensen met koffers: migranten die hun geboorteland ontvluchtten. Kuyper ging zijn inspiratie zowat overal halen: hij bewerkte Iraanse, Vlaamse, en Vietnamese sprookjes, kwam op ideeën dankzij de opgraving van het skelet van een jong meisje uit de Romeinse tijd en viste ook nog een fragment uit zijn roman De rode zwaan op. Rode draad zijn verhalen uit de overlevering, universele sprookjes over liefde, oprechtheid en levenslust. Zoals de titel zegt: Alleen mijn verhalen nam ik mee. Ontheemde mensen klampen zich vast aan het enige wat mee verhuisd kan worden: hun verhalen en de traditie. Barbaarse realiteit wordt afgewisseld met gelijklopende, al even barre situaties in aloude sprookjes. Kuyper kruipt in de huid van kinderen en volwassenen uit de hele wereld, mensen die behalve de vlucht geen enkele andere uitweg meer hadden en louter toevallig in Nederland belandden. Hij probeert hun dromen, hoop en angsten weer te geven, hij vlecht hun geliefkoosde verhalen tussen hun verbannen leven van alledag door. Heel mooi is bijvoorbeeld de parabel over de enige echte Hollander (meteen ook de eerste nationalist, die zichzelf bovendien de das omdoet), geinspireerd door Het mannetje van glas, een Vlaams sprookje. Of het verhaal van Lientri, een Vietnamese vrouw die Nederland na vele jaren nog steeds vijandig vindt en haar geboorteland zoveel mogelijk in leven houdt binnen de vier muren van haar huis. Kuyper stak er ook enkele horrorverhalen tussen. Het baby-armpjeDe bende van het armpje bijvoorbeeld is een bloedstollend verhaal over een roversbende die een wit babyarmpje tot griezelige mascotte uitroept.
   Kuyper slaagt erin om zowel in de griezel- als in de kofferverhalen de lezer van begin tot einde te boeien. Dat doet hij door de spanning, die hij op eenvoudige wijze maar met de juiste woorden weet aan te houden.  Zijn vlotte pen is moeilijk te evenaren, hij is een van die gelukkigen voor wie schrijven geen moeite lijkt te zijn. Van zwoegen valt geen spoor te bekennen, en zo hoort het.
   Bij wijze van voorproefje, de aanstekelijke eerste woorden van het verhaal Het eiland van Blàth Maru: "Dit verhaal is zo gruwelijk, dat ik het kort moet houden. De pen in mijn hand steigert van afschuw, ik weet niet hoe lang ik haar bedwingen kan. Af en toe verschijnen er al woorden op papier die ik helemaal niet wil schrijven, zoals hou op! en dit is te erg! en denk om de kinderen! Dat schrijft mijn pen, mijn gouden pen, dezelfde die...  Nee, dat komt straks. Alles wat ik ga vertellen is echt gebeurd: de waarheid en niets dan de waarheid. En de waarheid moet geschreven."

Belle Kuijken

David Hines, Batman kan niet vliegen, Querido.
Sjoerd Kuyper, Alleen mijn verhalen nam ik mee, Leopold.


Terug
Copyright © De Morgen                    17 september  1998.