Niet wat, maar hoeIllustratie uit 'Nina zonder Thomas'

soon proberen éénlettergrepig te schrijven, dat valt niet mee. Daarom zou ik weleens een éénlettergrepige willen ontmoeten en bezig zien. Jeanne Bakker bijvoorbeeld, die bij Clavis de fiep en jop-serie maakt. Ik las met smaak haar Bui in het bos, haar Feest in de eik en  dacht: dit is spek voor de bek van wie zes jaar is. Het is niet slap en het is niet flauw en het loopt goed snel en op een keer wil ik haar dus aan het werk zien en dan zeg ik: goed zo, goed zo, goed zo!
  Maar het blijft raar.
  Misschien es aan Test-Aankoop vragen of kinderen van zes ook echt behoefte hebben aan de ijzeren discipline die ervan uitgaat dat er nooit ofte nooit iets van twee lettergrepen bij mag zitten.
 Eén-, twee-, drie-, vierlettergrepig, je vindt van alles in de nieuwste Max Velthuijs. Kikker en de horizon is ondanks zijn nieuwigheid ook helemaal niet nieuw, want de zoveelste variatie op het kikkerthema, zowel wat verhaal als wat illustratie betreft. Kikker heeft dus alweer ogen op zijn kop, een rechte of golvende streep die zijn mond aangeeft, korte drievingerige armpjes. En hij gaat op reis en leert wat heimwee is. "'Is dat erg?' riep Kikker verschrikt. 'Welnee,' zei Rat. 'Als je weer thuis bent is het zo over.'"
Nina zonder Thomas Ook in Nina zonder Thomas gaat het over reizen, want in het begin van het verhaal is het - je wou dat waar was - "een mooie kwetterende ochtend in de maand mei". En de beertjes Nina en Thomas zitten op de stoep van hun huis koffie te drinken. Daagt daar plots Mol op, die na de winter zijn brommer oppoetst. Samen gaan ze kijken of het nieuwe spoorboekje al uit is. Maar doordat Thomas met Mol zo joepie op de brommer verdwijnt, voelt Nina zich verlaten en miskend en bijna gescheiden, zodat ze een tegenzet doet. Ze verlaat het huis, wil ver-ver-ver op reis, stelt zich Thomas voor die haar nodig zal hebben, die doodongelukkig zal zijn, die de politie zal inschakelen op haar op te sporen, wat heerlijk!
  Niets dan zwart-wittekeningen, met als enige toegeving het lichtbruin van de beren. Twee lettertypes: het gewone waarin het verhaal wordt verteld en de handschrifthoofdletters waarin gedachten en gesprekken worden weergegeven.
 Anna Höglund schreef met Nina zonder Thomas een boek dat er zijn mag, maar werkelijk enthousiast was ik over de schitterende schrijfprestatie van Wouter Klootwijk in Het varkentje van Adri. Over de jongen Adri en zijn non-conformistische oom heeft Wouter Klootwijk nu al een vijftal boeken geschreven. We beginnen die Adri en zijn oom te kennen, maar Wouter Klootwijk kennen we blijkbaar nog niet, want die schrijft me daar plots niet het goede boek dat we van hem gewend zijn, maar een opperbest boek, fris, ontroerend, grappig, teder, prachtig van ritme, een voorbeeld wat dialogen betreft - ik vind nog wel een paar kwaliteiten, indien u aandringt.
  Het verhaal speelt zich af bij het soort weer dat u op dit moment mee mag maken. Regen dus. En nog meer regen. Zodat er gevaar is voor overstroming. En let ik nu niet op, dan vertel ik het hele verhaal en doe het dus onrecht, want alweer is het belangrijke niet wàt verteld wordt, maar hoe het wordt verteld.
  Een voorbeeld dus. Het regent, maar onder de brug is het droog. Adri, Wim en Martje leunen tegen het varken. Het varken slaapt.
Illustratie uit 'Nina zonder Thomas'"'Is het van ons drieën?' vraagt Martje.
"'Ja, natuurlijk,' zegt Adri. 'Wij zijn van elkaar en het varken is van ons.'
"'Wat ben ik dan van jou?' vraagt Wim.
"'Mijn beste vriend.'
"'En ik?' vraagt Martje.
"'Ook,' zegt Adri.
"'Kan je twee beste vrienden hebben?' vraagt Wim.
"'Ik vind dat dat kan, want ik heb twee beste vrienden,' zegt Adri. 'En jullie ook, of niet?'
"'Ja, maar het beste is er maar één,' zegt Wim.
"'Nee,' zegt Martje, 'als de visite weg moet, zegt mijn moeder: "Beste mensen, het is tijd om weg te gaan." Dat zijn twee beste mensen.'"
  Wouter Klootwijk. Onthou die naam.

Bert Van Molle

Jeanne Bakker & Riske Lemmens, Een bui in het bos / Een feest in de eik, Clavis.
Max Velthuijs, Kikker en de horizon, Leopold.
Anna Höglund, Nina zonder Thomas, Querido.
Wouter Klootwijk, Het varkentje van Adri, Leopold.



Terug
Copyright © De Morgen                    10 september  1998.